• Pomiar napięcia prostownika przy użyci multimetra

#1 Pomiar napięcia prostownika przy użyci multimetra

von Bane24 25 Juli 2025, 18:03
Witam !!!

Mam prostownik SOLID 18 oto jego zdjęcie:
Bild

Zrobiłem pomiar napięcia w trybie boost przy użyciu mulitimetra przy ładowaniu 12V.Multimetr pokazuję mi 11.667 V.
Mam pytanie czy to jest prawidłowa wartość ????

Pozdrawiam Piotr Ko.

Re: Pomiar napięcia prostownika przy użyci multimetra

von Google Adsense [BOT] 25 Juli 2025, 18:03

#2 Re: Pomiar napięcia prostownika przy użyci multimetra  [GELÖST]

von Vogelek23 25 Juli 2025, 18:56
Teoretycznie nieobciążony prostownik powinien "pokazywać" wartość średnią napięcia, ponieważ napięcie wyjściowe jest tu tylko wyprostowane, czyli pulsujące (nie stałe!). Ogólnie to nie zalecam pomiaru napięcia w taki sposób, bo jest to niemiarodajne i zależy ściśle od jakości przetworników A/C, zastosowanych w przyrządzie pomiarowym. Najlepiej jest mierzyć napięcie wyjściowe prostownika na podłączonym do niego akumulatorze. Powinno wynosić około 12-13V (zależnie od stopnia naładowania akumulatora) i powoli rosnąć aż do ok. 14,5V.

#3 Re: Pomiar napięcia prostownika przy użyci multimetra

von Bane24 25 Juli 2025, 19:15
Dzięki za pomoc poprawiłem kable łączące się z krokodylkami teraz jest 12.70V i dalej rośnie !!!

Re: Pomiar napięcia prostownika przy użyci multimetra

von Google Adsense [BOT] 25 Juli 2025, 19:15