• Monitor ASUS ROG Strix XG32V - losowo daje obraz.

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1 Monitor ASUS ROG Strix XG32V - losowo daje obraz.

von adamos 15 Juli 2025, 21:28
Witam,
monitor Asus Rog Strix XG32V (wersja XG32VQR)
model płyty głównej: 715G9987-M01-000-005Y

Bild

Bild

Monitor nie działa poprawnie, uruchamia się i losowo daje obraz, po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu brak obrazu.
Pomiary rezystancji wykonane na płycie były poprawne w kΩ, poza dwoma cewkami. L1006 149,5Ω (domniemam że to zasilanie procesora) na której widać przebarwienie które mogło spowodować występowanie wysokiej temperatury, oraz L1001 46,2Ω która jest bezpośrednio połączona z układem AVBK 069 (nie znalazłem takiego oznaczenia układu w intrenecie), oznaczenie na płycie U1002.

Bild

Bild

Bild

Układ AVBK 069 ma niską rezystancje 46,7Ω na odnodze 2 i 6 czyli jest zwarty.
Na płycie głównej w tej samej sekcji znajduje się identyczny układ, wykonałem analogicznie pomiar rezystancji na cewce oraz odnogach, pomiary były w kΩ.

Mierzyłem również napięcia podczas pracy monitora (brak obrazu) na obu elementach AVBK 069 .
Układ z poprawną rezystancją:
PIN 1 - 1,8V
PIN 2 - 1,8V
PIN 3 - 5,2V
PIN 4 - 3,3V
PIN 5 - 0,6V
PIN 6 - 1,8V

Układ z niską rezystancją:
PIN 1 - 1V
PIN 2 - 1,1V
PIN 3 - 5,2V
PIN 4 - 3,3V
PIN 5 - 0,6V
PIN 6 - 1,1V

Układ sprawny U1006 wraz z cewką L1007, oraz z niską rezystancją U1002 i cewka L1001

Bild

Proszę o pomoc w diagnostyce problemu, oraz identyfikacji elementu AVBK 069.
Bild

Dziękuje i pozdrawiam.

Re: Monitor ASUS ROG Strix XG32V - losowo daje obraz.

von Google Adsense [BOT] 15 Juli 2025, 21:28

#2 Re: Monitor ASUS ROG Strix XG32V - losowo daje obraz.

von Vogelek23 16 Juli 2025, 14:47
Device marking AVB* to układ MP1603GTF. Brak dokumentacji układu, ale poniżej najbardziej prawdopodobny pinout:
Bild

adamos hat geschrieben:Układ AVBK 069 ma niską rezystancje 46,7Ω na odnodze 2 i 6 czyli jest zwarty.
Czy te piny są zwarte bezpośrednio na układzie (wylutuj układ z płyty i zmierz), czy na płycie (po wylutowaniu układu)?

#3 Re: Monitor ASUS ROG Strix XG32V - losowo daje obraz.

von adamos 16 Juli 2025, 19:42
Układ AVBK 069 wlutowany:
Rezystancja na pinie 2 względem masy to 46,7Ω oraz pinie 6 względem masy to 46,7Ω
Rezystancja miedzy pinami 2 i 6 to 0,001Ω

Układ AVBK 069 wylutowany:
Rezystancja miedzy pinami 2 i 6 to OL!
Dokonałam asekuracyjnie pomiarów wszystkich pinow względem siebie rezystancje były w kΩ.

Dokonałem pomiaru rezystancji pól lutowniczych na płycie głównej w miejscach gdzie była niska rezystancja:

Pin1 to prawdopodobnie masa, pomiar rezystancji względem masy 0,0Ω
Pin 2 względem masy: 46,8 Ω
Pin 3 względem masy: 15kΩ rosnące
Pin 4 względem masy: 22kΩ
Pin 5 względem masy: 8kΩ
Pin 6 względem masy: 46,4Ω

Pin 1 (masa) i Pin 6: 52Ω
Bild

Pin 2 i Pin 6: 0,1 Ω
Bild

Pin 1 (masa) i Pin2: 51Ω
Bild

Pozostałe pomiary pin vs pin w kΩ.

Czyli można przypuszczać że układ AVBK 069 jest sprawny i problem jest gdzie indzie?

#4 Re: Monitor ASUS ROG Strix XG32V - losowo daje obraz.

von Vogelek23 17 Juli 2025, 11:42
adamos hat geschrieben:Rezystancja miedzy pinami 2 i 6 to 0,001Ω
To akurat jest poprawny wynik. Jak widać na przedstawionym w poście #2 schemacie, między pinami 2 (SW) i 6 (OUT) jest cewka tej przetwornicy, która ma bardzo małą rezystancję dla prądu stałego. Również rezystancja 46,7Ω do masy na obu tych pinach wydaje się być poprawna. Mnie bardziej niepokoi ten fragment postu:
adamos hat geschrieben:Na płycie głównej w tej samej sekcji znajduje się identyczny układ, wykonałem analogicznie pomiar rezystancji na cewce oraz odnogach, pomiary były w kΩ
Skoro układ jest identyczny, to i pomiary na nim powinny być zbliżone. Zmierz jeszcze raz rezystancję POMIĘDZY pinami 2 i 6 układu U1006.

#5 Re: Monitor ASUS ROG Strix XG32V - losowo daje obraz.

von adamos 17 Juli 2025, 14:45
Na płycie znalazłem kolejny taki sam układ, dla porównania wykonałem pomiary na wszystkich trzech układach.

Dla lepszej orientacji nazwę te układy tak:
U1002 - układ z problem
U1006 - układ porównawczy
U1008 - układ porównawczy

Kolega ma racje, miedzy pniami 2 i 6 układu U1006 oraz U1008 jest 0,001Ω .

A wiec zgodnie ze schematem przedstawionym w poście #2, Pin 2 generuje napięcie wyjściowe VOUT, pomiar rezystancji układu U1002 na Pinie 2 (cewce bo więcej miejsca) względem masy: 41,3Ω

Na układzie U1006 Pin 2 do masy: 3,5kΩ oraz na kolejnym układzie U1008 (nowo znalezionym): 4,7kΩ

Czyli linia VOUT jest przywarta?

#6 Re: Monitor ASUS ROG Strix XG32V - losowo daje obraz.

von Vogelek23 17 Juli 2025, 19:14
adamos hat geschrieben:Czyli linia VOUT jest przywarta?
Ciężko powiedzieć - rezystancja nie jest bardzo niska (rzędu kilku Ω), więc być może na tej linii jest ona poprawna. Tego niestety nie mogę potwierdzić, bo nie naprawiałem monitora na tej konkretnej płycie. Natomiast łatwo się zorientować, czy tu może być problem, mierząc napięcie do masy na cewce L1001 w dwóch przypadkach: gdy monitor daje obraz, oraz gdy obrazu nie ma. Jeśli w obu przypadkach napięcie na cewce L1001 będzie takie samo, to jest to "ślepa uliczka" i problemu należy szukać gdzie indziej. Czy pisząc "losowo daje obraz" masz na myśli, że gdy nie ma obrazu to ekran jest całkowicie ciemny, czy może pojawia się treść, a tylko nie ma podświetlenia? Warto, żebyś to sprawdził, świecąc latarką na ekran w miejscu, gdzie spodziewasz się zobaczyć element graficzny po włączeniu (logo producenta, menu itd.). Najlepiej taką próbę robić w nieco przyciemnionym pomieszczeniu.

#7 Re: Monitor ASUS ROG Strix XG32V - losowo daje obraz.

von adamos 17 Juli 2025, 21:06
Losowo daje obraz znaczy że czasami działa normalnie a czasami jest tylko podświetlenie, brak treści.

Tu widać tylko podświetlenie.
Bild

Bild

A tu normalnie się uruchomił.
Bild

#8 Re: Monitor ASUS ROG Strix XG32V - losowo daje obraz.

von Vogelek23 18 Juli 2025, 11:45
Czyli podświetlenie jest, ale bez treści. Myślę, że tutaj problemem mogą być uszkodzone połączenia pod procesorem wizyjnym (układ BGA pod radiatorem). Najpierw jednak wykonaj pomiary napięć na cewce L1001, zgodnie z instrukcją w poście #6.

#9 Re: Monitor ASUS ROG Strix XG32V - losowo daje obraz.

von adamos 21 Juli 2025, 07:26
Update:
Operacja udana, pacjent zmarł! :D

Przez weekend próbowałem wykonać pomiary na cewce L1001 zgodnie z instrukcjami, niestety stan pacjenta uległ pogorszeniu.
Monitor na chwile obecną uruchamia się pokazuje logo startowe i od razu wyłącza treść, jest tylko podświetlenie.
Tak więc pomiary w stanie gdy jest treść na chwile obecną nie są możliwe (niestety).

#10 Re: Monitor ASUS ROG Strix XG32V - losowo daje obraz.

von Vogelek23 21 Juli 2025, 11:31
No bez przesady - skoro rejestrujesz jakikolwiek obraz na ekranie w momencie włączenia monitora, to po prostu trzymaj sondy miernika na cewce L1001 (czerwona) i masie (czarna) w momencie włączenia monitora. W ten sposób zarejestrujesz, czy pojawia się na niej napięcie i zostaje, czy pojawia się na moment i znika w trakcie zaniku obrazu, czy w ogóle go nie ma.

#11 Re: Monitor ASUS ROG Strix XG32V - losowo daje obraz.

von adamos 23 Juli 2025, 15:45
Wykonałem pomiary tak jak kolega pisał.
Na cewce L1001 podczas uruchamiania pojawia się chwilowo napięcie około 1,8V i spada do 0,8V

#12 Re: Monitor ASUS ROG Strix XG32V - losowo daje obraz.

von Vogelek23 23 Juli 2025, 16:21
adamos hat geschrieben:i spada do 0,8V
Interesują mnie więc napięcia do masy na pinach 3 i 4 układu U1002 w momencie uruchamiania monitora. Warunki te same jak poprzednio - sprawdź, czy napięcia pojawiają się i zostają, czy pojawiają się i zanikają wraz z obrazem.

#13 Re: Monitor ASUS ROG Strix XG32V - losowo daje obraz.

von adamos 24 Juli 2025, 06:59
Wykonałem pomiary.

Układ U1002:
Pin 3: 5,2V
Pin 4: 3,3V

Napięcie wskakuje i utrzymuje się cały czas.

#15 Re: Monitor ASUS ROG Strix XG32V - losowo daje obraz.

von adamos 12 August 2025, 13:57
Na płycie znalazłem więcej takich układów, dla testu pozamieniałem je miejscami i uruchomiałem monitor, reakcja na włączenie była zawsze podobna z jednym wyjątkiem gdy dał obraz na chwile ale niestety zaraz znikł.

Zamówiłem procesor oraz zamiennik układu U1002.

Mam natomiast pytanie odnośnie cewki L1006 na której występuje "niska" rezystancja 149Ω.
Można tą wartość uznać za prawidłową? Bo po kolorze cewki na to nie wygląda.

#16 Re: Monitor ASUS ROG Strix XG32V - losowo daje obraz.

von Vogelek23 12 August 2025, 14:42
adamos hat geschrieben: dla testu pozamieniałem je miejscami i uruchomiałem monitor
Bez sensu działanie - skoro jeden z tych układów jest uszkodzony, to nie będzie dawał poprawnego napięcia i płyta nie będzie działała poprawnie.

adamos hat geschrieben:Można tą wartość uznać za prawidłową? Bo po kolorze cewki na to nie wygląda.
Po kolorze cewki nie określisz, czy rezystancja do masy na tej cewce jest prawidłowa, czy nie. Na ten moment jedyne, co wiadomo na 100%, to że U1002 działa niepoprawnie i wymaga wymiany na nowy, aby "popchnąć" dalej diagnostykę. Resztą się nie zajmuj na ten moment.

Re: Monitor ASUS ROG Strix XG32V - losowo daje obraz.

von Google Adsense [BOT] 12 August 2025, 14:42