• Asus tuf gaming a15 włącza się, brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus tuf gaming a15 włącza się, brak obrazu

przez przemekzn 21 lipca 2025, 14:31
Witam, mam problem z laptopem, laptop się włącza ale nie ma obrazu ani nie ekranie ani przez HDMI, widziałem na różnych grupach że już wcześniej były przypadki z tym modelem laptopa.
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć żadnego schematu.
Płyta główna to da0njsmbaf0 rev:f model njs
Rezystancja na cewkach wydaje się w porządku, laptop się uruchamia, klawiatura się podświetla, wentylatory nie startują

Re: Asus tuf gaming a15 włącza się, brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 21 lipca 2025, 14:31

#2 Re: Asus tuf gaming a15 włącza się, brak obrazu

przez tekort 21 lipca 2025, 15:08
przemekzn napisał(a):Rezystancja na cewkach wydaje się w porządku

Zdradź nam więc jakie rezystancje zmierzyłeś na cewkach

Jeśli chcesz uchylić większego rąbka tajemnicy, to możesz też podać napięcia podczas gdy sprzęt próbuje się włączyć.

#3 Re: Asus tuf gaming a15 włącza się, brak obrazu

przez przemekzn 21 lipca 2025, 16:04
Nie mam schematu aby oznaczyć gdzie jaka rezystancja jest, brak oznaczeń na płycie głównej, może ktoś posiada schemat ?

#4 Re: Asus tuf gaming a15 włącza się, brak obrazu

przez tekort 21 lipca 2025, 16:31
Myślę, że dasz radę oznaczyć je samodzielnie na zdjęciu płyty typu L1, L2, L3 itd a potem dopisać do tego pomiar już w poście ;)

Na ten moment schemat do tej płyty jest niedostępny i nie znam bliźniaczych konstrukcji, może ktoś inny wie co jest najbardziej zbliżone do tej platformy.

#5 Re: Asus tuf gaming a15 włącza się, brak obrazu

przez przemekzn 21 lipca 2025, 16:34
Chyba jednak nie jest wszystko ok z rezystancja przy procku jeden Obrazek

#6 Re: Asus tuf gaming a15 włącza się, brak obrazu

przez tekort 21 lipca 2025, 17:20
Przemysławie, proszę spójrz jeszcze raz na to co wysłałeś i odpowiedz sobie sam, co zrozumie osoba trzecia, która na to patrzy... Zaufaj mi jednak, że niewiele. Napisałem oznacz cewki L1, L2, L3 a pomiary podaj w poście. Widzę że wybrałeś opcję "zrobię z tej płyty obraz Picasso", zgodnie z tym że sztuka powinna być niezrozumiała i trudna do kontemplacji ;)

Jeśli jednak na jednej z cewek od CPU widzisz 0,01 Ohm, to masz spalony procesor lub uszkodzona jest ta sekcja zasilania - wylutuj mosfet/drimos, który zasila tą cewkę i ponów pomiar. Przemierz też wszystkie kondensatory w tej linii zasilania, może któryś pękł co zdarza się w Asusach. Istnieje jednak bardzo duża szansa że APU na tej płycie jest uszkodzone.

Re: Asus tuf gaming a15 włącza się, brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 21 lipca 2025, 17:20