• Zasilacz PWS 100H

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

#1 Zasilacz PWS 100H

von dawido77 16 Juli 2025, 10:04
Cześć, zasilacz uległ awari ( prawdopodobnie jakieś przepięcie) uszkodzone elementy zostały wymienione (bezpiecznik na wejściu napięcia sieciowego, mostek graetza, 2 rezystory między mostkiem a źródłem tranzystora i Mosfet W9NB80). Zasilanie układu UC3844AN to jedyne 13,2 V a potrzebne jest powyżej 16V. Zacząłem poprawiać wszystkie punkty lutownicze i przelotki na całej płycie i napięcie wzrosło do 15,5 następnie 17,7 w pewnym momencie było 27V. Jednak na pozostałych wyprowadzeniach pojawiło się 0,3 - 0,7 max do 1V. Rezystory i kondensatory w obrębie kontrolera sprawdzone jedynie rezystor na pinie nr 6 zamiast 47k ma 33k ale to raczej nie ma wpływu na uruchomienie układu bo to wyjście. Podmieniłem układ i nadal nie ma poprawy.
Finalnie po poprawieniu wszystkich punktów lutowniczych napięcie zasilania spadło do 13V.
Bild

Re: Zasilacz PWS 100H

von Google Adsense [BOT] 16 Juli 2025, 10:04