• Ładowanie akumulatora do ciągnika zasilaczem laboratoryjnym tak jak prostownikiem

#1 Ładowanie akumulatora do ciągnika zasilaczem laboratoryjnym tak jak prostownikiem

от Bane24 15 Июль 2025, 22:19
Witam !!!

Mam pytanie czy można naładować zasilaczem laboratoryjnym Korad U203 0-30V 10A Akumulator 12V 125AH 950A do ciągnika Ursus C-330.

Pozdrawiam, Piotr Ko

Re: Ładowanie akumulatora do ciągnika zasilaczem laboratoryjnym tak jak prostownikiem

от Google Adsense [BOT] 15 Июль 2025, 22:19

#2 Re: Ładowanie akumulatora do ciągnika zasilaczem laboratoryjnym tak jak prostownikiem

от koloboro 16 Июль 2025, 10:40
Oczywiście

#3 Re: Ładowanie akumulatora do ciągnika zasilaczem laboratoryjnym tak jak prostownikiem

от Bane24 16 Июль 2025, 11:28
Dzięki za odpowiedź bo po obejrzeniu tego filmu "Zasilacz Laboratoryjny To Nie Prostownik 1/2 " https://www.youtube.com/watch?v=ijmyC_RCQOw miałem wątpliwości.

#4 Re: Ładowanie akumulatora do ciągnika zasilaczem laboratoryjnym tak jak prostownikiem  [РЕШЕНО]

от koloboro 17 Июль 2025, 21:41
Oczywiście trzeba ustawić odpowiednie napięcie i prąd ładowania w zależności od typu akumulatora.

#5 Re: Ładowanie akumulatora do ciągnika zasilaczem laboratoryjnym tak jak prostownikiem

от Bane24 17 Июль 2025, 21:49
Dzięki za pomoc.

Mam pytanie jakie mam ustawić napięcie i natężenie dla tego Akumulatora 12V 125AH 950A ???

#6 Re: Ładowanie akumulatora do ciągnika zasilaczem laboratoryjnym tak jak prostownikiem

от tekort 18 Июль 2025, 09:42
Będziesz go ładował w ten sposób kilkadziesiąt godzin, to bez sensu, dodatkowo nic nie bada stanu baterii podczas takiego ładowania. Dodatkowo możesz też taki akumulator zasiarczyć lub uszkodzić cele nieprawidłowym ładowaniem. To akumulator o dużym prądzie rozruchowym, lepiej go nie zepsuć. Kup prostownik i nie świruj albo zawieź go do sklepu z akumulatorami i poproś o wyprostowanie ;)

#7 Re: Ładowanie akumulatora do ciągnika zasilaczem laboratoryjnym tak jak prostownikiem

от Vogelek23 18 Июль 2025, 11:20
W zasadzie kolega wyżej wypisał już kluczowe "przeciw", pozostaje mi więc dodać, że zalecany prąd ładowania akumulatora 125Ah wynosi 12,5A - Twój zasilacz nie dostarczy takiego prądu, stąd mocno wydłużony czas ładowania. Cena akumulatora to ponad 500zł, cena przyzwoitego prostownika to ok. 300zł. Moim zdaniem nie warto ryzykować.

Natomiast odpowiadając na pytanie tytułowe: TAK, jest możliwe naładowanie tego akumulatora takim zasilaczem laboratoryjnym.

#8 Re: Ładowanie akumulatora do ciągnika zasilaczem laboratoryjnym tak jak prostownikiem

от Bane24 18 Июль 2025, 12:35
Dzięki wszystkim za szczegółowe wyjaśnienie