• msi modern 14 zwarcie na pwr_src

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 msi modern 14 zwarcie na pwr_src

от przemekzn 20 Июнь 2025, 11:47
Witam, wymieniając taśmę matrycy zrobiłem zwarcie na L6 niestety na schemacie nie ma informacji co to jest, ktoś pomoże? jest tylko informacja device719
laptop to MSI modern 14 MS-14DK, płyta MS-14DK1.

Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

от Google Adsense [BOT] 20 Июнь 2025, 11:47

#2 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

от matic 20 Июнь 2025, 14:05
Hello!

L6 is a filter coil (ferrite bead) that transfers 19V from the main power rail to the LVDS connector. This is the power supply for the LCD screen backlight.
The impedance of this ferrite bead is usually around 80-120Ω @ 100MHz, rated current 3A. The impedance value is not critical, so you can use any within the given range.

#3 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

от przemekzn 4 Июль 2025, 12:06
Do administratora, nie znalazłem dokładnego modelu płyty głównej, jest tylko informacja MS-14DK1

Dziękuję za informację o parametrach tego układu mam dalej problem, gdy podłącze matryce laptop nie reaguje na włącznik, pulsuje PQ9, gdy odpieta jest matryca to laptop się normalnie uruchamia

To dzieje się na odłączonej baterii

#4 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

от Vogelek23 4 Июль 2025, 13:10
przemekzn писал(а):Do administratora, nie znalazłem dokładnego modelu płyty głównej, jest tylko informacja MS-14DK1
Dla płyt MSI masz dokładnie opisane w wątku, linkowanym w zasadach działu p. 2, gdzie i jakich oznaczeń szukać: ogloszenie-jak-odczytac-oznaczenie-kodowe-plyty-glownej-t31261.html#msi. Wystarczy przeczytać uważnie.

przemekzn писал(а):gdy podłącze matryce laptop nie reaguje na włącznik
Rozbierz skrzydło matrycy i odłącz ekran od kabla po stronie ekranu, zostawiając wpięty kabel matrycy od strony płyty głównej, i spróbuj włączyć płytę. Jeśli nadal nie będzie się włączała, to masz uszkodzenie (zwarcie) w kablu matrycy.

#5 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

от przemekzn 8 Июль 2025, 21:55
Gdy odłączyłem kabel matrycy, nadal się nie włączał laptop, zamówiłem nowy kabel ale na drugi kablu dzieje się to samo, z odłączoną matrycą także się nie włącza

#6 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

от Vogelek23 8 Июль 2025, 22:23
Zamieść wyraźne zdjęcia złącza matrycy na płycie głównej, doświetlone i z różnych kątów.

#7 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

от przemekzn 10 Июль 2025, 10:13
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

#9 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

от przemekzn 14 Июль 2025, 11:08
Nic to nie dało, nadal przy podpiętej matrycy nie chce się włączyć

#10 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

от Vogelek23 14 Июль 2025, 15:59
Od początku, bo czegoś tu nie rozumiem...

1. Czy płyta włącza się poprawnie z całkowicie odłączonym kablem matrycy od strony płyty głównej?
  2. Czy płyta włącza się poprawnie z kablem matrycy podłączonym do płyty, ale odłączonym od panelu LCD?
  3. Z jakiego powodu wymieniałeś kabel matrycy, o czym piszesz w pierwszym poście?
  4. Piszesz w pierwszym poście, że podczas wymiany kabla matrycy zrobiłeś zwarcie na cewce L6 - czy kabel matrycy odłączałeś od płyty, do której była podłączona bateria?

#11 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

от przemekzn 14 Июль 2025, 20:05
1. Tak, gdy kabel matrycy jest odłączony to laptop się uruchamia, słychać dźwięk systemu.
2. Nie, gdy jest kabel podłączony to nie ma jakiejkolwiek reakcji na włącznik, gdy jest laptop podłączony do prądu i podłączony kabel to na termowizji pulsuje PQ9.
3. Musiał słownik przekształcić słowo, miało być gdy odłączałem kabel matrycy, a odłączałem go ponieważ miałem pęknięty jeden zawias w laptopie i chciałem go wymienić na nowy, wyciągając kabel zrobiło się zwarcie na L6 poszedł z niego dym.
4. Tak niestety popełniłem ten błąd że bateria była podłączona do płyty głównej i przez to to zwarcie

#12 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

от Vogelek23 15 Июль 2025, 12:10
przemekzn писал(а):2. Nie, gdy jest kabel podłączony to nie ma jakiejkolwiek reakcji na włącznik
Odłącz całkowicie zasilanie, podłącz kabel matrycy do płyty (ale nie podłączaj ekranu do drugiego końca kabla) i zmierz rezystancję do masy na dowolnym pinie cewki L6. Następnie odłącz kabel matrycy od płyty i zmierz rezystancję do masy na tym samym pinie cewki L6, co w pierwszym kroku.

#13 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

от przemekzn 15 Июль 2025, 13:16
Na odłączonym kablu matrycy jest 68.5kohm
Na podłączonym kablu rezystancja to 0.2ohm

#14 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

от Vogelek23 15 Июль 2025, 13:23
Czyli masz zwarcie w kablu matrycy. Pisałeś, że kupiłeś nowy kabel matrycy - czy na OBU kablach rezystancje są takie same? Jeśli tak, to zamieść wyraźne zdjęcia obu kabli, z widocznymi na nich oznaczeniami. Interesuje mnie także wygląd obu końców (wtyków) tych dwóch kabli.

#15 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

от przemekzn 15 Июль 2025, 23:17
Tak na obu jest taka sama rezystancja
Chyba zauważyłem różnice i kabel niby model ma ten sam ale piny się nie zgadzają i nie wszystkie dane na naklejce

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

#16 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

от tekort 16 Июль 2025, 09:39
Przedewszystkim to są kompletnie inne kable, jeden ma 40 pin, drugi 30 pin... Trochę chyba sam sobie odpowiedziałeś, czemu nie działa. Kup prawidłową taśmę matrycy.

#17 Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

от Vogelek23 16 Июль 2025, 17:33
tekort писал(а):Przedewszystkim to są kompletnie inne kable, jeden ma 40 pin, drugi 30 pin
No nie bardzo, bo oba są 40-pinowe od strony płyty, a 30-pinowe od strony matrycy. Teoretycznie oba mają też to samo oznaczenie (MS14C1_EDP), więc powinny być kompatybilne. Z jakiegoś powodu nie są. Zauważ, że nowy kabel (końcówka H58) ma piny liczone dokładnie odwrotnie (lustrzane odbicie), czyli tam, gdzie w oryginale jest pin 1, to w nowym jest pin 40. Ale to oryginał (końcówka H39) ma pin 1 zaznaczony ze złej strony...! Niemniej jednak, nowy kabel wygląda na zwykłą, chińską podróbkę.

przemekzn писал(а):i nie wszystkie dane na naklejce
Zmierz na NOWYM kablu, czy piny 1 i 2 są ze sobą połączone i czy którykolwiek z nich ma połączenie z pinami 39 lub 40 (pomiar na samej końcówce, która idzie do gniazda na płycie - piny na nowym kablu są zaznaczone poprawnie).

Re: msi modern 14 zwarcie na pwr_src

от Google Adsense [BOT] 16 Июль 2025, 17:33