• Lenovo Y740 płyta LA-G132P nie przechodzi POST brak obrazu.

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Lenovo Y740 płyta LA-G132P nie przechodzi POST brak obrazu.

от matrixmm 17 Июнь 2025, 19:38
Cześć, mam na stole płytę: LA-G132P. Płyta załącza się, kręci wentylatory ale brak obrazu. Próbowałem wyczyścić ME region i zmienić BIOS ale bez efektu. Nie przechodzi POST. Procesor i grafika grzeją się. Napięcie na wszystkich dużych cewkach są prawidłowe. Poza PLZ3 (+VCCGT – 0V 6Ω).
I tu Pytanie czy to napięcie (+VCCGT) powinno być od początku? Wychodzi z przetwornicy PUZ3 która według mnie jest sterowana sygnałem PWM z PU8.
Brak mi wiedzy więc nie bardzo wiem od czego zacząć diagnozę. Czy ja w ogóle dobrze kombinuję?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Re: Lenovo Y740 płyta LA-G132P nie przechodzi POST brak obrazu.

от Google Adsense [BOT] 17 Июнь 2025, 19:38

#2 Re: Lenovo Y740 płyta LA-G132P nie przechodzi POST brak obrazu.

от tekort 18 Июнь 2025, 09:30
Hej!
Podaj rezystancje do masy na wszystkich cewkach płyty - oczywiście bez zasilania
podaj też napięcia gdy płyta próbuje się włączyć
Jaki jest pobór prądu podczas włączenia?
Testowałeś płytę na innej pamięci RAM?

#3 Re: Lenovo Y740 płyta LA-G132P nie przechodzi POST brak obrazu.

от matrixmm 18 Июнь 2025, 22:23
Tak, podstawiałem inne pamięci.

PL402-3,3V / 1,3 kΩ
PL403-5V / 20 kΩ

PL502-1,2V / 130 Ω
PL702-1V / 39 Ω
PL302-15,5V z baterią 0V bez / 2,5 MΩ

PLW4-1,28V / 23 Ω
PUZ3-0V /6 Ω

PL701-0,96V / 57 Ω
PLZ8-0,9V / 46 Ω
PUZ5-0,8V / 3,5 Ω

PLZ4-0,8V / 3,5 Ω
PLZ6-0,8V / 3,5 Ω
PLZ7-0,8V / 3,5 Ω

PLW3-1,8V / 25 Ω
PLV1-0.8V / 0,7 Ω
PLV2-0,8V / 0,7 Ω
PLV3-0.8V / 0,7 Ω
PLV4-0,8V / 0,7 Ω
PL1801-1,8V / 6,5 kΩ
LT4-0V / 380 Ω
Poboru prądu w tej chwili nie mogę sprawdzić. Dopiszę jutro.

#4 Re: Lenovo Y740 płyta LA-G132P nie przechodzi POST brak obrazu.

от Vogelek23 19 Июнь 2025, 01:50
matrixmm писал(а):PLZ4-0,8V / 0,4 Ω
PLZ6-0,8V / 0,4 Ω
PLZ7-0,8V / 0,4 Ω
Na 99,9% uszkodzony procesor.

#5 Re: Lenovo Y740 płyta LA-G132P nie przechodzi POST brak obrazu.

от matic 19 Июнь 2025, 09:39
Some of your measurements seems strange.
Coils PLW3 and PLW4 are connected together, so there should be the same measurements on both, but yours are different:
matrixmm писал(а):PLW4-1.28V / 0.5 Ω
PLW3-1.8V / 0.5 Ω
The resistances to ground on these coils are also too low.

Check your measurements again.
Before measuring resistances, disconnect the power supply and main battery, wait a few minutes and then measure the resistances.

#6 Re: Lenovo Y740 płyta LA-G132P nie przechodzi POST brak obrazu.

от matrixmm 19 Июнь 2025, 12:23
Poprawiłem wszystkie pomiary. Pomierzyłem dziś jeszcze raz. Nie wiem skąd ja takie wartości wziąłem wczoraj. Chyba z czapki. :( Kolejny raz mam dowód, że nie powinienem pracować po nocach bo więcej mogę zepsuć niż naprawić. Bardzo przepraszam za moją nieuważność i marnowanie waszego czasu. :( Postaram się być bardziej uważny.

#7 Re: Lenovo Y740 płyta LA-G132P nie przechodzi POST brak obrazu.

от matrixmm 11 Июль 2025, 17:13
Cześć, wracam do tematu który mi nie daje spokoju. Dziś miałem na stole sprawną płytę Lenovo NM-B701. Tam jest proc i5-8300h.
Na tej (sprawnej) płycie rezystancja na cewkach faz procesora też wynosi 3,5Ω i płyta działa poprawnie.
Rezystancja na cewce zasilającej SR40B (taki sam PCH) jest bardzo podobna 28Ohm.
Moja nie działająca płyta bez pamięci pobiera 0,7A. Po włożeniu jednej (sprawdzonej) kości RAM. Zachowuje się różnie. Czasem staje na 0,9A i grafika jest chłodna a czasem pływa (góra/dół) tak jakby przechodziła post aż dochodzi do 2,8A i wtedy nvidia jest gorąca. Ale led na prndrivie nie mruga więc postu raczej nie przechodzi do końca.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Re: Lenovo Y740 płyta LA-G132P nie przechodzi POST brak obrazu.

от Google Adsense [BOT] 11 Июль 2025, 17:13