Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Laptop Acer Nitro AN517-52 nie reaguje na przycisk power
przez Google Adsense [BOT] • 1 lipca 2025, 15:48
if resistance on +3VLP(+3VLP_EC) is not low, there is no need to open JPB1.
With "focus on charger itself..." I was saying that you have to focus on all charger signals...post charger voltages on VCC , ACDET, REGN....check continuity of ACDRV_CHG line and values of corresponding resistors of this line.
Are you testing MB with original power supply?
With "focus on charger itself..." I was saying that you have to focus on all charger signals...post charger voltages on VCC , ACDET, REGN....check continuity of ACDRV_CHG line and values of corresponding resistors of this line.
Are you testing MB with original power supply?
Tak jak wspomniałem na poczatku postu
Rezystory PRB7 4Ω, no i PRB4 5Ω (powinno być 4,7Ω), ale nie w tym problem charger nie wystawia mi napięcia ACDRV_CHG i sygnału do KBC - ACOK.
Testowałem na zasilaczu oryginalnym i laboratoryjnym.
dir napisał(a):nie otwiera się pierwszy tranzystor PQB3, brak napięcia PUB1 noga ACDRV_CHG, brak ACOK oraz zasilania KBC. Zasilanie VCC Charger'a, ACDET, REGN występują..
Wymiana charger'a nie pomogła, efekt taki sam.
Rezystory PRB7 4Ω, no i PRB4 5Ω (powinno być 4,7Ω), ale nie w tym problem charger nie wystawia mi napięcia ACDRV_CHG i sygnału do KBC - ACOK.
Testowałem na zasilaczu oryginalnym i laboratoryjnym.

#10 Re: Laptop Acer Nitro AN517-52 nie reaguje na przycisk power
przez Vogelek23 • 4 lipca 2025, 23:24
dir napisał(a):Rezystory PRB7 4ΩA powinno być dokładnie 4.02kΩ. Zmierz to jeszcze raz dla pewności.
dir napisał(a):ACDET - 2,4VTyle dokładnie wynosi próg zadziałania detekcji zasilacza - oznacza to, że sprawny charger może wykryć zasilacz jako obecny, albo i niekoniecznie. Policzmy zatem dzielnik PRB11/PRB13 (pomijamy tu na razie zwory PRB37/PRB38/PRB39): 422kΩ + 66,5kΩ = 488,5kΩ. Zakładając +19V_VIN na poziomie 19,5V dostajemy IR = 19,5 / 488500 = 0.04mA (w przybliżeniu). Zatem 0.04mA pomnożone przez 66,5kΩ daje nam napięcie ACDET = 2,66V. I takie napięcie (±10mV, uwzględniając rezystancję wewnętrzną pinu ACDET chargera) powinieneś tutaj mieć. Dlaczego więc masz ponad 250mV mniej? Zmierz napięcia do masy na obu pinach zwór PRB37, PRB38 i PRB39 oraz na bramce i drenie tranzystora PQB11, rzecz jasna z podłączonym zasilaczem.
dir napisał(a):REGN - 5VA powinno być dokładnie 6V. Zmierz to jeszcze raz dla pewności. Upewnij się też, czy bateria w mierniku nie jest rozładowana.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Wziąłem dokładniejszy multimetr i pomierzyłem jeszcze raz: PRB7 - 4,008Ω.
VCC skacze od 19,57 V do 20,27V, ACDET od 2,68V do 2,72V. Zmierzyłem jeszcze raz REGN - 6,02V. PRB37 - 19,9V do 20V po jednej stronie, druga strona 19,47V do 20V. PRB38 z jednej strony - 19,40V do 20V, druga 19,47V do 20V. PRB39 po jednej stronie - 2,63V do 2,70V, po drugiej 2,58V do 2,67V. PQB11 - Bramka 0V, Dren 2,63V do 2,75V. Niepokoi mnie wartość rezystorów PRB36 - 174 kΩ , PRB35 287 kΩ.
VCC skacze od 19,57 V do 20,27V, ACDET od 2,68V do 2,72V. Zmierzyłem jeszcze raz REGN - 6,02V. PRB37 - 19,9V do 20V po jednej stronie, druga strona 19,47V do 20V. PRB38 z jednej strony - 19,40V do 20V, druga 19,47V do 20V. PRB39 po jednej stronie - 2,63V do 2,70V, po drugiej 2,58V do 2,67V. PQB11 - Bramka 0V, Dren 2,63V do 2,75V. Niepokoi mnie wartość rezystorów PRB36 - 174 kΩ , PRB35 287 kΩ.
Re: Laptop Acer Nitro AN517-52 nie reaguje na przycisk power
przez Google Adsense [BOT] • 5 lipca 2025, 14:09