• Acer Aspire a515-56g nie działa

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Acer Aspire a515-56g nie działa

da Trust 28 giugno 2025, 15:22
Cześć, Mam problem z laptopem:
Acer Aspire a515-56g 71L7 N20C5
procsor i7-11gen
płyta główna: FH5AT LA-K092P Rev 2.0 2021-10-18
Bios: XMC QH128AHIC
System: Windows 11

Kupiłem Laptop na OLX. Po włączeniu w menadżerze urządzeń był żółty wykrzyknik przy karcie lan. Odinstalowałem urządzenie i zresetowałem laptop. Po uruchomieniu brak urządzenia - nic się nie wyświetla. Wgrałem system na nowo z pendrive i dalej brak karty LAN. Wi-Fi widzi sieci ale się nie łączy. Cały czas wymaga podania hasła i się nie łączy. Zmieniłem dysk (M2) + instalacja systemu. Dodatkowo przy karcie graficznej Nvidia pojawił się żółty wykrzyknik. Laptop zaczął się lekko przycinać. Wyłączyłem i włączyłem kartę graficzną Nvidia - dalej żółty wykrzyknik. Oprogramowanie karty w systemie nie działa. Podejrzenie: uszkodzony ME region w BIOSie.
ME Analyzer pokazał wersję FIT 15.0.30.1775 i błędy:
Error: System Page Handler Revision Unknown 1=0x2 0x2 expected 0x1 0x2 i jeszcze dwa inne.
Użyłem FIT 15.0.35 i po tym laptop przestał działać. Przywróciłem oryginalny ( uszkodzony bios ) i dalej nic. Po naciśnięciu przycisku power laptop bierze prąd ( ładuje też baterię ) przez 4 s.
Bateria CMOS 3,2 V
Pomiar multimetrem na cewkach pokazuje 0 Ω. Na wszystkich. Sprawdziłem mosfety i przy cewkach 3V POV4 i 5V POV2 pokazują 0,2Ω i 0,5Ω
8 noga biosy brak zwarcia.
Nie wiem jak rozwiązać ten problem.

Re: Acer Aspire a515-56g nie działa

da Google Adsense [BOT] 28 giugno 2025, 15:22

#2 Re: Acer Aspire a515-56g nie działa

da kmazurek 28 giugno 2025, 21:00
Rezystancja 0 ohm wskazuje na zwarcie. Pytanie, jak dokładny masz multimetr. W przeciwnym wypadku stawiałbym na uszkodzony BIOS. Sugestia:
- sprawdź napięcia na cewkach przy włączonym zasilaniu,
- sprawdź kamerą termowizyjną (jeśli posiadasz), czy coś nie grzeje się za mocno,
- próba zwarciowa pod kamerą termowizyjną.

Być może laptop włączył się mając przywarcie, a dłuższa praca pod napięciem zwarła do końca jakiś kondensator, MOSFET lub inny układ IC.

#3 Re: Acer Aspire a515-56g nie działa

da Trust 30 giugno 2025, 17:50
Aktualizacja do pierwszego postu.
Multimetr rzeczywiście sprawiał problem dlatego odczyty wyszły dziwne. Aktualnie problem jest na lini 3V i 5V. Rezystancja wynosi 0,3 Ω. Sprawdziłem układ PUV1 i tylko wyjścia na linię 3v i 5v tj. 16 i 20 pokazują problem. Zworka PJV1 pokazuje poprawną rezystancję. Zastanawiam się czy problem nie tkwi w układzie graficznym
Poza tym laptop był wcześniej serwisowany / plomba na obudowie / Producenci czegoś takiego już nie stosują. Płyta ma uszkodzone miejsce obok POV1 jest tam jeden kondensator PCV5. Pozostałych brak. Było to zalane laminatem / nie pamiętam jak się to nazywa / ale nie zostało wypalone lampą UV. Załączam zdjęcia.
Immagine
Immagine
Wskazówki mile widziane.

#4 Re: Acer Aspire a515-56g nie działa

da matic 1 luglio 2025, 09:18
Trust ha scritto:Płyta ma uszkodzone miejsce obok POV1 jest tam jeden kondensator PCV5.
There were the filter capacitors PCV5 and PCV7 in this place, which most likely failed and thus also caused damage to the PCB board. The small capacitor that is still in place is PCV3.
Use a rotary grinder (Dremel) to grind off the charred part of the PCB board, clean the area with IPA and post a clear picture of this area.

#5 Re: Acer Aspire a515-56g nie działa

da Trust 1 luglio 2025, 10:52
Cześć Matic, nie mam szlifierki. Jak zeszlifować zwęgloną część używając tylko tego co jest w domu? Nie jestem serwisantem. Kiedyś zostałem oszukany przy naprawie płyty głównej, dlatego to co mogę staram się robić samemu.

#6 Re: Acer Aspire a515-56g nie działa

da matic 1 luglio 2025, 11:18
I think there is no alternative here. I'm afraid you will do more harm than good with the inappropriate tools/equipment.
Unfortunately, something as complex as a laptop motherboard usually can't be repaired with just a cheap multimeter and soldering iron.

#7 Re: Acer Aspire a515-56g nie działa

da Trust 1 luglio 2025, 16:02
Wyczyściłem uszkodzone miejsce. Załączam zdjęcia.

Immagine

Immagine

#8 Re: Acer Aspire a515-56g nie działa

da matic 1 luglio 2025, 16:40
1) Protect the marked area of the board with a thin layer of UV curable solder mask and cure it under the UV light.
Immagine

2) Solder two ceramic capacitors 10µF/25V, package 0603 as marked in yellow and solder the jumper wire as marked in red.
Immagine

#9 Re: Acer Aspire a515-56g nie działa

da Trust 3 luglio 2025, 19:13
Zregenerowałem uszkodzone miejsce.
Immagine

Przylutowałem kondensatory.
Immagine

Immagine

I dalej 0.3Ω na obu liniach. Testowo odlutowałem PQV4 i dalej 0.3Ω, Teraz zostaje już próba zwarciowa.
Nie rozumiem tylko dlaczego padły obie linie 3V i 5V.

Mam jeszcze pytanie o poprawny odczyt na PL302 pokazuje 7,08 kΩ i PL502 tu jest 40 kΩ i rośnie.

Re: Acer Aspire a515-56g nie działa

da Google Adsense [BOT] 3 luglio 2025, 19:13