• Macbook Air A1466 płyta 820-3437-B bardzo wolna praca

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 Macbook Air A1466 płyta 820-3437-B bardzo wolna praca

Napisal/-a matrixmm 12 Junij 2025, 18:24
Cześć, mam na stole Macbooka Air A1466 płyta 820-3437-B. Praktycznie czysty system (BigSur 11.7.10) pracuje bardzo wolno. Nawet wyświetlenie "Ten Mac..." trwa około 2 minut od wciśnięcia. Gdzieś wyczytałem, że może być to wina touchpada. Odłączyłem zatem touchpad (sekundę po przyciśnięciu power) niestety nic się nie zmienia poza tym, że bez touchpada i klawiatury, wentylator kręci się na max. Niestety pracuje tak samo wolno. Nie mam doświadczenia z Apple ale jakoś podejrzanie mi się uruchamia. Nie wystarczy wcisnąć przycisk power. Jak wcisnę power, tak jak w każdym PC to na 1-2 sekundy zakręci wentylatorem i staje. Nie uruchamia się. Muszę trzymać przycisk, aż do zakończenia pierwszej melodyjki. Jak zwolnię przycisk w połowie to się nie włączy. Diagnostyka "D" podczas uruchamiania nie wykazała problemów sprzętowych.
Może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów podpowie jak to zdiagnozować?

Re: Macbook Air A1466 płyta 820-3437-B bardzo wolna praca

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 12 Junij 2025, 18:24

#2 Re: Macbook Air A1466 płyta 820-3437-B bardzo wolna praca

Napisal/-a DILLCOm 12 Junij 2025, 18:56
Cześć
po 1 popraw A466 na A1466
po 2 nie taczpad a touchpad lub ewentualnie gładzik
po 3 nie odłączaj modułów podczas pracy płyty bo możesz coś uszkodzić. Przykładowo na takiej taśmie do touchpada są napięcia i 3.3V jak i 5V, podczas odłączenia takiej taśmy w trakcie pracy płyty możesz zrobić zwarcie i coś się może uszkodzić
odłączenie touchpada wprowadza komputer właśnie w taki stan, wolna praca i wysokie obroty wentylatorów więc taki test w tym przypadku nic Ci nie powie
a to co opisujesz najczęściej dotyczy problemu z jakimś sensorem (temperatury, poboru mocy na liniach zasilania itp). Ja używam programu techtool Pro do odczytu wartości zanotowanych przez sensory i kolejne kroki obieram na podstawie wyników.
Oczywiście może to być też uszkodzony dysk SSD jak w każdym komputerze

#3 Re: Macbook Air A1466 płyta 820-3437-B bardzo wolna praca

Napisal/-a matrixmm 12 Junij 2025, 23:41
DILLCOm napisal/-a:Ja używam programu techtool Pro do odczytu wartości zanotowanych przez sensory i kolejne kroki obieram na podstawie wyników.

Dzięki za podpowiedź. Zrobiłem test sensorów i dostałem na czerwono: DC-In 19,76V Failed oraz PBus on Battery Power 78,59W Failed. Pomożesz mi to zinterpretować? Pierwsze to rozumiem nieskie napięcie zasilacza (spróbuję podstawić inny) ale drugie? Nie rozumiem tego.
Zrobiłem reset SMC, ale niczego to nie zmieniło. Wszystkie inne testy przeszły bez błędów.

#4 Re: Macbook Air A1466 płyta 820-3437-B bardzo wolna praca

Napisal/-a Vogelek23 13 Junij 2025, 01:19
matrixmm napisal/-a:DC-In 19,76V Failed
Że cooo? :wtf: Przecież ten model jest zasilany napięciem 14,85V! Czym zasilasz tego "Maćka"?

matrixmm napisal/-a:Diagnostyka "D" podczas uruchamiania nie wykazała problemów sprzętowych.
Do szczegółowych testów potrzebujesz ASD. Właściwą wersję dobierz na podstawie numeru seryjnego urządzenia, wydrukowanego na dolnej pokrywie, dzięki któremu sprawdzisz, który to rok produkcji i która jego część (np. Mid 2013, Early 2014 itd). Wszystkie dostępne obrazy ASD znajdziesz natomiast tutaj: apple-service-diagnostics-asd-zaawansowany-test-programowy-plyty-glownej-t69201.html

matrixmm napisal/-a:Odłączyłem zatem touchpad
Odłącz taśmę trackpada (z obu stron) i zamieść wyraźne zdjęcia obu jej końców ze stykami, a także samego trackpada (oczywiście od strony elektroniki). Objawy mogą wskazywać na uszkodzenie bądź korozję taśmy, względnie trackpada.

#5 Re: Macbook Air A1466 płyta 820-3437-B bardzo wolna praca

Napisal/-a matrixmm 13 Junij 2025, 09:10
Vogelek23 napisal/-a:Że cooo? :wtf: Przecież ten model jest zasilany napięciem 14,85V! Czym zasilasz tego "Maćka"?

:) Rzeczywiście. Zasilacz dostałem z kompem i nie przyszło mi do głowy że może być inny. Mój błąd. Przywiozę dziś z pracy 14,85V.
Slika
Poniżej foty taśmy i trackpada:
Slika
Slika
Slika

Vogelek23 napisal/-a:Wszystkie dostępne obrazy ASD znajdziesz natomiast tutaj:

Ten komputer, to jest: MacBook Air (13-calowy, early 2014). Możesz mi podpowiedzieć którego ASD użyć? Nie potrafię go znaleźć w wątku do którego linka podałeś. :(
Ostatni przd nim to ASD 3S156. Spróbuję tego. :)

#6 Re: Macbook Air A1466 płyta 820-3437-B bardzo wolna praca

Napisal/-a Vogelek23 13 Junij 2025, 10:47
Nie jestem pewny, czy ASD 3S156 będzie kompatybilny, dlatego sugeruję spróbować 3S162.

#7 Re: Macbook Air A1466 płyta 820-3437-B bardzo wolna praca

Napisal/-a matrixmm 15 Junij 2025, 16:01
Uruchomiłem 3S156. Jedynie sensor PPBR zgłasza błąd.
Slika
Wszystkie inne sensory bez błędu.
Oczywiście na zasilaczu 14,85V.
3S162 nie dwspiera tego modelu.
Znalazłem dokument w którym znalazłem potwierdzenie, że 3S156 będzie wspierał ten model. Załączam poniżej, może się komuś przyda. 3S162 sprawdziłem empirycznie i nie działa.

Za ogled datotek, priloženih tej objavi, morate biti prijavljeni.

#8 Re: Macbook Air A1466 płyta 820-3437-B bardzo wolna praca  [REŠENO]

Napisal/-a DILLCOm 16 Junij 2025, 12:13
matrixmm napisal/-a:PBus on Battery Power 78,59W Failed

To jest pobór mocy komputera z baterii i moim zdaniem jest zbyt duży i stąd błąd na testach i wolna praca. W ogóle wydaje mi się ale mogę się mylić, że ta wartość powinna być ujemna gdy komputer jest ładowany i dodatnia gdy komputer jest zasilany z baterii lub odwrotnie ujemna gdy działa z baterii i dodatnia gdy się ładuje ale i tak nie powinna osiągnąć tak wysokiej wartości liczbowej. Sprawdź rezystory R7152, R7151 i R7150

#9 Re: Macbook Air A1466 płyta 820-3437-B bardzo wolna praca

Napisal/-a matrixmm 26 Junij 2025, 00:10
DILLCOm napisal/-a:Sprawdź rezystory R7152, R7151 i R7150

Bingo!
Bardzo Ci dziękuję. Jeden z rezystorów był kompletnie zniszczony. Musiał być zalany bo wypalona była też ścieżka. Trochę mi to zajęło bo przy okazji urwałem gniazdo baterii i musiałem poczekać, aż dojdzie z Chin. Bez baterii pokazywał błąd sensora temperatury baterii i dalej działał bardzo wolno. Dziś wlutowałem nowe gniazdo i działa normalnie. Uruchamia się poprawnie z przycisku. Co prawda TechTool Pro dalej pokazuje „PBus on Battery Power 78,59W Failed” ale laptop działa normalnie i system nie zwalnia. ASD 3S156 nie pokazuje żadnych błędów natomiast ASD 3S162 pokazuje komunikat, że nie wspiera tego modelu.
Jeszcze raz bardzo wam dziękuję za pomoc i kolejną lekcję.

Re: Macbook Air A1466 płyta 820-3437-B bardzo wolna praca

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 26 Junij 2025, 00:10

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov