• Instalacja drugiego systemu. Problem z dyskami

#1 Instalacja drugiego systemu. Problem z dyskami

przez lomcio 19 czerwca 2025, 09:37
Hej. Mam 3 dyski. Na jednym jest Win11 drugi służy do danych i trzeci pusty dysk na którym chce zainstalować Win10. Podczas instalacji napotkałem problem. Ponieważ przy wyborze dysków lista jest pusta. Nie ma żadnego dysku. A przecież każdy dysk jest sprawny itd. Miał ktoś taką sytuację bądź wie co zrobić? Sprzęt to Acer Nitro 5.

Re: Instalacja drugiego systemu. Problem z dyskami

przez Google Adsense [BOT] 19 czerwca 2025, 09:37

#2 Re: Instalacja drugiego systemu. Problem z dyskami

przez Vogelek23 19 czerwca 2025, 11:23
Po pierwsze, aby mieć dwa systemy należy zainstalować najpierw starszy system (Windows 10) a dopiero po tym nowszy (Windows 11). Po drugie, pisząc "mam 3 dyski" masz na myśli trzy dyski fizyczne, czy jeden dysk fizyczny z trzema partycjami? I po trzecie, jakie jest oznaczenie kodowe płyty lub PEŁNY model laptopa? Modeli Acer Nitro 5 jest dużo i różnią się od siebie znacząco.

#3 Re: Instalacja drugiego systemu. Problem z dyskami

przez lomcio 19 czerwca 2025, 14:35
Laptop to dokładnie Acer Nitro 5 AN515-57-58BA z i5 11400H, RTX 3060 oraz 32GB RAMu. Posiadam 3 fizyczne dyski. Konieczna jest instalacja najpierw W10 przed W11? Czy jeśli zainstaluję na tym pustym dysku system poza laptopem i go potem wsadzę to laptop będzie ten system normalnie widział i będzie możliwość wyboru przy uruchomieniu?

Re: Instalacja drugiego systemu. Problem z dyskami

przez Google Adsense [BOT] 19 czerwca 2025, 14:35