• Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez kjedrocha 1 czerwca 2011, 14:31
greg464 napisał(a):Wcale nie wygląda to na przewód koncentryczny.
Spokojnie można lutować.

Wiem, trudno uwierzyć, że przewód o średnicy 0,3mm może być koncentryczny.

Wziąłem więc starą tasiemkę (jeszcze od 20 pinowej matrycy) na takich niebieskich kabelkach by pokazać, że jednak jest:
Obrazek

a końcówka w przybliżeniu (to coś zaznaczone strałką jest w zielonej przeźroczystej izolacji - oglądać na dużym powiększeniu):
Obrazek

i jeszcze zdjęcie zwartych ze sobą zewnętrznych ekranów w kabelkach do LCD z IBM R30:
Obrazek

Z mojego doświadczenia wynika, że te niebieskie kabelki są koncentryczne, ale oczywiście w przypadku taśmy kolegi quatro30 może być inaczej, nie mam jej w ręku, więc na 100% pewny nie mogę być, ale nie sądzę.

Re: Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez Google Adsense [BOT] 1 czerwca 2011, 14:31

#22 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez quatro30 3 czerwca 2011, 11:57
Walcze od rana, już zasilający (czerwony) polutowany, teraz sygnałowy niebieski... Zauważyłem że sygnałowy jest cieńszy od tego zasilania, lut cienko sie trzyma... Zastanawiam sie nad zabezpieczeniem po lutowaniu, macie jakis sprawdzony sposób na tak cienkie przewody, bo termokurcze są za grube chyba do tego, moze jakis lakier do paznokci ???

#23 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez Robgie 3 czerwca 2011, 12:13
Po pierwsze nie lutuj w miejscu pęknięcia bo na 99% pęknie tak samo. Lepiej wstaw nowy kawałek z innej taśmy lutując w miejscach gdzie masz więcej miejsca lub jest to nieruchome

#24 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez kjedrocha 3 czerwca 2011, 12:21
Robgie napisał(a):Po pierwsze nie lutuj w miejscu pęknięcia bo na 99% pęknie tak samo. Lepiej wstaw nowy kawałek z innej taśmy lutując w miejscach gdzie masz więcej miejsca lub jest to nieruchome

Jeśli dobrze zrozumiałem autora wątku, to tasiemka nie pękła sama z siebie, tylko została przecięta przez kogoś.

Jednak kolega Robgie ma rację!!!
W miejscu gdzie tasiemka pracuje w trakcie otwierania i zamykania matrycy nie możesz mieć połączenia lutowanego, więc musisz najpierw ocenić czy w miejscu przecięcia tasiemka będzie nieruchoma, jesli tak, to śmiało lutuj, jeśli nie, to musisz wstawić kawałek nowego przewodu. by w miejscu zginania tasiemka nie była łączona - niestety wiąże sie to dla Ciebie z podwójnym lutowaniem dla każdego przewodu.

#25 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez quatro30 3 czerwca 2011, 13:49
Tasiemka została przecięta przez użytkownika notebooka który sam próbował naprawy, myślał prawdopodobnie że dwa obrazy na nvidia to wina taśmy. Taśma naprawiona notebook działa teraz tak jak powinien. Robie update biosa i do klienta. Taśma przecieta poniżej miejsca gdzie pracuje, wstawiłem kawałek przewodu i zabezpieczyłem izolacją.

Dziękuje za pomoc.

Temat zamykam.

Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez Google Adsense [BOT] 3 czerwca 2011, 13:49