• Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

by mees 17 June 2025, 21:05
Częsta awaria tych laptopów, wypalona przetwornica AWV z dziurą w laminacie.
Nie mogę znaleźć schematu ani boardview do płyty NB8609_PCB_MB_V6
Potrzebne mi są wartości zaznaczonych elementów.
Image

Czy to będzie ta przetwornica?
https://www.alldatasheet.com/html-pdf/1 ... Y8286.html

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

by Google Adsense [BOT] 17 June 2025, 21:05

#2 Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

by Vogelek23 18 June 2025, 11:13
AWVxxx to dokładnie jest SY8286BRAC. Datasheet jest tutaj: post284832.html#p284832. Największy kondensator to 10µF/25V (obudowa 0603). Rezystor po lewej stronie układu ma wartość 100kΩ. Rezystor na dole to 2,2kΩ. Kondensator na dole (najbliżej cewki) ma wartość 2,2µF/10V.

Wylutuj układ, wyczyść dokładnie spaleniznę izopropanolem i zamieść zdjęcie po wyczyszczeniu PCB.

#3 Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

by mees 18 June 2025, 12:09
Dziękuję
Image

Z odbudową ścieżek nie będzie problemu. Zwarć na laminacie nie ma

#4 Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

by Vogelek23 18 June 2025, 16:57
Zamontuj największy kondensator, jak pokazałem na obrazku poniżej. Następnie zabezpiecz cały zaznaczony na czerwono obszar soldermaską (możesz nawet zamalować kondensator, aby pokryć całą odsłoniętą miedź) i utwardź pod lampą UV przez około 10-20 minut (pamiętaj, aby soldermaska była na równo z powierzchnią płyty, nie za grubo, aby potem można było bez problemu wlutować sterownik). Następnie odbuduj urwany pad 1 (zielona linia), wlutuj sterownik SY8286BRAC i połącz pin 6 sterownika z pinami 19 i 20 (lub z pinem 1 cewki - biała linia). Na koniec uzupełnij brakujące rezystory i kondensator na dole układu.
Image

#5 Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

by mees 18 June 2025, 18:30
Z tym wszystkim sobie poradzę.
Ale jest jeszcze jeden problem.
Jaka powinna być rezystancja w tym miejscu?
Image
Okazuje się, że tam jest niezły krater. Na początku miałem tu jedynie 30 Ω. Jak zacząłem kopać i czyścić doszedłem do 9 kΩ. Bardzo trudne miejsce do czyszczenia. Uniosłem tylko trochę te 4 pady. Dalej nie dam rady. Tam są przelotki. Nie chcę ich pozrywać. Jestem trochę w kropce.

#6 Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

by Vogelek23 18 June 2025, 19:12
mees wrote:Jaka powinna być rezystancja w tym miejscu?
Z pewnością wysoka, kilkadziesiąt do kilkuset kΩ, bo to główna gałąź zasilania.

Zamieść zdjęcie po oczyszczeniu, z widocznymi przelotkami. Obawiam się, że skoro laminat został przepalony w głąb, to może być zwarcie do środkowych warstw druku (ta płyta ma co najmniej 8, jeśli nie 12 warstw). W takiej sytuacji istnieje ryzyko, że sterownik nie będzie działał poprawnie lub laminat przepali się ponownie podczas podłączania zasilania. Niestety, z czymś takim niewiele będzie można już zrobić.

#7 Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

by mees 18 June 2025, 22:34
Zdjęcia pod kątem z poniesionymi padami.
Image
Image

Tam jest jeszcze dużo węgla. Głębiej już nie sięgnę bez naruszenia przelotek. Źle to wygląda. Chyba będę musiał odpuścić.

#8 Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

by Vogelek23 18 June 2025, 23:14
Niestety, doszło do uszkodzenia strukturalnego wewnątrz laminatu. Sugeruję odpuścić tę naprawę i poszukać sprawnej płyty.

#9 Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

by mees 18 June 2025, 23:21
Tak trzeba będzie. Tu się już nic nie wydłubie. Bardzo dziękuję za pomoc

Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

by Google Adsense [BOT] 18 June 2025, 23:21