• Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

от mees 17 Июнь 2025, 21:05
Częsta awaria tych laptopów, wypalona przetwornica AWV z dziurą w laminacie.
Nie mogę znaleźć schematu ani boardview do płyty NB8609_PCB_MB_V6
Potrzebne mi są wartości zaznaczonych elementów.
Изображение

Czy to będzie ta przetwornica?
https://www.alldatasheet.com/html-pdf/1 ... Y8286.html

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

от Google Adsense [BOT] 17 Июнь 2025, 21:05

#2 Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

от Vogelek23 18 Июнь 2025, 11:13
AWVxxx to dokładnie jest SY8286BRAC. Datasheet jest tutaj: post284832.html#p284832. Największy kondensator to 10µF/25V (obudowa 0603). Rezystor po lewej stronie układu ma wartość 100kΩ. Rezystor na dole to 2,2kΩ. Kondensator na dole (najbliżej cewki) ma wartość 2,2µF/10V.

Wylutuj układ, wyczyść dokładnie spaleniznę izopropanolem i zamieść zdjęcie po wyczyszczeniu PCB.

#3 Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

от mees 18 Июнь 2025, 12:09
Dziękuję
Изображение

Z odbudową ścieżek nie będzie problemu. Zwarć na laminacie nie ma

#4 Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

от Vogelek23 18 Июнь 2025, 16:57
Zamontuj największy kondensator, jak pokazałem na obrazku poniżej. Następnie zabezpiecz cały zaznaczony na czerwono obszar soldermaską (możesz nawet zamalować kondensator, aby pokryć całą odsłoniętą miedź) i utwardź pod lampą UV przez około 10-20 minut (pamiętaj, aby soldermaska była na równo z powierzchnią płyty, nie za grubo, aby potem można było bez problemu wlutować sterownik). Następnie odbuduj urwany pad 1 (zielona linia), wlutuj sterownik SY8286BRAC i połącz pin 6 sterownika z pinami 19 i 20 (lub z pinem 1 cewki - biała linia). Na koniec uzupełnij brakujące rezystory i kondensator na dole układu.
Изображение

#5 Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

от mees 18 Июнь 2025, 18:30
Z tym wszystkim sobie poradzę.
Ale jest jeszcze jeden problem.
Jaka powinna być rezystancja w tym miejscu?
Изображение
Okazuje się, że tam jest niezły krater. Na początku miałem tu jedynie 30 Ω. Jak zacząłem kopać i czyścić doszedłem do 9 kΩ. Bardzo trudne miejsce do czyszczenia. Uniosłem tylko trochę te 4 pady. Dalej nie dam rady. Tam są przelotki. Nie chcę ich pozrywać. Jestem trochę w kropce.

#6 Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

от Vogelek23 18 Июнь 2025, 19:12
mees писал(а):Jaka powinna być rezystancja w tym miejscu?
Z pewnością wysoka, kilkadziesiąt do kilkuset kΩ, bo to główna gałąź zasilania.

Zamieść zdjęcie po oczyszczeniu, z widocznymi przelotkami. Obawiam się, że skoro laminat został przepalony w głąb, to może być zwarcie do środkowych warstw druku (ta płyta ma co najmniej 8, jeśli nie 12 warstw). W takiej sytuacji istnieje ryzyko, że sterownik nie będzie działał poprawnie lub laminat przepali się ponownie podczas podłączania zasilania. Niestety, z czymś takim niewiele będzie można już zrobić.

#7 Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

от mees 18 Июнь 2025, 22:34
Zdjęcia pod kątem z poniesionymi padami.
Изображение
Изображение

Tam jest jeszcze dużo węgla. Głębiej już nie sięgnę bez naruszenia przelotek. Źle to wygląda. Chyba będę musiał odpuścić.

#8 Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

от Vogelek23 18 Июнь 2025, 23:14
Niestety, doszło do uszkodzenia strukturalnego wewnątrz laminatu. Sugeruję odpuścić tę naprawę i poszukać sprawnej płyty.

#9 Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

от mees 18 Июнь 2025, 23:21
Tak trzeba będzie. Tu się już nic nie wydłubie. Bardzo dziękuję za pomoc

Re: Acer Aspire 3 A315-34-C6K4 upalona przetwornica. Proszę o pomoc w dobraniu elementów

от Google Adsense [BOT] 18 Июнь 2025, 23:21