• MSI GL62MVR MS-16JB1 martwa, zasilacz się zabezpiecza przy próbie uruchomienia

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 MSI GL62MVR MS-16JB1 martwa, zasilacz się zabezpiecza przy próbie uruchomienia

przez Hurplus 4 czerwca 2025, 14:42
Witam,

mam laptopa MSI GL62MVR RFX z płytą główną MSI MS-16JB1 VER 1.0 (model z GPU NVIDIA1060 I I7-7700HQ). Objawy są następujące:

Laptop był uruchomiony, poszedłem na obiad i kiedy wróciłem już martwy.
- Po podłączeniu zasilacza (19V) napięcie spada do ~1.5V,
- Zasilacz się zabezpiecza, nie uruchamia się żadna linia,
- Brak reakcji na przyciski, diody nie świecą się

Nie mam zbytniej wiedzy ale mam chęci, multimetr, boardview i schemat
Zrobiłem kilka podstawowych pomiarów (multimetr w trybie 200Ω):

Pomierzone, miernik ustawiony na 200ohm, mierzone do masy:
PL13 05,4
PL12 05,4
PL11 03,1
PL10 03,1
CHOKE9 00,2
PL9 00,2

CHOKE10 01,4
CHOKE11,12,14 00,4
CHOKE7 50,2

Zakres zmieniony na 2KOhm
CHOKE3 .893

Przy podaniu zasilania bezpośrednio z zasilacza lab 1,5V vram, procesor, grafika zimne.
Grzeje się tylko coś w obrębie gniazda zasilania lub po jego drugiej stronie w okolicach diód od baterii.

Mogę porobić zdjęcia, mogę też zrobić konkretne pomiary.

Z góry dziękuję za pomoc – chętnie wykonam kolejne pomiary.

Re: MSI GL62MVR MS-16JB1 martwa, zasilacz się zabezpiecza przy próbie uruchomienia

przez Google Adsense [BOT] 4 czerwca 2025, 14:42

#2 Re: MSI GL62MVR MS-16JB1 martwa, zasilacz się zabezpiecza przy próbie uruchomienia

przez Vogelek23 4 czerwca 2025, 15:16
Zacznij od pomiaru rezystancji w stosunku do masy na źródle (piny 1-3) tranzystora PQ12 albo na dowolnym pinie rezystora pomiarowego PR4 przy całkowicie odłączonym zasilaniu (bateria, zasilacz).

#3 Re: MSI GL62MVR MS-16JB1 martwa, zasilacz się zabezpiecza przy próbie uruchomienia

przez Hurplus 5 czerwca 2025, 09:59
Pomiary zrobione względem masy. Multimetr ustawiony na 200 Ohm.

Na pinach 1-3 PQ12 i PR4 mam wynik 00,2 Ohm.

#4 Re: MSI GL62MVR MS-16JB1 martwa, zasilacz się zabezpiecza przy próbie uruchomienia

przez Vogelek23 5 czerwca 2025, 20:28
Wylutuj tranzystor PQ24 oraz sterownik PU15 i ponów pomiar rezystancji do masy na pinach 1-3 tranzystora PQ12 (lub na rezystorze PR4). Jeśli zwarcie ustąpi, to zmierz rezystancję do masy na cewkach CHOKE9 i PL9. Wszystkie pomiary nadal przy całkowicie odłączonym zasilaniu. Na tym etapie podejrzewam już uszkodzenie procesora, ale wolałbym zaczekać z taką diagnozą, aż podasz wyniki pomiarów.

Re: MSI GL62MVR MS-16JB1 martwa, zasilacz się zabezpiecza przy próbie uruchomienia

przez Google Adsense [BOT] 5 czerwca 2025, 20:28