• Problem z lutowaniem Hot Air

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Thementitel sollte die kurze Beschreibung des Problems enthalten
  2. Die Themenmeldung sollte die ausführliche Problembeschreibung und auch die Frage enthalten.
  3. Es ist nicht gestattet, Anhänge mit der vollständigen Dokumentation oder BIOS-Datei zu veröffentlichen oder auf Websites von Drittanbietern zu verlinken, die solche Dateien hosten. Es darf nur der kleine Teil der Dokumentation (bis zu einer Seite pro Beitrag) gepostet werden.
  4. Sie können pro Thema nur ein Problem beschreiben. Für jedes andere Problem sollten Sie ein neues Thema eröffnen.
  5. Es ist strengstens untersagt, nach Dokumentationen oder BIOS-Dateien zu fragen. Für solche Anfragen nutzen Sie bitte das DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Unterforum.

#1 Problem z lutowaniem Hot Air

von Danjeawo 28 Mai 2025, 07:15
Witam, mam problem z lutowaniem hot air
Płyta rtx 2070 8gb
Chce odlutowac kondensator
Prehater ustawiony na 250 stopni
Lutownica na 380 stopni topi cynę
Hot air nie daje rady nawet przy 500 stopniach i nieważne jaki nawiew ustawie bo próbowałem od najmniejszego do największego.
Dysza 5mm
Hot air na innej prymitywnej płytce pcb topi cynę przy 380 stopniach nawet bez hot air.
Bardzo proszę o pomoc

Re: Problem z lutowaniem Hot Air

von Google Adsense [BOT] 28 Mai 2025, 07:15

#2 Re: Problem z lutowaniem Hot Air

von Vogelek23 28 Mai 2025, 11:16
Jaka to dokładnie stacja hot-air (marka, model)? Czy upewniłeś się, że masz ok. 1cm od wylotu dyszy temperaturę powietrza taką, jak ustawiasz na stacji?

#3 Re: Problem z lutowaniem Hot Air

von Danjeawo 28 Mai 2025, 12:57
Cyna stopiła się przy 340 stopniach na preheater, i 460 na hot air. Prawdopodobnie problemem jest dobre rozprowadzanie ciepła przez płytę, i tutaj mam kolejne pytanie, czy takie temperatury nie są niebezpieczne dla karty ? Jeżeli tak czy można całą operację przeprowadzić w mniejszych temperaturach i jak ? Z góry dziękuję za odpowiedź

#4 Re: Problem z lutowaniem Hot Air

von Vogelek23 28 Mai 2025, 17:00
Nie wiem, może spróbuj wymienić stację na inną? A tak poważnie - jeśli nie masz zamiaru odpowiadać na pytania, to nie uzyskasz tu żadnej pomocy.

#5 Re: Problem z lutowaniem Hot Air

von Danjeawo 28 Mai 2025, 17:52
Vogelek23 hat geschrieben:Jaka to dokładnie stacja hot-air (marka, model)? Czy upewniłeś się, że masz ok. 1cm od wylotu dyszy temperaturę powietrza taką, jak ustawiasz na stacji?

Hot Air to LW 858D
Preheater to yihua 853A
Nie mierzyłem temperatury jedynie w ramach testu topiłem cynę na innej pcb

#6 Re: Problem z lutowaniem Hot Air  [GELÖST]

von Vogelek23 29 Mai 2025, 07:48
Danjeawo hat geschrieben:Hot Air to LW 858D
To jest tania, chińska zabawka - do zastosowań profesjonalnych się nie nadaje. Laminat kart grafiki ma bardzo dużą bezwładność cieplną z uwagi na wielowarstwową konstrukcję - to powoduje, że ciepło jest efektywnie rozpraszane, a podana stacja nie jest w stanie nagrzać laminatu do potrzebnej temperatury. Czyli jednak to, miało być żartem, staje się zaleceniem - zainwestuj w lepszą stację hot-air.

Danjeawo hat geschrieben:Nie mierzyłem temperatury
To zacznij to robić - jeśli nie masz pojęcia, jaką temperaturę osiągasz na wylocie dyszy, to nie będziesz miał pojęcia, gdzie jest problem. Miernik z termoparą to podstawowe narzędzie do kalibracji sprzętu do lutowania. Nie inwestuj w pirometry, bo tanie chińskie kopie mają nawet kilkadziesiąt stopni rozrzutu. Kup precyzyjny miernik temperatury na termoparze i zmierz temperaturę ok. 1cm od wylotu dyszy, a także temperaturę powierzchni laminatu podczas lutowania.

#7 Re: Problem z lutowaniem Hot Air

von Danjeawo 3 Juni 2025, 17:14
Okej, wątek do zamknięcia, termopara odpowiedziała na wszystkie pytania a mianowicie hot air nie trzyma cały czas równej temperatury chociaż ja osiąga, a preheater nie nagrzał odpowiednio płytki.

Re: Problem z lutowaniem Hot Air

von Google Adsense [BOT] 3 Juni 2025, 17:14