• Lexus CT200h – ekran nawigacji nie działa, zwarcie na płycie, pobór 10A/0,8V

#1 Lexus CT200h – ekran nawigacji nie działa, zwarcie na płycie, pobór 10A/0,8V

przez raval 31 maja 2025, 21:17
Witam

Ekran nawigacji Lexus CT200h całkowicie jest martwy, wyciągnąłem go z obudowy i po sprawdzeniu płyty głównej odnalazłem zerową rezystancję na jednej cewce. Zdjąłem cewkę i starałem się wykonać próbę zwarciową, niestety płyta pobiera 10 A, 8 W i 0,8 V – tyle mój zasilacz potrafi podać max. Nic się nie grzeje na płycie, niczego nie jestem w stanie namierzyć, termowizja pokazuje jedynie grzejące się kable od zasilacza i nic więcej. Macie jakieś pomysły? Ja już straciłem wszystkie punkty zaczepienia.

Dzięki i pozdrawiam

Re: Lexus CT200h – ekran nawigacji nie działa, zwarcie na płycie, pobór 10A/0,8V

przez Google Adsense [BOT] 31 maja 2025, 21:17

#2 Re: Lexus CT200h – ekran nawigacji nie działa, zwarcie na płycie, pobór 10A/0,8V

przez xamledyD 1 czerwca 2025, 11:45
Witam.
Próbowałeś użyć przewodów o większym polu powierzchni przekroju poprzecznego, potocznie pisząc "grubszych"?
Zamieść zdjęcie płyty głównej nawigacji i zaznacz, po której stronie cewki podajesz zasilanie na potrzeby próby zwarciowej.
Oglądałeś płytę pod mikroskopem pod kątem fizycznych uszkodzeń np. pękniętych kondensatorów?
Pozdrawiam

#3 Re: Lexus CT200h – ekran nawigacji nie działa, zwarcie na płycie, pobór 10A/0,8V

przez raval 1 czerwca 2025, 12:20
Tak jestem właśnie po kolejnej próbie z "grubszymi" kablami i efekt ten sam. Załączam zdjęcie. Nie mam mikroskopu , mam kamerkę na usb spróbuję jeszcze nią.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

#4 Re: Lexus CT200h – ekran nawigacji nie działa, zwarcie na płycie, pobór 10A/0,8V

przez matic 1 czerwca 2025, 15:34
- Two pins of the Xilinx chip seems burned/damaged. Please post a clear picture of this area.
- Also measure the resistance to ground at the marked pin of capacitor C246.
Obrazek

#5 Re: Lexus CT200h – ekran nawigacji nie działa, zwarcie na płycie, pobór 10A/0,8V

przez raval 1 czerwca 2025, 16:55
C246 1Kohm, first picture shows state before and second after fixing, it was small amout of flux, seen it and took picture before attempting to fix.
Obrazek

Obrazek

#6 Re: Lexus CT200h – ekran nawigacji nie działa, zwarcie na płycie, pobór 10A/0,8V

przez Vogelek23 2 czerwca 2025, 00:45
raval napisał(a):Tak jestem właśnie po kolejnej próbie z "grubszymi" kablami i efekt ten sam.
Skoro grzeją Ci się tylko kable, to znaczy, że są nadal za cienkie. Użyj kabli 1,5-2,5mm2, zewrzyj ich końce i sprawdź, jakie napięcie pokaże zasilacz przy maksymalnym prądzie 10A. Nie powinno być więcej, niż 0,1-0,2V. Jeśli tak będzie, to ponów próbę zwarciową. Przy 8 watach zwierający element powinien się zaświecić. Pamiętaj, żeby nie przekraczać napięcia próby powyżej 1V.

#7 Re: Lexus CT200h – ekran nawigacji nie działa, zwarcie na płycie, pobór 10A/0,8V

przez matic 2 czerwca 2025, 07:55
raval napisał(a):C246 1Kohm
This indicates that the second pin of this capacitor (the one you have a short circuit on) is actually connected to the ground and the coil next to it as well.
I'm 99% sure that this is not a short circuit and this coil is connected to the ground. This also explains why nothing on the board heats up during the short circuit test.

Solder this coil back into place. The fault must be somewhere else.
To start, measure the voltages to ground on all coils.

Re: Lexus CT200h – ekran nawigacji nie działa, zwarcie na płycie, pobór 10A/0,8V

przez Google Adsense [BOT] 2 czerwca 2025, 07:55