• Stacja zasilania EXTRALINK EPS-S60 uszkodzony mosfet prośba o pomoc w znalezieniu

#1 Stacja zasilania EXTRALINK EPS-S60 uszkodzony mosfet prośba o pomoc w znalezieniu

przez jacekpom 29 maja 2025, 19:14
Dzień dobry mam problem ze znalezieniem mofetu ze zdjęcia rozmiary 5x6mm najprawdopodobniej obudowa PowerPAK SO-8 , czy znajdę gdzieś w sklepie w Polsce taki sam lub zamiennik ? ciężko mi znaleźć datasheet
Obrazek
może się przyda cała płyta jak wygląda :
Obrazek
Obrazek

Re: Stacja zasilania EXTRALINK EPS-S60 uszkodzony mosfet prośba o pomoc w znalezieniu

przez Google Adsense [BOT] 29 maja 2025, 19:14

#2 Re: Stacja zasilania EXTRALINK EPS-S60 uszkodzony mosfet prośba o pomoc w znalezieniu  [ROZWIĄZANY]

przez ado 31 maja 2025, 12:42
Witam.
Też próbowałem znaleźć coś w sieci, ale brakuje sensownych informacji.
AI podpowiada, że to typowe dla chińskich konstrukcji tego typu.

Wyraźnie widać dwa układy obok cewki oraz duże rezystory pomiarowe (na odwrocie PCB).
Prawdopodobnie mamy do czynienia z typowym synchronizowanym buck konwerterem, zasilanym z USB-C.

Jakie są oznaczenia tych układów?
Dobrej jakości zdjęcie z widocznymi oznaczeniami lub ewentualnymi przebarwieniami po awarii na pewno by pomogło.

PS: Dodaję chassis dla potomnych – S1000-MAIN-Vv2.2
Edit: chodziło mi o te układy .
Obrazek
edit2: Ja zakładam, że uszkodziły się górne MOSFET-y od strony VIN. Mamy podpowiedź w dokumentacji, że fabrycznie montowany jest właśnie AON7752 – i patrząc na jego parametry, można go śmiało polecić jako zamiennik
Obrazek

#3 Re: Stacja zasilania EXTRALINK EPS-S60 uszkodzony mosfet prośba o pomoc w znalezieniu

przez jacekpom 31 maja 2025, 20:56
Oznaczenia są na pierwszym zdjęciu S6606 EC VM88 zgadza się są one połączone z cewką zasilacz jest na 30v i zastanawiam się czy jak wlutuje taki N-channel 40v i z niskim RDSon czy będzie dobry ? na co zwrócić uwagę ?
edit.
U1 wymieniłem bo nie wykrywał wogole podłączonej ładowarki i U1 miał przebicie a po wlutowaniu nowego teraz wykrywa podłączoną ładowarke ale nie ładuje u1 to SC8815QDER a U2 nie jestem w stanie odczytać bo jest posmarowany jakimś lakierem mimo że go usunąłem to nadal nie widać

Re: Stacja zasilania EXTRALINK EPS-S60 uszkodzony mosfet prośba o pomoc w znalezieniu

przez Google Adsense [BOT] 31 maja 2025, 20:56