• acer predator helios 300 PH317-51, system nie wykrywa gpu po wymianie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 acer predator helios 300 PH317-51, system nie wykrywa gpu po wymianie

przez Mateusz200 25 maja 2025, 20:10
Cześć, pacjent jak w tytule:
MB: C5PRH LA-E921P Rev. 1B
GPU: GTX 1060, N17E-G1-A1
CPU i7-7700, SR32AQ
PCH: SR30W
KBC: ENE KB9022QD

Krótka historia:
Zakupiłem uszkodzonego laptopa jak się okazało ze zwarciem na linii zasilania pamięci VRAM (PL1701,PL1702), spalony był mosfet PQ1702 (AON6962).
Zasilanie przywróciłem (oba AON6962 na tej linii wymienione na AON6970).
na PL1701 i PL1702 wróciło stabilne 1,35V ale rezystancja na tej linii wynosiła około 4ohm, laptop się uruchamiał z kodem błędu 43 na GPU.
Ostatecznie wymieniłem GPU i komplet 6 pamięci, z tym że oryginalnie siedziały tutaj pamięci microna MT51J256M32HF-80A, zamieniłem je na samsungi K4G80325FB-HC25 (Takie miałem akurat pod ręką). GPU wymienione na identyczne, konfiguracja zmieniona tzn. strap 0x1 zmieniłem na 0x0 (strap 0, 1, 2 stan niski).
Po tych czynnościach laptop włącza się, daje obraz, właściwie działa tak jak wcześniej, ale teraz w menedżerze urządzeń karta nawet się nie pojawia.
zasilanie GPU 0,81V (PL1301,1302,1351) jest obecne, 1,35V także. Rdzeń nieznacznie się nagrzewa podczas pracy (+-45stC). Bios jest oryginalny, zaktualizowany do wersji 1.21 (najnowszy).
To tyle z rzeczy, które na ten moment pamiętam. Może ktoś miał podobną sytuację i znalazł rozwiązanie, albo ma pomysł co mógłbym sprawdzić. Będę wdzięczny za każdą próbę pomocy.

Re: acer predator helios 300 PH317-51, system nie wykrywa gpu po wymianie

przez Google Adsense [BOT] 25 maja 2025, 20:10