• HP ENVY 17 laptop cr0003na – uszkodzony BIOS/EC.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP ENVY 17 laptop cr0003na – uszkodzony BIOS/EC.

przez m4tito 10 maja 2025, 16:11
Cześć,
potrzebuję pomocy w ożywieniu laptopa HP ENVY 17 z płytą główną o identyfikatorze IPA74 LA-M058P.
Sprzęt reaguje na przycisk Power – po jego wciśnięciu zapala się dioda zasilania na ~4 sekundy, a tuż przed jej zgaśnięciem mignie CapsLock (jedno krótkie mrugnięcie). Brak obrazu, brak wentylatorów, brak POST.
Na płycie obecne napięcia 3.3V i 5V. Zasilanie kości BIOS oraz EC również prawidłowe. Bateria jest ładowana normalnie.

Co wiem i co zrobiłem:
Kość BIOS: Winbond 25R128JVSN (niestety rzadziej spotykana wersja, ale zgodna z 25Q128JV - tak wyczytałem i takiej używałem w programatorze).
Układ EC (KBC): ENE KB9542QF2 (programator w drodze dlatego nie mam jak zajrzeć w dump).

Próbowałem różnych wsadów BIOS ze strony HP (np. 08A30.bin, [08A2E.bin też dla pewności], F.04, F.31, F.33, F.34).
Tworzyłem własne wsady, przenosząc ME Region oraz Flash Descriptor z oryginalnego dumpa, ale bazując na BIOS Regionie z plików HP – bez powodzenia.
Objawy pozostają identyczne niezależnie od wersji BIOS – co może wskazywać, że używany przeze mnie BIOS Region nie pasuje do konkretnej wersji EC na płycie.

Dodam, że jestem kolejnym, który próbuje naprawić tego laptopa, więc obawiam się, że wgrany bios jest niepoprawny a ja na nim bazuję.
Przy programowaniu używałem klipsa jeżeli to jest jakaś ważna informacja, teraz czekam na svoda aby móc zgrać wsad kbc i porównać z biosem.

Pytania:
Czy ktoś miał podobny przypadek nawet z innym laptopem HP ?
Czy możliwe, że kbc jest zablokowany i pomoże tylko ponowne jego zaprogramowanie ?
Czy czyszczenie ME regionu może pomóc w tym przypadku?

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam,
Mateusz

Re: HP ENVY 17 laptop cr0003na – uszkodzony BIOS/EC.

przez Google Adsense [BOT] 10 maja 2025, 16:11

#2 Re: HP ENVY 17 laptop cr0003na – uszkodzony BIOS/EC.

przez tekort 12 maja 2025, 13:01
Czy możesz tam wgrać gotowy wsad z Elvikom lub z innego źródła internetowego? Nie przejmuj się na razie numerami seryjnymi ani kluczem Windows - na razie ważne jest by zdiagnozować czy to faktycznie wsad jest problemem.

Podaj też rezystancje na wszystkich cewkach płyty do masy.

#3 Re: HP ENVY 17 laptop cr0003na – uszkodzony BIOS/EC.

przez carrneiro 12 maja 2025, 14:36
No i BiD się liczy...

Re: HP ENVY 17 laptop cr0003na – uszkodzony BIOS/EC.

przez Google Adsense [BOT] 12 maja 2025, 14:36