• Dell Latitude 5310 - pracujący wentylator przy wyłączonym laptopie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Latitude 5310 - pracujący wentylator przy wyłączonym laptopie

przez Yaro1979 24 kwietnia 2025, 22:01
Witam.
Płyta Wistron Northbay MLK Non-TBT MB 10L 19842-1, laptop Dell Latitude 5310

Laptop uruchamia się i w zasadzie działa poprawnie. Jedyny problem jest z wentylatorem. Gdy laptop jest wyłączony i podłączony zostanie zasilacz (oryginalny), wentylator zaczyna się obracać - po wydawanym hałasie wnioskuję, że z maksymalną prędkością. Włączenie laptopa sprawia, że obroty wentylatora spadają - przy uruchomionym systemie pracuje on w zasadzie normalnie: da się zauważyć różnice w prędkości obrotowej w zależności od obciążenia CPU. Aktualizacja BIOSu nie poprawia sytuacji, ponowne zaprogramowanie układu również: sprawdzałem 2 wsady, jeden miał w opisie ClearME - więc mniemam, że problem ME można wykluczyć. Z tego co mi wiadomo problemy z prędkością wentylatora to przeważnie domena KBC, ale nie znalazłem nigdzie osobnego wsadu dla tego układu - nie sprawdzałem tego jeszcze dokładnie, ale wydaje mi się, iż w tym modelu oprogramowanie dla KBC jest zaciągane z głównego wsadu. Na płycie jest jeszcze jedna pamięć (U7202), ale chyba zawiera ona oprogramowanie dla układu U7201 (kontroler USB-C i PD). Na kamerze termowizyjnej nie widać by cokolwiek się nagrzewało ponadnormatywnie. Proszę o podpowiedź co można dalej w tej kwestii podziałać. Właściciel laptopa twierdzi, iż jest pewien że sprzęt w początkowym okresie użytkowania nie wykazywał takich objawów.

Re: Dell Latitude 5310 - pracujący wentylator przy wyłączonym laptopie

przez Google Adsense [BOT] 24 kwietnia 2025, 22:01

#2 Re: Dell Latitude 5310 - pracujący wentylator przy wyłączonym laptopie

przez matic 25 kwietnia 2025, 08:03
Hello!

Measure the voltages to ground on pins 1, 3, 5, 7, 8, 14 of chip U4001, when the machine is turned off and the fan is spinning.

#3 Re: Dell Latitude 5310 - pracujący wentylator przy wyłączonym laptopie

przez Yaro1979 25 kwietnia 2025, 16:53
Witam
Pomiary napięć na układzie U4001:
1 --- 5,206V
2 --- 5,206V
3 --- 0V
4 --- 5,206V
5 --- 0V
6 --- 3,356V
7 --- 3,356V
8 --- 0,003V
9 --- 0.003V
10 --- 0.028V
11 --- GND
12 --- 3,143V
13 --- 5,2V
14 --- 5,2V

#4 Re: Dell Latitude 5310 - pracujący wentylator przy wyłączonym laptopie

przez matic 26 kwietnia 2025, 11:33
Measure the resistance between pins 1, 14 of chip U4001.

#5 Re: Dell Latitude 5310 - pracujący wentylator przy wyłączonym laptopie

przez Yaro1979 26 kwietnia 2025, 14:33
Rezystancja wynosi 0,5 Om (zwarcie).
Tak z ciekawości zmierzyłem pomiędzy 6,7 a 8,9 (jak mniemam linia 3V) i tam wynosi około 56 kOm. Po zdemontowaniu u4001 rezystancja na płycie jest już wysoka (mega omy), na samym układzie jest niska (tożsama z pierwszym pomiarem). Oznaczenie układu to jw10f, czy mogę go zastąpić AY0A (EM5209VF - mam taki na LA-D071P - układy UZ2 i U15)?

#6 Re: Dell Latitude 5310 - pracujący wentylator przy wyłączonym laptopie  [ROZWIĄZANY]

przez matic 26 kwietnia 2025, 16:55
U4001 is definitely damaged and needs to be replaced.

Yaro1979 napisał(a):Oznaczenie układu to jw10f
It's JW7110DFNC.

Yaro1979 napisał(a):czy mogę go zastąpić AY0A (EM5209VF...
According to the markings it's actually AOZ1331DI. Yes, you can use this chip for the replacement.

#7 Re: Dell Latitude 5310 - pracujący wentylator przy wyłączonym laptopie

przez Yaro1979 27 kwietnia 2025, 09:57
Dzięki za pomoc. Sprzęt działa już tak jak powinien.

Re: Dell Latitude 5310 - pracujący wentylator przy wyłączonym laptopie

przez Google Adsense [BOT] 27 kwietnia 2025, 09:57