• Asus F5R - nie startuje przetwornica 1,2V/1,8V

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus F5R - nie startuje przetwornica 1,2V/1,8V

przez Pablo2k5 15 maja 2011, 19:40
Witam szanownych serwisantów.
Trafił mi się ciężki przypadek płyty głównej Asusa F5R. Laptopa dostałem do naprawy z innego serwisu. Podobno nie startował za każdym razem. Wymieniona została bateria BIOSu i po włączeniu były fajerwerki, ale przejdę do sedna sprawy.

1. Po wzrokowych oględzinach płyty była dziura w układzie czytnika kart U3002 RTS5117 oraz przepalona cewka smd przy mostku południowym, niestety nie mogę jej zidentyfikować ponieważ mam schemat ale brak rozpiski elementów w nim, a na płycie nie ma opisów. Wylutowałem oba te elementy i narazie nie wstawiałem nowych.

2. Pomierzyłem zwarcia na przetwornicach i okazało się że na przetwornicy 1,8V/1,2V spalone są MOSFETy PQ6400, PQ6401,
PQ6402, PQ6403, oraz przebity był kondensator na przetwornicy 1,2V PCE6400 oraz dioda PD6403.

3. Uwalony też był układ PU6400 ISL6227CAZ oraz podwójna dioda schottkiego PD6401. Wszystkie elementy które do tej pory opisywałem wymieniłem.

4. Idąc dalej za "śladami" zwarć na płycie doszedłem do spalonego tranzystora PQ6901 oraz mostu północnego. Most wylutowałem narazie, natomiast tranzystor wymieniłem.
Po tych zabiegach próbowałem odpalić płytę główną. Przetwornica 5V/3V startuje. Przyciskiem power włącza się dioda zasilania. Niestety przetwornica 1,8/1,2V nie startuje. Brak jest napięć na wejściach EN1 i EN2 układu ISL6227. Zmierzyłem na oscyloskopie kwarc układu KBC U2401 IT8510 i przebieg jest. Sprawdzałem oscyloskopem szyny adresowe i danych pamięci flash i mam przebiegi tylko na szynach adresowych. Podmieniłem kość BIOSu na sprawną z innej płyty i nadal bez zmian.

5. Nie wiem czy most południowy czasem nie uległ także uszkodzeniu choć po włożeniu baterii kwarc RTC działa, natomiast drugi kwarc nie startuje. Porównywałem rezystancję w tym miejscu gdzie była rozerwana cewka którą wylutowałem przy mostku i u mnie jest około 170Ohm natomiast w innej płycie z inną usterką było około 380Ohm.

Zaczynam wątpić w naprawę tej płyty, już nie wiem co tak naprawdę jeszcze padło.
Czy przyczyną braku startu przetwornicy jak w temacie, może być uszkodzony układ KBC lub most południowy ?
Jeżeli coś namieszałem to z góry przepraszam i postaram się szybko sprostować.

Pozdrawiam

Po wymianie mostka południowego i wymianie spalonej przy nim cewki oraz kondensatorów SMD z identycznej płyty ruszyła przetwornica 1,2V.

Re: Asus F5R - nie startuje przetwornica 1,2V/1,8V

przez Google Adsense [BOT] 15 maja 2011, 19:40

#2 Re: Asus F5R - nie startuje przetwornica 1,2V/1,8V

przez Pablo2k5 26 maja 2011, 16:26
Witam ponownie i przepraszam za to że piszę drugi post ale chciałem odświeżyć temat.
Wróciłem do problemu z asusem F5R.

1. Wymieniłem po raz drugi układ ISL6227 - bez rezultatu.
2. Wymieniłem KBC - bez rezultatu, przebiegi nadal są tylko na szynie adresowej BIOSu.
3. Wymusiłem start ISL6227 podając 3V na EN2. Przetwornica wystartowała prawidłowo, pojawiło się napięcie 1,8V oraz są napięcia 0,9V z układu PU6501
4. Napięcie 3V dochodzi do mostka południowego.
5. Kiedy powinno pojawić się napięcie 12V na układzie LM358 na nóżce VCC ponieważ jego jest brak niezależnie czy płyta wyłączona czy załączona przyciskiem.
6. Brak jest zmian na bramce tranzystora PQ6602B on sam podmieniony choć nie wyglądał na zwarty
7. Brak jest przebiegu na rezonatorze X2001 przy mostku południowym, ale może to jest związane z brakiem zasilania 1,8V. Na RTC przebieg jest.
8. U3501 wystawia sygnał reset i płyta reaguje także na naciśnięcie przycisku resetu.
Wolną chwilą zmierzę prąd jaki płyta pobiera w tym stanie.

Czy ktoś mógłby się podzielić boardviewem tej płyty głównej ?

Proszę o dalsze sugestie gdzie szukać problemu.
Pozdrawiam

Wymieniony mostek południowy okazał się uszkodzony, po wymianie na nowy przetwornica uruchomiła się ale płyta zatrzymuje się na procedurze POST. Dałem sobie z nią spokój, laptop wrócił do klienta jako niezrobiony.

Temat można zamknąć

Re: Asus F5R - nie startuje przetwornica 1,2V/1,8V

przez Google Adsense [BOT] 26 maja 2011, 16:26