• Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez quatro30 26 maja 2011, 15:28
Witam,

Mam problem z notebookiem ZEPTO Znote 6324W, lapek nic nie wyświetlał na matrycy więc zrobiłem mu reballing Geforce 8600M GT i zaczął się pojawiać obraz podwójny, zrobiłem ponownie reballing obraz wrócił do normy lecz są takie czarne pionowe paski, jakby cienkopisem z linijką je narysował. W laptopie jest matryca AU Optronics B141PW03 14.1 cala 1440x900, podłączyłem inną matryce od Asusa Z53F 15.4 cala i na tej matrycy wszystko było OK, paski znikneły. Zakupiłem wiec na allegro drugą matryce 14.1 matową 1400x900 i na niej są też te paski.

Czy ktoś miał taki przypadek ??? z tymi liniami ?? Może poszukać matrycy 14.1 z niższą rozdzielczością bo ta 15.4 miała 1280x800... Choć jak sprawdzałem ta matryca w tym notebooku była od fabryki, wychodziły z matrycami 14.1 z tą dziwną rozdzielczością 1400x900...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez Google Adsense [BOT] 26 maja 2011, 15:28

#2 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez kjedrocha 26 maja 2011, 15:31
Sprawdź tasiemkę matrycy.

#3 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez gathor 26 maja 2011, 15:48
Czy jest to oryginalny model matrycy?
Dla mnie wygląda to jak matryca o innej od oryginalnej rozdzielczości.

Podaj model matrycy oryginalnej i ten , na który podmieniłeś.

#4 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez quatro30 26 maja 2011, 16:12
Oryginalnie była w nim matryca 14.1 cala AU Optronics B141PW03 i są paski.

Podłączyłem zwykłą 15.4 od ASUSA Z53F i niema pasków

Kupiona na allegro CHI MEI N141C3-L01 są paski.

Matryce podłączam na tej samej taśmie, więc taśma raczej jest sprawna.

#5 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez kjedrocha 26 maja 2011, 16:20
quatro30 napisał(a):Oryginalnie była w nim matryca 14.1 cala AU Optronics B141PW03 i są paski.

Pytanie, czy aby na pewno była ona oryginalnie w tym egzemplarzu?
wygląda na to, że ktoś tu coś wcześniej przekładał, albo matrycę, albo płytę (ewentualnie sama tasiemka mogła być też podmieniona).
Masz pewność, że to w takiej konfiguracji wyszło z fabryki??

remiqeu napisał(a):Tonie takie proste...
Ale z tego co widzę to Karta graficzna i bios są przystosowane do obsługi matryc o podwyższonej rozdzielczości .
Sprawdź kabel do matrycy musi być kablem dual channel LVDS - rozpoznasz go po tym że ma obsadzone wszystkie piny (w kablach single channel obsadzona jest tylko połowa)
Tu masz opis styków matrycy (W)SXGA/(W)UXGA:

Obrazek

W standardowym kablu sterowane są tylko nieparzyste kolumny (czyli co druga kolumna w matrycy wys. rozdz.) - aby matryca w ogóle się zapaliła musi dostać sygnał zegara kolumn nieparzystych (pin 29-30).

W zasadzie jeśli piny się zgadzają to możesz sprawdzić

Powyższy cytat zapożyczony z konkurencyjnego forum z wątku: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1162916.html

#6 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez gathor 26 maja 2011, 18:16
Matryca na 100% nie jest oryginalna i już na pewno nie jest kompatybilna. Skoro matryca o rozdzielczości 1440x900 nie działa prawidłowo, a o rozdzielczości 1280x800 jest ok. Rozwiązanie jest tylko jedno.
Niestety nie mam noty do tego laptopa i nie spotkałem się z nim, więc nie mogę dokładnie podać modelu matrycy, ale na pewno musi być ona o rozdzielczości 1280x800.

Jaka jest rewizja twojej matrycy?
Możliwe, że ktoś zamówił screen taki jak oryginał, ale w złej rewizji.

#7 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez bluczek 26 maja 2011, 19:00
Ewidentny brak jednego kanału LVDS.

#8 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez kamil198405 26 maja 2011, 19:21
Moim skromnym zdaniem ewidentnie układ do wymiany, na 15,4 pracował w niższej rozdzielczości po prostu. Miałem ostatnio identyczną sytuację z hp dv9000

#9 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez willyvmm 26 maja 2011, 19:36
W tych laptopach były matryce 14,1" o rozdzielczości 1440x900.

#10 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez barcio 26 maja 2011, 20:04
Ja bardziej skłaniałbym się ku niekompatybilnej matrycy (chociaż kolega willyvmm ma rację, ten model był sprzedawany z matrycą 1440x900), ew. taśmie. Przy uszkodzonym układzie linie wyświetlane byłyby także na matrycy 1280x800.

Miałem ostatnio identyczną sytuację po podłączeniu do mojego HP dv6 matrycy LED FullHD, na "zwykłej" matrycy 1366x768 obraz wyświetla poprawnie.

#11 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez kjedrocha 27 maja 2011, 09:49
barcio napisał(a):Ja bardziej skłaniałbym się ku niekompatybilnej matrycy (chociaż kolega willyvmm ma rację, ten model był sprzedawany z matrycą 1440x900), ew. taśmie. Przy uszkodzonym układzie linie wyświetlane byłyby także na matrycy 1280x800.

Miałem ostatnio identyczną sytuację po podłączeniu do mojego HP dv6 matrycy LED FullHD, na "zwykłej" matrycy 1366x768 obraz wyświetla poprawnie.

Niby tak, ale jak napisał kolega bluczek wygląda to na brak jednego kanału LVDS, a za to może być odpowiedzialnych kilka rzeczy:
-notebook mógł mieć oryginalnie nie wyprowadzony ten kanał (wówczas diagnoza o niekompatybilnej matrycy jest słuszna)
-uszkodzona tasiemka (raczej mało prawdopodobne, bo jeśli dobrze rozumiem, to uszkodzeniu naraz musiałoby ulec 8 przewodów - konkretnych przewodów)
-tasiemka podmieniona na niekompatybilną z tą matrycą (z jednym kanałem LVDS)
-ale również układ może być tak uszkodzony, że nie steruje jednego kanału LVDS (choć osobiście nigdy się z takim uszkodzeniem układu nie spotkałem)

Czy coś jeszcze?
Proszę mnie uzupełnić, ewentualnie poprawić, jeśli mój tok rozumowania jest niewłaściwy.

#12 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez quatro30 27 maja 2011, 10:04
Taśma była wymieniana bo klient próbował lokalizować uszkodzenie grafiki sam, wiec przeciął dwie nitki i miał efekt białej matrycy taśme jaką do niego znalazłem na pierwszy rzut oka wygladającą identycznie (te same kształty taśmy, wtyczki) zakupiłem od Zepto Znote 6014W.

Na zdjęciu z prawej uszkodzona przez klienta taśma, z lewej aktualnie podpinana.
Wychodzi na to że to taśma prawdopodobnie. Może posiadacie taką taśme na sprzedaż ??? Prosze o wiadomość jak coś.

Oznaczenia taśmy 6017B0125801 07/07/06

Obrazek

#13 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez Robgie 27 maja 2011, 10:53
czyli nie masz tych dodatkowych kanałow już na taśmie

#14 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez farmer 28 maja 2011, 10:45
A jaki masz problem z naprawą oryginalnej taśmy? Wydaje mi się, że jest to prostsze, niż poszukiwanie nowej taśmy.

#15 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez quatro30 28 maja 2011, 11:58
No bo tam są kable typu koncentrycznego i nie ma możliwości polutowania tego więc tylko nowa tąśma. Ciekawe od czego ta taśma jeszcze pasuje.

#16 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez farmer 28 maja 2011, 12:02
Jeśli matryca na tej taśmie była biała, to prawdopodobnie przecięte zostało zasilanie 3.3V na matrycę, a to nawet przy kablu koncentrycznym jest proste do naprawy. Które przewody zostały przecięte?

#17 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez quatro30 1 czerwca 2011, 11:10
Tak to wyglada, drugi i trzeci rząd jest przecięty... Może wiecie od czego taka taśma może pasować do tego ZEPTO ???

Obrazek

Obrazek

Obrazek

#18 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez gathor 1 czerwca 2011, 11:25
To są tylko 2 kabelki... Nie łatwiej jest je po prostu zlutować ze sobą?
5 minut roboty i zaoszczędzony czas, oraz pieniądze.

#19 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez kjedrocha 1 czerwca 2011, 11:47
Tyle, że ten niebieski, to raczej koncentryk (nie wiem jak brązowy). Jeśli to faktycznie tylko zasilanie, to z naprawą nie powinno być większego problemu, jeśli natomiast to są sygnały LVDS, to być może koncentryk będzie musiał być zachowany, a do tego trzeba mieć sprawne rączki i 5 minut nie każdemu wystarczy.
Ale powalcz, bo warto.
A jak wygląda obraz na tej przeciętej tasiemce? Możesz wstawić zdjęcie?

#20 Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez greg464 1 czerwca 2011, 13:39
Wcale nie wygląda to na przewód koncentryczny.
Spokojnie można lutować.

Re: Dziwne pionowe linie na matrycy ZEPTO Znote 6324W

przez Google Adsense [BOT] 1 czerwca 2011, 13:39