• Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

by Zaczek 3 December 2023, 12:05
Witam. Zajmuje się hobbistycznie naprawą także proszę o wyrozumiałość. Na google nie mogłem znaleźć zadowalającej odpowiedzi.

Aktualnie próbuje naprawić laptopa Hyperbook MK55 Pulsar
Płyta o o oznaczeniu: GI5KN4A MB REV: 1.2

Na płycie jest spalony mosfet B06 N03 7F01
Nie mogę znaleźć informacji o dokładnie takim modelu.
Zamówiłem podobny o oznaczeniu B06 N03R EIC2103.

Czy taki mosfet będzie kompatybilny ???

Po wymianie :
Zauważyłem że na wejściu (dren) na tym tranzystorze jest 20V, na bramce ok 1V a na Źródło poniżej 1 Volta i to napięcie od razu wpada do drugiego tranzystora ( tego samego bo go również wymieniałem) i na tym to już powstaje śladowe napięcie na Drenie.
Te mosfety połączone są ze sobą źródłem (S)
Brak napięć na cewkach, jedynie na 8 nodze SPI pojawia się na chwilę napicie po podłączeniu płyty do prądu.

Martwi mnie rezystancja do masy na cewkach od 3 fazowego zasilania GPU
1.6 Ohma
Grafika to 1050TI albo 1060

Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

by Google Adsense [BOT] 3 December 2023, 12:05

#2 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

by Vogelek23 3 December 2023, 18:24
Zaczek wrote:Czy taki mosfet będzie kompatybilny ???
EMB06N03R jest mocniejszą wersją EMB06N03, więc jest kompatybilny.

Zaczek wrote:na wejściu (dren) na tym tranzystorze jest 20V, na bramce ok 1V
Charger nie załącza obwodu wejściowego. Zmierz rezystancję do masy na drenie DRUGIEGO tranzystora (chyba Q9); rezystancje mierzymy przy całkowicie odłączonym zasilaniu. Jeśli jest wysoka, to zmierz napięcia do masy na pinach 1, 3, 4, 5, 6, 18, 24 i 28 chargera BQ24781 (może być obsadzony inny układ, np. BQ24780s).

#3 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

by Zaczek 4 December 2023, 20:49
Image

1 i 2 to wymienione mosfety.
Linią zaznaczyłem przebicie do masy.

#4 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

by Vogelek23 4 December 2023, 20:52
Czy możesz wrócić do postu #2 i przeczytać, o co prosiłem? Ponadto, zaznaczone piny 5, 6 i 7 są podłączone do masy, więc nic dziwnego, że masz tu zwarcie do masy. Proszę wykonywać zalecane czynności, w przeciwnym razie do niczego nie dojdziesz i laptop skończy na wysypisku śmieci.

#5 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

by Zaczek 4 December 2023, 23:29
Charger 24781:
1 pin 2.4V
3 - 0.4V
4 - 0.8V
18 - 2V
28- 19V

Resztę pinów zmierzę jak ogarnę jakaś bezpieczna metodę na ich zmierzenie ( brak odpowiedniego sprzętu ) :(

#6 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

by Vogelek23 5 December 2023, 00:05
"Ogarnij" sobie właściwe sondy do multimetru, tzw. szpilki (obrazek poniżej - zdjęcie zapożyczone z allegro.pl). Co zaś do tranzystorów - naprawdę można stracić cierpliwość, gdy proszę o pomiar rezystancji do masy na drenie DRUGIEGO tranzystora z tych, które wymieniałeś, wskazując ponadto, że ten tranzystor ma najpewniej oznaczenie Q9, a Ty albo wklejasz jakieś "randomowe" zdjęcia, albo szukasz przypadkowych tranzystorów nie wiadomo gdzie...
Image

Zaczek wrote:Zauważyłem że na wejściu (dren) na tym tranzystorze jest 20V, na bramce ok 1V a na Źródło poniżej 1 Volta i to napięcie od razu wpada do drugiego tranzystora ( tego samego bo go również wymieniałem) i na tym to już powstaje śladowe napięcie na Drenie.
I o ten DRUGI tranzystor właśnie mi chodzi... :roll:

#7 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

by Zaczek 5 December 2023, 00:28
No trochę nie ogarniam. Na tym DRUGIM (D) względem masy jest 8k Oma

#8 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

by Vogelek23 5 December 2023, 13:26
Czyli zwarcia w głównej linii zasilania nie ma. Odłącz całkowicie zasilanie, odczekaj 1-2 minuty na rozładowanie się pojemności i zmierz rezystancje pomiędzy pinami 1 i 2 oraz pomiędzy pinami 19 i 20. W obu przypadkach spodziewaj się niskich rezystancji (0Ω pomiędzy pinami 1 i 2 oraz ok. 20Ω między pinami 19 i 20).

#9 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

by Zaczek 6 December 2023, 00:09
Kolejno 0.3Ω oraz 20Ω
Mam pewne obawy co do swoich lutów, laminat był wypalony aż do masy i to w miejscu gdzie pierwszy tranzystor styka się ze źródłem ( duża część powierzchni tranzystora)
Wlutowany tranzytor nie ma takiego styku jak miał w oryginale. Po paru "przelutowaniach" Udało mi się dzisiaj na chwilę odpalić płytę na goło więc wyłączyłem od razu, ale drugi raz nie wystartowała . Po paru próbach ruszyła " częściowo" było słychać dzwięki układów oraz wiatrak chciał się odpalić ale miał za mało nocy.
Na dniach spróbuję dorobić jakaś blaszkę żeby zapewnić lepszy styk. To może być to? :shock: :shock:

Jakie napięcia powinno występować na głównej linii zasilania żeby sprzęt ruszył?

#10 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

by Vogelek23 6 December 2023, 19:02
Zaczek wrote:Jakie napięcia powinno występować na głównej linii zasilania żeby sprzęt ruszył?
Pełne napięcie z zasilacza.

Zaczek wrote:Mam pewne obawy co do swoich lutów, laminat był wypalony aż do masy i to w miejscu gdzie pierwszy tranzystor styka się ze źródłem
Odlutuj te dwa tranzystory, które zamontowałeś, oczyść luty i zamieść zdjęcie uszkodzenia laminatu.

#11 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

by Zaczek 7 December 2023, 22:12
Image
Tak wyglądało to po zdemontowaniu.

Image

A tak po nałożeniu soldermaski

Teraz to zrobiłem tu ładną rzeź, lepiej nie będę wrzucał fotek, dopiero się uczę lutować.
Elektrycznie powinno hulać

#12 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

by Zaczek 12 December 2023, 22:56
Po podłączeniu zasilacza na głównej linii zasilania ( między tranzystorami które wylutowałem) występują skoki napięcia 8volt -3volt na przemian .Po czasie napięcia przestaje skakać i pojawia się tylko 3v

Jeśli ktoś ma możliwość wrzucenia schematu do tej płyty będę wdzięczny.

#13 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

by Vogelek23 13 December 2023, 00:36
Schematu do tej konkretnej płyty nie ma, ale możesz się posiłkować bliźniaczą konstrukcją GH5KN41: schemat-cyberpowerpc-tracer-series-ii-tongfang-gh5kn41-gh5kn51-t65897.html. Ponawiam prośbę o pomiary napięć do masy na pinach 1, 3, 4, 5, 6, 11, 12, 18, 24 i 28 chargera U97.

#14 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

by Zaczek 14 December 2023, 17:12
Dobra zmierzyłem wszystkie te piny na chargerze.
Usłyszałem inne Napięcia niż ostatnio.
Tym razem bardziej niestebilne.
Zrobiłem lepszy lut na tranzystorze.
Napięcia skaczą co około sekundę, podałem więc po przecinku kolejne napięcia które się pojawiają.

1) 2,9 a 0,6v i spada
3) 2,6v a 6v
4) 2,5v około duże słodki na sekundę nawet 9v się pokazało
5) 1,5v za chwilę 1,7v następnie 2,4v i po chwili 0v
6) 1,8v 3v 2,7v
11) 1,7v 0v 2,5v 0v 3v
12) 2,1v 0v 3v 0v 2,7v 0v 1,6v 0v 0,6v 0v 0v 0v ...
18) 0,3v -0,6v
28) 19v

Charger padnięty może mieć takie objawy ?

#15 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

by Zaczek 31 August 2024, 10:07
Laptop został sprzedany jako uszkodzony. Mam nadzieje, że ktoś sobie z tym poradzi :)