• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#201 Re: Sterownik stacji BGA

von krkr101 16 Mai 2011, 23:07
jeszcze jedno, gdy nacisnę i trzymam przycisk LIGHT to czas w etapie zatrzymuje się, czy to jest też prawidłowe zachowanie sterownilka?

-- poniedziałek, 16 maja 2011, 23:11 --

odczyty temperatur też się zatrzymują

Re: Re: Sterownik stacji BGA

von Google Adsense [BOT] 16 Mai 2011, 23:07

#202 Re: Sterownik stacji BGA

von kmkm2 16 Mai 2011, 23:18
Czas płynie oraz wykonuje się program, nie odświeżane są tylko dane na wyświetlaczu.

#203 Re: Sterownik stacji BGA

von krkr101 16 Mai 2011, 23:22
tak właśnie myślałem, ale chciałem się upewnić ok

#204 Re: Sterownik stacji BGA

von novitech 17 Mai 2011, 17:32
Jak są jacyś chętni na reflektory to proszę dać znać do końca tygodnia bo w poniedziałek będą robione.

#205 Re: Sterownik stacji BGA

von novitech 23 Mai 2011, 11:14
Co myślicie na temat żeby w czasie stabilizacji temperatury w etapie 1 górny promiennik był zasterowany do temperatury płyty a potem to już tak jak jest ?

#206 Re: Sterownik stacji BGA

von kmkm2 23 Mai 2011, 11:33
Można tak zrobić wtedy górny promiennik będzie się szybciej "rozpędzał".

#207 Re: Sterownik stacji BGA

von novitech 23 Mai 2011, 18:12
To jak zrobiłbyś to na tzw poczekaniu ?

#208 Re: Sterownik stacji BGA

von Dawid20 23 Mai 2011, 19:40
Kolego novitech jak tam płytki ? Dziś dostałem po tygodniu próbki z Maxim , poprosiłem o 3 ale dostałem tylko jeden układ , ale to i tak dobrze :) Poprosiłem o kolejne dwie , ,może przyślą :)

#209 Re: Sterownik stacji BGA

von Macpod 23 Mai 2011, 19:46
A ja mam pytanie do kolegi kmkm2 o płytki jednostronne? Czy może Kolega miał czas aby zrobić projekt? Jak tak to mógłbym zamówić w firmie Merkar jak wcześniej pisałem, jeśli byłoby więcej chętnych to na pewno będzie taniej;) Mi dzisiaj przyszło 5 układów max, więc już całą elektronikę na sterownik mam skompletowaną, jeszcze przekaźniki przyjdą i zamawiam promienniki;)

#210 Re: Sterownik stacji BGA

von kmkm2 23 Mai 2011, 19:48
Pracuję nad jedną płytką ,ale dwustronną na jednostronnej bardzo trudno było by się zmieścić.

#211 Re: Sterownik stacji BGA

von novitech 23 Mai 2011, 19:58
Dawid20 hat geschrieben:Kolego novitech jak tam płytki ? Dziś dostałem po tygodniu próbki z Maxim , poprosiłem o 3 ale dostałem tylko jeden układ , ale to i tak dobrze Poprosiłem o kolejne dwie , ,może przyślą

Z doświadczenia, zamawiałem 5 dostałem 2, następną razą znowu 5 dostałem 1.

#212 Re: Sterownik stacji BGA

von Dawid20 23 Mai 2011, 20:00
novitech hat geschrieben:
Dawid20 hat geschrieben:Kolego novitech jak tam płytki ? Dziś dostałem po tygodniu próbki z Maxim , poprosiłem o 3 ale dostałem tylko jeden układ , ale to i tak dobrze Poprosiłem o kolejne dwie , ,może przyślą

Z doświadczenia zamawiałem 5 dostałem 2, następną raza znowy 5 dostałem 1.

Może teraz dostane dwie :) A ja kolego pisałem na PW jak tam płytki ? Dla mnie moga być dwustronne

#213 Re: Sterownik stacji BGA

von novitech 23 Mai 2011, 20:10
Dawid20 hat geschrieben:
novitech hat geschrieben:

Z doświadczenia zamawiałem 5 dostałem 2, następną raza znowy 5 dostałem 1.

Może teraz dostane dwie A ja kolego pisałem na PW jak tam płytki ? Dla mnie moga być dwustronne

Sorki umkło, mam wyprodukowany jeden komplet jednostronnych bo w sklepie zabrakło laminatu jutro ma być tak że dorobie ci drugi.

#214 Re: Sterownik stacji BGA

von novitech 25 Mai 2011, 23:40
kmkm2 ostatnio mam taki dziwny objaw na stacji (nie zawsze), że temperatura płyty w etapie podgrzewania płyty osiąga -2 c od temperatury zadanej i tak zostaje nie testowałem dłużej niż 5 min bo i tak temperatura płyty nie osiągnęła zadanej, pomagałem sterownikowi hotem :) zauważyłeś takie zjawisko u siebie (nie wiem czy to ma wpływ ale mam termoparę omega)

Gdzie kupiłeś termoparę czaki ?

#215 Re: Sterownik stacji BGA

von kmkm2 26 Mai 2011, 00:33
Masz wgrany najnowszy firmware? Jaką temperaturę osiąga dolna grzałka?

#216 Re: Sterownik stacji BGA

von Robgie 26 Mai 2011, 07:21
novitech czy chodzi ci o to ze profil niby idzie ale zatrzymuje się na jednym poziomie i nie chce przejść dalej? jeśli tak to mi się tak zdarzało

#217 Re: Sterownik stacji BGA

von kmkm2 26 Mai 2011, 10:42
W starszej wersji softu zdarzało się to. Ustaw w profilu tmp max płyty o 5°C wyżej niż temp max. Niedługo postaram umieścić poprawioną wersję do tworzenia profili.

#218 Re: Sterownik stacji BGA

von novitech 26 Mai 2011, 12:12
kmkm2 hat geschrieben:W starszej wersji softu zdarzało się to. Ustaw w profilu tmp max płyty o 5°C wyżej niż temp max. Niedługo postaram umieścić poprawioną wersję do tworzenia profili.

Podniosłem tak jak pisałeś o 5°C i jak narazie jest ok. :)

#219 Re: Sterownik stacji BGA

von Robgie 26 Mai 2011, 12:23
u mnie to nie miało znaczenia , zmieniałem profil i też nie ruszało. a poźniej po wyłączeniu lub np wgraniu softu , czyli jak sadze resetu atmegi zaczynało dziaąłć poprawnie. na tej ostatniej wersji softu tez mi tak zrobiło juz ale tu jest znacznie rzadziej i lepiej niż poprzednio.

#220 Re: Sterownik stacji BGA

von kmkm2 26 Mai 2011, 12:25
Jeśli komuś się tak stanie proszę podać na forum, wyświetlaną temperaturę dolnej grzałki oraz płyty. Reset atmegi następuje po każdym odłączeniu zasilania więc to raczej nie to.

Re: Sterownik stacji BGA

von Google Adsense [BOT] 26 Mai 2011, 12:25