Witam. Z racji że płyta do laptopa ma najprawdopodobniej uszkodzone APU a ja nie jestem w stanie tego naprawić zakupiłem taką samą płytę ale z i3, płyta sprawna poza jedną rzeczą, nie działa wentylator, sprawdzałem na innym i to samo. Trochę się zdziwiłem bo po pierwszym podpięciu podstawowych rzeczy do płyty i jej uruchomieniu wentylator zaczął kręcić ale laptop po kilku sekundach zgasł i nie wyświetlił nic na ekranie, odłączyłem wentylator ,POWER i płyta ruszyła i wyświetliła normalnie obraz, postanowiłem podpiąć wentylator, uruchomiłem płyte, wentylator stoi płyta normalnie wyświetla obraz na matrycy. Co to może być od czego zacząć?
Pravila foruma: Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu
- Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
- Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
- Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
- Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
- V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
- Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).
Re: Dell E5540 LA-A101P R1.0 problem z wentylatorem
Napisal/-a Google Adsense [BOT] • 16 Januar 2024, 23:46
Nowy bios wgrany i wentylator działa jak powinien tylko teraz mam mały problem. Laptop nie zawsze chce się włączyć. Duszę power zaświecą się przycisk a na ekranie nic się nie wyświetla, po chwili wentylator się załączy na 1 sekundę i power gaśnie. Poczekam chwilę i albo stanie się tak samo albo laptop się normalnie załączy i wszystko działa. Dlaczego tak sie dzieje? Słaba bateria od biosu?
Napięcie 3v, podczas uruchamiania jak i poza płytą, wymieniłem na nową i to samo, laptop się nie chciał załączyć ale po kilku próbach włączył się, wyłączyłem go i ponownie włączyłem. Wyjąłem baterie odczekałem chwile, włożyłem i problem się znowu pojawił, dopiero za 4-5 uruchomieniem ekran się odpalił i laptop normalnie się włączyć. Dziwne zachowanie co może to powodować i jak to naprawić?
Edit
Zauwazylem Że gdy docisne miejsce gdzie znajduje się procesor to laptop się włącza. Czyżby coś nie stykało w procesorze? Mocniej dokręcić radiator żeby docisnal procek. Czy może trochę podgrzać hot airem jeśli tak to jaka temp max?
Edit
Zauwazylem Że gdy docisne miejsce gdzie znajduje się procesor to laptop się włącza. Czyżby coś nie stykało w procesorze? Mocniej dokręcić radiator żeby docisnal procek. Czy może trochę podgrzać hot airem jeśli tak to jaka temp max?
Musiałbyś zobaczyć na zdjęciach z internetu, czy masz taśmy ochronne na płycie głównej - przeważnie kapton we wszystkich zalecanych miejscach przez producenta (często doklejany po akcjach serwisowych). Czasami metalowa obudowa potrafi zwierać coś na płycie głównej po docisnięciu, bo nie ma kaptonu. W Twoim przypadku możesz odsuwać płytę od zwierającego miejsca.
Najlatwiej gołą płytę na stole delikatnie po naciskać (bez przesady). Jak będzie OK, to na 99% coś z "budą".
Tu masz podobny problem na moim przypadku, ale z solder maską i punktami podparcia palmrestu.
dell-latitude-e7450-la-a961p-problem-z-podswietleniem-t66651.html?hilit=E7450
Gorzej, jak jakiś układ na płycie nie styka. To jest najtrudniejsze do zdiagnozowania.
Najlatwiej gołą płytę na stole delikatnie po naciskać (bez przesady). Jak będzie OK, to na 99% coś z "budą".
Tu masz podobny problem na moim przypadku, ale z solder maską i punktami podparcia palmrestu.
dell-latitude-e7450-la-a961p-problem-z-podswietleniem-t66651.html?hilit=E7450
Gorzej, jak jakiś układ na płycie nie styka. To jest najtrudniejsze do zdiagnozowania.
Płyta wyjęta, I nadal to samo, duszę power zapali się dioda po jakiejś chwili rusyz wentylator na chwilę, laptop się wyłączy przy kolejnej próbie po naciśnięciu power wemtyletor ruszy na ułamek sekundy i po chwili znowu się załączy na chwilę i dioda gaśnie po tym, nie wiem co jest wcześniej jak płyta przyszła to sprawdzalem ja tak jak teraz leży i działało wszystko.
Edit. Podjąłem jeszcze jedna próbę, po przy trzymaniu kości od biosu laptop rusza, być może po skopiowaniu biosu za słabo je w wlutowalem
Edit. Podjąłem jeszcze jedna próbę, po przy trzymaniu kości od biosu laptop rusza, być może po skopiowaniu biosu za słabo je w wlutowalem
Re: Dell E5540 LA-A101P R1.0 problem z wentylatorem
Napisal/-a Google Adsense [BOT] • 24 Januar 2024, 18:25
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov
_______________________________Vse pravice pridržane. Nepooblaščeno kopiranje vsebine te spletne strani ali njenega dela je strogo prepovedano.
Vse blagovne znamke, izdelki ali storitve, objavljene na tej spletni strani, pripadajo njihovim zakonitim lastnikom, so avtorsko zaščitene in se uporabljajo samo v informativne namene.