• HP Compaq nx7400 - wyłącza się na starcie, nie zawsze.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Compaq nx7400 - wyłącza się na starcie, nie zawsze.

przez sisk1 7 czerwca 2010, 18:09
Witam.
Chciałbym potwierdzić moją diagnozę, bo laptop jest "prawie sprawny", czyli jak dla mnie najgorsza rzecz.
HP-Compaq nx7400 , Core Duo T2250, 2 x 512MB RAM, Win XP Home, grafika zintegrowana GMA950, dysk 80GB, wszystkie peryferia sprawne.

Laptop trafił do mnie z przedsiębiorstwa geodezyjnego, głównie wykonywano na nim projekty. Wiadomo jaki typ aplikacji. Objawy: właściciel ładował baterię laptopa w domu do pełna, a w pracy pracował tylko na baterii. Z podłączonym zasilaczem laptop się wyłącza. Dokładnie sprawdziłem start w komplecie (bateria i zasilacz), wyłącza się na początku ładowania sterowników pod Windows. Po podłączeniu zasilacza w czasie pracy jest różnie: wyłącza się od razu, po chwili, po godzinie. Po zagrzaniu laptop mi się często pomyślnie włączał i z zasilaczem i z baterią. Potrafi tak przepracować i kilka godzin, ale po wyłączeniu przy ładowaniu Windows czasem się wyłączy. Laptop wyłącza się i z samym zasilaczem. Tylko na samej baterii laptop pracuje całkowicie normalnie.

Wybebeszyłem wszystko, płyta wizualnie jest OK. Zasilacz sprawny, trzeci pin na miejscu. Po podłączeniu do gołej płyty podaje ok 19,5V na zasilanie i ok. 6,5v na pin sygnałowy, ten znowu jest połączony z nóżką 6 U14. Zasilane wygląda mi na OK. Pomyślałem o uszkodzonym Windows, w końcu w BIOSie nie marudził. Windows zainstalował się elegancko, ale po zainstalowaniu sterownika od i945GM po restarcie znów się wyłączył. Wyciągnąłem jedną kość RAM i pomogło. Doinstalowałem sterowniki, puściłem z bootowalnej płytki MemTest86, przepracował godzinę bez problemu. Dorzuciłem drugą kość RAM, memtest przechodzi bez błędu. 3DMarka 03 nie przechodzi na dwóch kościach RAM (wywala się przed drugim testem), ale na jednej przechodzi, niezależnie od slotu. Wyłączania laptopa nie mają nic wspólnego z "brakiem styku". Poruszanie laptopem, naprężenia nic nie robią.

Co o tym sądzicie, myślę o uszkodzonym, nie odklejonym i945GM.

Re: HP Compaq nx7400 - wyłącza się na starcie, nie zawsze.

przez Google Adsense [BOT] 7 czerwca 2010, 18:09

#2 Re: HP Compaq nx7400 - wyłącza się na starcie, nie zawsze.

przez EddHun 8 czerwca 2010, 20:10
Przerabiałem niedawno podobny problem. Laptop wyłączał się w Windowsie z podłączonym zasilaczem (dopiero gdy napięcie zasilania przekraczało 17V). Przyczyną było niestabilne zasilanie procesora. Dołożenie kondensatora w obwodzie zasilania procesora rozwiązało problem.

Myślę że w tym przypadku także nawala któreś napięcie. Możliwe że to właśnie zasilanie północy.
Jeżeli laptop działa w 100% sprawnie na baterii to uszkodzenie mostka północnego raczej bym wykluczył.

#3 Re: HP Compaq nx7400 - wyłącza się na starcie, nie zawsze.

przez sisk1 8 czerwca 2010, 21:48
Po napisaniu postu wczoraj jeszcze dziś trochę podręczyłem laptop. Jest dziwny. Jedyny z zastosowanych testów z powtarzalnymi wynikami to 3DMark03, akurat ten, bo jest z grubsza zbieżny z tą grafiką datą powstania. Jak laptopowi coś nie pasuje, wyłącza się po załadowaniu drugiego testu.
Dwie oryginalne z laptopa, identyczne, sprawne kości Samsunga po 512MB w Dualu dają wyłączenie. Ale jak jedną zamieniłem na prawie identyczną kość Samsung 1024MB (spinają się w Dual), to pracują OK. Laptop dziś wydałem klientowi z pojedynczą kością 2GB, nic na płycie nie naprawiałem. Popstrykałem samej płycie fotki, jutro w zakładzie obejrzę, czy aby HP-ek nie zaoszcządził na jakimś kondensatorze.
Natomiast wniosek jest trochę dziwny, bo gdyby zmianę wywoływało przejście z Dualchanell na singla, to faktycznie wskazywało by na most. Ale obciążanie procesora i ramu Memtestem, Prime95, CPUburn nic nie dawało. A benchmark graficzny tak. Czyli uszkodzenie mostu ze zintegrowaną grafiką. Ale w której cząści, bo wyłączenie jest na starcie drugiego testu, pewnie po próbie włączenia jakiegoś smartshadera (chyba jakiś jest?) czy próbie przełączenia się w tryb 3D. Tak czy tak do pełni szczęścia/diagnozy trzeba by wymienić most.

-- środa, 9 czerwca 2010, 09:36 --

Witam
Czy ktoś mógłby dla mnie sprawdzić na schemacie (bo nie mam) w czego zasilanie wpięty jest kondensator C134? Nie ma go na płycie (oszcądność 3 centów! dla HP). HP nx7400, dokładny model płyty: SPS:417516-001, Rev 8.0. Z góry dzięki.

Re: HP Compaq nx7400 - wyłącza się na starcie, nie zawsze.

przez Google Adsense [BOT] 8 czerwca 2010, 21:48