• Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#21 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

ctro 4 Січня 2024, 08:50
1. Można wyczyścić ME w Twoim BIOS i sprawdzić zachowanie.
2. Jako sprawdzony BIOS miałem na myśli np dostępny na forum, ktory inni użytkownicy ocenili jako sprawny i w nim wyczyścić ME.

Możesz wrzucić prośbę w nowym wątku o wyczyszczenie ME lub zgłębić wiedzę np tutaj:
https://winraid.level1techs.com/t/guide ... tion/31277

Generalnie dobre 2 godziny nauki.

Re: Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

Google Adsense [BOT] 4 Січня 2024, 08:50

#22 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

lomcio 4 Січня 2024, 18:41
A więc pobrałem i wrzuciłem na płytę ten bios:
Код: Виділити всеhttps://www.elvikom.pl/post192347.html

płyta zachowuje się tak samo jak w 1 poście, nic nie jest lepiej,

#23 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

ctro 4 Січня 2024, 22:22
Ok. Wróciłem do postu nr 1. Na pewno dioda od ładowania baterii się świeci mimi braku baterii? Jeśli tak, to może jest coś nie tak z układem ładowania czyli chargerem lub KBC. Nie ma śladów zalań na płycie z żadnej ze stron?

#24 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

lomcio 4 Січня 2024, 22:29
Żadnych oznak zalania, po podłączeniu ładowarki dioda świeci, wentylator chodzi z kilka sekund po czym się wyłącza i dioda gaśnie, po naciśnięciu power dioda się zaświeci wentylator dosłownie drgnie na pół sekundy a dioda dalej świeci, jak wcisnę power to wentylator się załącza na kilka sekund i tak w kółko, zauważyłem też że jak dioda świeci to po pewnym czasie wentylator załącza się sam i chodzi te kilka sekund, płyta oczywiście goła, bez ram baterii i innych rzeczy.

#25 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

matic 6 Січня 2024, 19:44
Is the chip UC4 present on your board?

#26 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

ctro 7 Січня 2024, 09:56
Testujesz płytę bez pamięci ram, czy z rozpędu tak napisałeś? Bez pamięci to nie ruszy na 100%

#27 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

lomcio 7 Січня 2024, 19:47
Tak mam U4 na płycie.

Płyta obsługuje DDR3L, na ramie mam napisane DDR3 1.35v więc powinno się zgadzać, włożyłem taką kość i płyta reaguje tak samo jak bez ramu, podłączyłem baterie od biosu i wtedy laptop w ogóle nie reagował na nic, nie zaświeciła się też dioda od ładowania, po odłączeniu bateri i podpięciu ładowarki dioda się zaświeciła i laptop reagował tak samo jak wcześniej. Nie wiem gdzie szukać problemu, biosy wgrane, z płyty nic zdmuchnięte nie jest, napięcia na cewkach ok..

#28 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

matic 7 Січня 2024, 20:32
lomcio написав:Tak mam U4 na płycie.
I asked about the UC4 (not U4).

#29 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

lomcio 7 Січня 2024, 20:42
matic написав:
lomcio написав:Tak mam U4 na płycie.
I asked about the UC4 (not U4).

Yes, i have UC4, sorry for my mistake

#30 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

ctro 8 Січня 2024, 06:41
Testuj z włożoną kością ddr3l. Baterię bios możesz mieć zbyt mocno rozładowaną i może blokować rozruch.

#31 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

matic 8 Січня 2024, 07:46
Measure the voltages to ground on pins 2, 4, 5 of chip UC4 for a short time, when the machine is turned on (power LED is turned on).

#32 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

lomcio 8 Січня 2024, 18:25
Pin 2 3,3v
Pin 4 3,3v
Pin 5 1v

#34 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

lomcio 9 Січня 2024, 16:56
Tak mój błąd pomyliłem numeracje pinów.
Pin 2 3.3v
Pin 4 1v
Pin 5 3.3v

#35 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

lomcio 11 Січня 2024, 13:51
Are the voltages on these pins correct?

#36 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

matic 12 Січня 2024, 14:22
Yes, these voltages seems fine.
The APU hybrid is unfortunately damaged almost for sure and needs to be replaced.

#37 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

lomcio 12 Січня 2024, 15:03
Please tell me, is it possible for a beginner like me? What do I need to do this?

#38 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

ctro 12 Січня 2024, 18:22
Wymiana APU w tym laptopie oznacza wymianę procesora. Jeśli nie masz podgrzewaczy i stacji za kilka tysięcy + procesor do wstawienia, to raczej nie jest to możliwe. Hotair zrobisz tylko masakrę

#39 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

lomcio 12 Січня 2024, 18:27
To nie będę wymieniał, widziałem na allegro uszkodzone płyty za 30zl, myślę że kupię jedna z nich i spróbuję naprawić. Ten temat można zamknąć, jak przyjdzie płyta to założę do nie nowy temat.

Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

Google Adsense [BOT] 12 Січня 2024, 18:27

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 17 гостей