• HP Spectre x360 13-4201na - problem ze startem

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 HP Spectre x360 13-4201na - problem ze startem

sentense 4 Січня 2024, 16:31
Witam. Na wstępie powiem że takich objawów jeszcze nie widziałem i nie udało mi się znaleźć w Internecie pomocy. Ogólnie laptop działał jeszcze w tym samym dniu w którym pojawiła się usterka. Był wcześniej lekko zalany i płyta była w warstwie kurzu. Ale działał :) Usterka pojawiła się po samej wymianie pasty i lekkim czyszczeniu pcb - nie odpinałem nic na baterii. Temat jest dla mnie ciekawy pod tym względem, że teoretycznie to ja go uszkodziłem.

Płyta: DAY0DDMBAE0 REV:E

Objawy: po podłączeniu zasilania, dioda LED świeci się przez około 3 sekundy. Później gaśnie na sekundę. Sekwencja się powtarza.
Bateria jest ładowana (dioda świeci na czerwono zamiast na biało - bez podłączonej baterii), lecz przez to "odcinanie prądu" które też powoduje gaśnięcie diody LED, przerywa rzecz jasna ładowanie.
Pobór bez baterii to 0.010A i reaguje na przycisk tylko wtedy kiedy dioda się świeci - mam wtedy 3 sekundy na sprawdzenie poboru. Pobór wzrasta do 0.40A i płyta wstaje, wentylator się kręci lecz po tych systematycznych 3 sekundach wszystko gaśnie (nie resetuje się sam, muszę spowrotem włączać przyciskiem.
Na baterii sytuacja wygląda podobnie, lecz pobór stoi na 0.10A i kiedy przycisk w końcu zaskoczy to pobór wzrasta do 2.5-2.95A. Oczywiście wszystko wraca do początku co 3 sekundy.

Żadnego zwarcia/przywarcia na płycie nie ma.
Przy podłączonym zasilaniu brakuje 3,3v, ale po udanym włączeniu płyty owe napięcie się pojawia.
5,5v jest obecne w momencie w którym dioda LED się świeci.
Głównia linia zasilania obecna, nic nie skacze.
Niektóre piny układu PU11 - przetwornicy 3,3v skaczą lub są nieobecne, np sygnał EN. I tutaj proszę o pomoc i sugestie co konkretnie mogę pomierzyć.

Piny układu PU11:

1: 0.02V i skacze do 0.18 w momencie gaśnięcia LED (tutaj prawdopodobnie problemem jest mój mierny miernik)
2: 0V
3: 0V
4: 0V i skacze do 0.09 w momencie gaśnięcia LED
5: 3.36V
6: 2.92V
7: 4.48V
8: 19.50V
9: GND
10: skacze do 0.18 w momencie gaśnięcia LED

BIOS przeprogramowany. Na 8 pinie od kości napięcie wędruje sobie od 0.15V do 0.25V, lecz kiedy płyta postanowi wstać, to jest normalnie 3,3v.
Proszę o pomoc bo głowa mi już paruje :frustry:

Re: HP Spectre x360 13-4201na - problem ze startem

Google Adsense [BOT] 4 Січня 2024, 16:31

#2 Re: HP Spectre x360 13-4201na - problem ze startem  [РІШЕНО]

Vogelek23 4 Січня 2024, 17:31
sentense написав:Był wcześniej lekko zalany
Poprosimy jakieś zdjęcia tego zalania.

#3 Re: HP Spectre x360 13-4201na - problem ze startem

sentense 4 Січня 2024, 17:38
Trochę osadu było widoczne w okolicy śrubki, przy przycisku od zasilania. Nie sądzę aby to było przyczyną czegokolwiek ponieważ tak jak napisałem, laptop działał chwilę wcześniej. Z wyczyszczoną płytą objawy nie ustały.
Przy tej śrubce nie ma żadnych elementów. Przycisk znajduje się po drugiej stronie płyty i było czysto.

#4 Re: HP Spectre x360 13-4201na - problem ze startem

sentense 6 Січня 2024, 10:54
Problem rozwiązany.
Nie wiem jak to się stało że nie zauważyłem tego wątku: hp-spectre-x360-plyta-day0ddmbae0-brak-reakcji-na-power-t71340.html
Problem bliźniaczo podobny, lecz u mnie był to po prostu zwarty/uszkodzony przycisk. Przelutowanie ze starego tableta HP rozwiązało problem.
Fakt że 3,3V pojawia się dopiero po wciśnięciu przycisku power potrafi nieźle namieszać :D Spędziłem nad tym laptopem ogrom czasu a nie pomyślałem że po prostu płyta ciągle się resetuje :frustry:

Re: HP Spectre x360 13-4201na - problem ze startem

Google Adsense [BOT] 6 Січня 2024, 10:54

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 16 гостей