• Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez ctro 4 stycznia 2024, 09:50
1. Można wyczyścić ME w Twoim BIOS i sprawdzić zachowanie.
2. Jako sprawdzony BIOS miałem na myśli np dostępny na forum, ktory inni użytkownicy ocenili jako sprawny i w nim wyczyścić ME.

Możesz wrzucić prośbę w nowym wątku o wyczyszczenie ME lub zgłębić wiedzę np tutaj:
https://winraid.level1techs.com/t/guide ... tion/31277

Generalnie dobre 2 godziny nauki.

Re: Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez Google Adsense [BOT] 4 stycznia 2024, 09:50

#22 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 4 stycznia 2024, 19:41
A więc pobrałem i wrzuciłem na płytę ten bios:
Kod: Zaznacz całyhttps://www.elvikom.pl/post192347.html

płyta zachowuje się tak samo jak w 1 poście, nic nie jest lepiej,

#23 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez ctro 4 stycznia 2024, 23:22
Ok. Wróciłem do postu nr 1. Na pewno dioda od ładowania baterii się świeci mimi braku baterii? Jeśli tak, to może jest coś nie tak z układem ładowania czyli chargerem lub KBC. Nie ma śladów zalań na płycie z żadnej ze stron?

#24 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 4 stycznia 2024, 23:29
Żadnych oznak zalania, po podłączeniu ładowarki dioda świeci, wentylator chodzi z kilka sekund po czym się wyłącza i dioda gaśnie, po naciśnięciu power dioda się zaświeci wentylator dosłownie drgnie na pół sekundy a dioda dalej świeci, jak wcisnę power to wentylator się załącza na kilka sekund i tak w kółko, zauważyłem też że jak dioda świeci to po pewnym czasie wentylator załącza się sam i chodzi te kilka sekund, płyta oczywiście goła, bez ram baterii i innych rzeczy.

#25 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez matic 6 stycznia 2024, 20:44
Is the chip UC4 present on your board?

#26 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez ctro 7 stycznia 2024, 10:56
Testujesz płytę bez pamięci ram, czy z rozpędu tak napisałeś? Bez pamięci to nie ruszy na 100%

#27 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 7 stycznia 2024, 20:47
Tak mam U4 na płycie.

Płyta obsługuje DDR3L, na ramie mam napisane DDR3 1.35v więc powinno się zgadzać, włożyłem taką kość i płyta reaguje tak samo jak bez ramu, podłączyłem baterie od biosu i wtedy laptop w ogóle nie reagował na nic, nie zaświeciła się też dioda od ładowania, po odłączeniu bateri i podpięciu ładowarki dioda się zaświeciła i laptop reagował tak samo jak wcześniej. Nie wiem gdzie szukać problemu, biosy wgrane, z płyty nic zdmuchnięte nie jest, napięcia na cewkach ok..

#28 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez matic 7 stycznia 2024, 21:32
lomcio napisał(a):Tak mam U4 na płycie.
I asked about the UC4 (not U4).

#29 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 7 stycznia 2024, 21:42
matic napisał(a):
lomcio napisał(a):Tak mam U4 na płycie.
I asked about the UC4 (not U4).

Yes, i have UC4, sorry for my mistake

#30 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez ctro 8 stycznia 2024, 07:41
Testuj z włożoną kością ddr3l. Baterię bios możesz mieć zbyt mocno rozładowaną i może blokować rozruch.

#31 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez matic 8 stycznia 2024, 08:46
Measure the voltages to ground on pins 2, 4, 5 of chip UC4 for a short time, when the machine is turned on (power LED is turned on).

#32 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 8 stycznia 2024, 19:25
Pin 2 3,3v
Pin 4 3,3v
Pin 5 1v

#34 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 9 stycznia 2024, 17:56
Tak mój błąd pomyliłem numeracje pinów.
Pin 2 3.3v
Pin 4 1v
Pin 5 3.3v

#35 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 11 stycznia 2024, 14:51
Are the voltages on these pins correct?

#36 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez matic 12 stycznia 2024, 15:22
Yes, these voltages seems fine.
The APU hybrid is unfortunately damaged almost for sure and needs to be replaced.

#37 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 12 stycznia 2024, 16:03
Please tell me, is it possible for a beginner like me? What do I need to do this?

#38 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez ctro 12 stycznia 2024, 19:22
Wymiana APU w tym laptopie oznacza wymianę procesora. Jeśli nie masz podgrzewaczy i stacji za kilka tysięcy + procesor do wstawienia, to raczej nie jest to możliwe. Hotair zrobisz tylko masakrę

#39 Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez lomcio 12 stycznia 2024, 19:27
To nie będę wymieniał, widziałem na allegro uszkodzone płyty za 30zl, myślę że kupię jedna z nich i spróbuję naprawić. Ten temat można zamknąć, jak przyjdzie płyta to założę do nie nowy temat.

Re: Dell Latitude 5540 VAW LA-A101P startuje ale wyłącza się po kilku sekundach

przez Google Adsense [BOT] 12 stycznia 2024, 19:27