• Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

от Zaczek 3 Декабрь 2023, 12:05
Witam. Zajmuje się hobbistycznie naprawą także proszę o wyrozumiałość. Na google nie mogłem znaleźć zadowalającej odpowiedzi.

Aktualnie próbuje naprawić laptopa Hyperbook MK55 Pulsar
Płyta o o oznaczeniu: GI5KN4A MB REV: 1.2

Na płycie jest spalony mosfet B06 N03 7F01
Nie mogę znaleźć informacji o dokładnie takim modelu.
Zamówiłem podobny o oznaczeniu B06 N03R EIC2103.

Czy taki mosfet będzie kompatybilny ???

Po wymianie :
Zauważyłem że na wejściu (dren) na tym tranzystorze jest 20V, na bramce ok 1V a na Źródło poniżej 1 Volta i to napięcie od razu wpada do drugiego tranzystora ( tego samego bo go również wymieniałem) i na tym to już powstaje śladowe napięcie na Drenie.
Te mosfety połączone są ze sobą źródłem (S)
Brak napięć na cewkach, jedynie na 8 nodze SPI pojawia się na chwilę napicie po podłączeniu płyty do prądu.

Martwi mnie rezystancja do masy na cewkach od 3 fazowego zasilania GPU
1.6 Ohma
Grafika to 1050TI albo 1060

Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

от Google Adsense [BOT] 3 Декабрь 2023, 12:05

#2 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

от Vogelek23 3 Декабрь 2023, 18:24
Zaczek писал(а):Czy taki mosfet będzie kompatybilny ???
EMB06N03R jest mocniejszą wersją EMB06N03, więc jest kompatybilny.

Zaczek писал(а):na wejściu (dren) na tym tranzystorze jest 20V, na bramce ok 1V
Charger nie załącza obwodu wejściowego. Zmierz rezystancję do masy na drenie DRUGIEGO tranzystora (chyba Q9); rezystancje mierzymy przy całkowicie odłączonym zasilaniu. Jeśli jest wysoka, to zmierz napięcia do masy na pinach 1, 3, 4, 5, 6, 18, 24 i 28 chargera BQ24781 (może być obsadzony inny układ, np. BQ24780s).

#3 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

от Zaczek 4 Декабрь 2023, 20:49
Изображение

1 i 2 to wymienione mosfety.
Linią zaznaczyłem przebicie do masy.

#4 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

от Vogelek23 4 Декабрь 2023, 20:52
Czy możesz wrócić do postu #2 i przeczytać, o co prosiłem? Ponadto, zaznaczone piny 5, 6 i 7 są podłączone do masy, więc nic dziwnego, że masz tu zwarcie do masy. Proszę wykonywać zalecane czynności, w przeciwnym razie do niczego nie dojdziesz i laptop skończy na wysypisku śmieci.

#5 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

от Zaczek 4 Декабрь 2023, 23:29
Charger 24781:
1 pin 2.4V
3 - 0.4V
4 - 0.8V
18 - 2V
28- 19V

Resztę pinów zmierzę jak ogarnę jakaś bezpieczna metodę na ich zmierzenie ( brak odpowiedniego sprzętu ) :(

#6 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

от Vogelek23 5 Декабрь 2023, 00:05
"Ogarnij" sobie właściwe sondy do multimetru, tzw. szpilki (obrazek poniżej - zdjęcie zapożyczone z allegro.pl). Co zaś do tranzystorów - naprawdę można stracić cierpliwość, gdy proszę o pomiar rezystancji do masy na drenie DRUGIEGO tranzystora z tych, które wymieniałeś, wskazując ponadto, że ten tranzystor ma najpewniej oznaczenie Q9, a Ty albo wklejasz jakieś "randomowe" zdjęcia, albo szukasz przypadkowych tranzystorów nie wiadomo gdzie...
Изображение

Zaczek писал(а):Zauważyłem że na wejściu (dren) na tym tranzystorze jest 20V, na bramce ok 1V a na Źródło poniżej 1 Volta i to napięcie od razu wpada do drugiego tranzystora ( tego samego bo go również wymieniałem) i na tym to już powstaje śladowe napięcie na Drenie.
I o ten DRUGI tranzystor właśnie mi chodzi... :roll:

#7 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

от Zaczek 5 Декабрь 2023, 00:28
No trochę nie ogarniam. Na tym DRUGIM (D) względem masy jest 8k Oma

#8 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

от Vogelek23 5 Декабрь 2023, 13:26
Czyli zwarcia w głównej linii zasilania nie ma. Odłącz całkowicie zasilanie, odczekaj 1-2 minuty na rozładowanie się pojemności i zmierz rezystancje pomiędzy pinami 1 i 2 oraz pomiędzy pinami 19 i 20. W obu przypadkach spodziewaj się niskich rezystancji (0Ω pomiędzy pinami 1 i 2 oraz ok. 20Ω między pinami 19 i 20).

#9 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

от Zaczek 6 Декабрь 2023, 00:09
Kolejno 0.3Ω oraz 20Ω
Mam pewne obawy co do swoich lutów, laminat był wypalony aż do masy i to w miejscu gdzie pierwszy tranzystor styka się ze źródłem ( duża część powierzchni tranzystora)
Wlutowany tranzytor nie ma takiego styku jak miał w oryginale. Po paru "przelutowaniach" Udało mi się dzisiaj na chwilę odpalić płytę na goło więc wyłączyłem od razu, ale drugi raz nie wystartowała . Po paru próbach ruszyła " częściowo" było słychać dzwięki układów oraz wiatrak chciał się odpalić ale miał za mało nocy.
Na dniach spróbuję dorobić jakaś blaszkę żeby zapewnić lepszy styk. To może być to? :shock: :shock:

Jakie napięcia powinno występować na głównej linii zasilania żeby sprzęt ruszył?

#10 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

от Vogelek23 6 Декабрь 2023, 19:02
Zaczek писал(а):Jakie napięcia powinno występować na głównej linii zasilania żeby sprzęt ruszył?
Pełne napięcie z zasilacza.

Zaczek писал(а):Mam pewne obawy co do swoich lutów, laminat był wypalony aż do masy i to w miejscu gdzie pierwszy tranzystor styka się ze źródłem
Odlutuj te dwa tranzystory, które zamontowałeś, oczyść luty i zamieść zdjęcie uszkodzenia laminatu.

#11 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

от Zaczek 7 Декабрь 2023, 22:12
Изображение
Tak wyglądało to po zdemontowaniu.

Изображение

A tak po nałożeniu soldermaski

Teraz to zrobiłem tu ładną rzeź, lepiej nie będę wrzucał fotek, dopiero się uczę lutować.
Elektrycznie powinno hulać

#12 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

от Zaczek 12 Декабрь 2023, 22:56
Po podłączeniu zasilacza na głównej linii zasilania ( między tranzystorami które wylutowałem) występują skoki napięcia 8volt -3volt na przemian .Po czasie napięcia przestaje skakać i pojawia się tylko 3v

Jeśli ktoś ma możliwość wrzucenia schematu do tej płyty będę wdzięczny.

#13 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

от Vogelek23 13 Декабрь 2023, 00:36
Schematu do tej konkretnej płyty nie ma, ale możesz się posiłkować bliźniaczą konstrukcją GH5KN41: schemat-cyberpowerpc-tracer-series-ii-tongfang-gh5kn41-gh5kn51-t65897.html. Ponawiam prośbę o pomiary napięć do masy na pinach 1, 3, 4, 5, 6, 11, 12, 18, 24 i 28 chargera U97.

#14 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

от Zaczek 14 Декабрь 2023, 17:12
Dobra zmierzyłem wszystkie te piny na chargerze.
Usłyszałem inne Napięcia niż ostatnio.
Tym razem bardziej niestebilne.
Zrobiłem lepszy lut na tranzystorze.
Napięcia skaczą co około sekundę, podałem więc po przecinku kolejne napięcia które się pojawiają.

1) 2,9 a 0,6v i spada
3) 2,6v a 6v
4) 2,5v około duże słodki na sekundę nawet 9v się pokazało
5) 1,5v za chwilę 1,7v następnie 2,4v i po chwili 0v
6) 1,8v 3v 2,7v
11) 1,7v 0v 2,5v 0v 3v
12) 2,1v 0v 3v 0v 2,7v 0v 1,6v 0v 0,6v 0v 0v 0v ...
18) 0,3v -0,6v
28) 19v

Charger padnięty może mieć takie objawy ?

#15 Re: Hyperbook mk55 dobranie tranzystorów

от Zaczek 31 Август 2024, 10:07
Laptop został sprzedany jako uszkodzony. Mam nadzieje, że ktoś sobie z tym poradzi :)