• Dell 15 7567 LA-D993p problem z grafiką nvidia

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Dell 15 7567 LA-D993p problem z grafiką nvidia

by k66xda 8 November 2023, 15:08
Laptop początkowo był całkowicie martwy. Zero reakcji na zasilacz czy włącznik. Problemem okazał się zwarty tranzystor pq900 i po jego usunięciu laptop odpala na zintegrowanej grafice, ale oczywiście chciałbym żeby sprzęt był w pełni sprawny. Sprawdziłem rezystancję wzgledem masy na wyjściach układu pu900 i mam na DRVL 60ohm, a na DRVH 5,5Mohm więc zakładam że też będzie uszkodzony. Rezystancja na pl900 3,9Mohm a na pl901 45ohm.
Pytanie czy wymiana pq900 oraz pu900 rozwiąże problem? Co jeszcze mogę sprawdzić?

Re: Dell 15 7567 LA-D993p problem z grafiką nvidia

by Google Adsense [BOT] 8 November 2023, 15:08

#2 Re: Dell 15 7567 LA-D993p problem z grafiką nvidia

by clops35 8 November 2023, 17:13
Cześć,

k66xda wrote:Sprawdziłem rezystancję wzgledem masy na wyjściach układu pu900 i mam na DRVL 60ohm
Układ 100% uszkodzony.

k66xda wrote:Pytanie czy wymiana pq900 oraz pu900 rozwiąże problem?
Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na tak zadane pytanie, to się okaże po wymianie uszkodzonych elementów.

k66xda wrote:Co jeszcze mogę sprawdzić?
W tym momencie nic, dopiero po wstawieniu sprawnych elementów.

#3 Re: Dell 15 7567 LA-D993p problem z grafiką nvidia

by k66xda 9 November 2023, 21:00
A czy jest jakaś szansa na to że dostanę taki układ w Polsce? Bo nie mogę znaleźć. Jest to APW8828

#4 Re: Dell 15 7567 LA-D993p problem z grafiką nvidia

by clops35 11 November 2023, 07:54
Na ten moment chyba żaden z polskich sprzedawców nie posiada na stanie, ale może ktoś z forum będzie miał na zbyciu, załóż wątek w tym dziale kupie-sprzedam-zamienie-f127.html

#5 Re: Dell 15 7567 LA-D993p problem z grafiką nvidia

by k66xda 14 November 2023, 11:54
Z racji że ten laptopa służy głównie do przeglądania internetu to może da
się jakoś wyłączyć GPU od nvidii? Wystarczy zmienić rezystory
konfiguracyjne na płycie czy muszę też zrobić coś więcej?
Image

Image

#6 Re: Dell 15 7567 LA-D993p problem z grafiką nvidia

by clops35 14 November 2023, 13:56
k66xda wrote:da się jakoś wyłączyć GPU od nvidii?
Tak, da się wyłączyć ustawiając STRAP3 na stan niski - na Twojej płycie przenosząc rezystor RV149 na miejsce RV155, dodatkowo w na niektórych płytach (nie wszystkich) trzeba również ustawić STRAP4 na stan wysoki - u Ciebie przenosząc RV156 na miejsce RV150.

Więc na początek zmień STRAP3 na niski i sprawdź czy karta się wyłączyła jeśli tak, to STRAP4 zostaw tak jak jest, jeśli nie jw.

k66xda wrote:czy muszę też zrobić coś więcej?
Nic więcej nie trzeba robić.

#7 Re: Dell 15 7567 LA-D993p problem z grafiką nvidia

by k66xda 15 November 2023, 13:57
Zrobiłem tak jak pisałeś, ale laptop zawiesza na sekundę się przy uruchamianiu Windowsa po czym restartuje. To samo się dzieje przy próbie odpalenia instalatora Windowsa. Resetowałem też BIOS poprzez odłączenie baterii RTC, ale niczego to nie zmienia. Ubuntu odpala poprawnie.

#8 Re: Dell 15 7567 LA-D993p problem z grafiką nvidia

by clops35 15 November 2023, 20:03
Czy najpierw ustawiłeś STRAP3 na poziom niski i sprawdziłeś, a dopiero później STRAP4 na wysoki?
Spróbuj dodatkowo zdjąć z płyty PU900 gdyż jest uszkodzony i to on może powodować problemy.

Spróbuj postawić czysty system Windows na dysku testowym i sprawdź jaki będzie efekt.

Czy bez tej modyfikacji laptop działa normalnie w systemie Windows?

Czy w BIOS jest możliwość wyłączenia tej karty?

#9 Re: Dell 15 7567 LA-D993p problem z grafiką nvidia

by k66xda 16 November 2023, 11:09
Dokładnie tak. Próbowałem na innych dyskach i jest to samo. Przed tymi modyfikacjami również było to samo dlatego chciałem wyłączać grafikę Nvidia. Jeśli chodzi o możliwość wyłączenia grafiki w biosie to nie widzę takiej opcji.

#10 Re: Dell 15 7567 LA-D993p problem z grafiką nvidia

by clops35 16 November 2023, 12:25
Wstaw zdjęcie na którym zaznacz miejsca z których przeniosłeś rezystory i miejsca gdzie obecnie są.

#11 Re: Dell 15 7567 LA-D993p problem z grafiką nvidia

by k66xda 18 November 2023, 14:00
Tak to wygląda
Image

#12 Re: Dell 15 7567 LA-D993p problem z grafiką nvidia

by k66xda 12 December 2023, 19:48
Wymieniłem uszkodzony układ oraz tranzystor i laptop uruchamia się normalnie. Niestety po zainstalowaniu sterowników do grafiki nvidia pojawia się bluescreen
„page fault in nonpaged area nvlddmkm.sys” Czyżby gpu do wymiany?

Re: Dell 15 7567 LA-D993p problem z grafiką nvidia

by Google Adsense [BOT] 12 December 2023, 19:48
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).