• Lenovo L570 - brak obrazu, dziwne zachowanie

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Lenovo L570 - brak obrazu, dziwne zachowanie

Celeron222 21 Жовтня 2023, 15:30
Witam, laptop jak w tytule - Lenovo L570, płyta LA-C422P. Objaw jest następujący: płyta reaguje na włącznik, mruga 3 razy, po załączeniu wentylator kręci się kilka sekund i lampka gaśnie. Po manualnym restarcie wentylator ledwo się porusza i laptop się wyłącza, po trzecim włączeniu wentylator nadal tylko się poruszy i się wyłącza, z kolejnymi manualnymi uruchomieniami wentylator albo w ogóle się nie kręci, albo zakręci się przez chwilę, albo ledwo co drgnie. Co jakiś czas występuje też zjawisko chwilowego zgaśnięcia lampki i natychmiastowego automatycznego włączenia, na co wentylator zawsze reaguje drgnięciem. Napięcia 3,3V, 5V oraz 0,2V do baterii występują, jednak brak jest zasilania RAMu czy CPU. Dodam, że bios programowany był wielokrotnie różnymi wsadami, efekt zawsze identyczny.
Z góry dziękuję za pomoc.

Re: Lenovo L570 - brak obrazu, dziwne zachowanie

Google Adsense [BOT] 21 Жовтня 2023, 15:30

#2 Re: Lenovo L570 - brak obrazu, dziwne zachowanie

ctro 21 Жовтня 2023, 17:47
Masz płytę na stole, czy testujesz w obudowie?
Zdemontuj płytki pomocnicze, ale rób to delikatnie, bo gniazda są delikatne. Trzeba idealnie równolegle je demontować. Wymagany jest demontaż radiatora do zdjęcia.

Podaj rezystancje do masy na wszystkich cewkach.

Zrób dodatkowo dwie czynności:
1. Wypnij klawiaturę i sprawdź, czy się włączy.
2. Uruchom go bez kości ram, a następnie włóż kość i spróbuj uruchomić.

#3 Re: Lenovo L570 - brak obrazu, dziwne zachowanie

Celeron222 29 Жовтня 2023, 23:04
Witam, dziękuję za odpowiedź. Płytę testuję wypiętą, z różnymi ramami, bez klawiatury.
Rezystancje na cewkach następujące:
PL501- 169Ω
PL702- 61.3Ω
PL302-MΩ
PL402- 11.13KΩ
PL403- 0.2MΩ
PL904- 12Ω
PL903- 13.1Ω
PL905- 24.1Ω

#4 Re: Lenovo L570 - brak obrazu, dziwne zachowanie

ctro 30 Жовтня 2023, 13:37
Rezystancje nie wyglądają dla mnie źle. Trzeba szukać dalej.
Baterię RTC masz wypiętą?
Masz wersję przejściową na DDR3L, czy już na DDR4?
Zobacz , czy nie masz uszkodzonych pinów na złączu idącym do płytki z gniazdem LAN. Zwarcie dwóch pinów daje podobny efekt, a bardzo często jest z tym problem w tym modelu.
PD303 (blisko gniazda zasilania) masz nieobsadzoną?
Sprawdź rezystancję do masy na pin 1 oraz 8 kości bios.
Dioda na włączniku świeci bardzo jasno, czy słabo?

PL501 podałeś z kością? Jak wygląda rezystancja bez kości?
Możesz sprawdzić podnapięcia generowane dalej. Jeśli nie będzie danego napięcia (niektóre trzeba sprawdzić czy wskakują po wduszeniu włącznika), to po odłączeniu zasilania podaj na nich rezystancje do masy.

Зображення

#5 Re: Lenovo L570 - brak obrazu, dziwne zachowanie

Celeron222 1 Листопада 2023, 12:44
Tak, testuję z wypiętą baterią RTC. Ram to już DDR4, konektor do płytki LANu też wygląda dobrze. Odnośnie PD303- tak jest nieobsadzona. Rezystancja na 1 nodze SPI to 0,480MΩ, zaś na ósmej - 11,21KΩ. Dioda świeci jasno. Rezystancję na PL501 podawałem z włożoną kością ramu, bez wynosi 0,444KΩ. Napięcie +CHGRTC ani +3VLP nie występują. +2.5V pojawia się tylko na chwilę, w momencie włączenia włącznika, tak samo +1.2V_VDDQ, tylko za tym uruchomieniem, kiedy wentylator kręci się , a dioda nie gaśnie i komputer trzeba wyłączyć z palca. Na +VCC_CORE pojawia się 0,7V co kilka uruchomień, tylko w tych uruchomieniach, kiedy wentylator kręci się przez dłuższą chwilę, zaś jeśli płyta włączy się bez wentylatora napięcie się nie pojawia. Dokładne taka sama sytuacja z +VCC_GT oraz +VCC_SA (rezystancje PL903-905), +5VS oraz +3VS. Wtedy kiedy napięcia się pojawiają i wentylator kręci się dłuższą chwilę jest możliwość wyłączenia płyty tylko ręcznie, sama nie wykonuje restartu. 20V na B+ się pojawia.

#6 Re: Lenovo L570 - brak obrazu, dziwne zachowanie

ctro 3 Листопада 2023, 18:12
Dziwne jest te 0,7V. Na żadnej z linii nie znalazłeś przywarć?
A na 1 i 8 nodzie bios pojawia się 3,3V?

#7 Re: Lenovo L570 - brak obrazu, dziwne zachowanie

ado 3 Листопада 2023, 20:46
Celeron222 написав:bios programowany był wielokrotnie różnymi wsadami, efekt zawsze identyczny.

Wszystkie z czystym ME?

#8 Re: Lenovo L570 - brak obrazu, dziwne zachowanie

Celeron222 5 Листопада 2023, 21:06
Przy pomiarach nie zauważyłem szczególnie niskich rezystancji, napięcie jest na 1 i 8 nodze, ale zaobserwowałem, że na linii CLK od spi nie ma żadnego napięcia. Nie wiem czy tak powinno być, czy też nie. Kiedy laptop po wielu uruchomieniach wreszcie się włączy(brak obrazu, ale nie gaśnie lampka) są napięcia na trzech cewkach od CPU - kolejno 1,1V; 0,7V; 1,1V. W biosach czyściłem ME Region.

#9 Re: Lenovo L570 - brak obrazu, dziwne zachowanie

ctro 5 Листопада 2023, 21:20
Spróbuj wymienić kostkę bios na nową

#10 Re: Lenovo L570 - brak obrazu, dziwne zachowanie

Celeron222 5 Листопада 2023, 21:29
Kość była już wymieniana
Napięcie nie pojawia się na 5,6,7 nodze

#11 Re: Lenovo L570 - brak obrazu, dziwne zachowanie

ado 6 Листопада 2023, 07:23
Celeron222 написав:W biosach czyściłem ME Region

A moim zdaniem dalej z nim masz problem.
Spróbuj opisać jak dokładnie postępujesz z czyszczeniem me.
Odczytaj wsad który wgrałeś, porównaj z oryginalnym czystym, czy me się zapisało?

#12 Re: Lenovo L570 - brak obrazu, dziwne zachowanie

Celeron222 6 Листопада 2023, 20:12
Sprawdzony bios wrzucam do intel FIT, odczytując dane o me wybieram dobry plik regionu me, który podmieniam w ścieżce dostępu sekcji me w image tool, po czym buduję obraz. Wsad porównywałem - jest ok.

#13 Re: Lenovo L570 - brak obrazu, dziwne zachowanie

ado 9 Листопада 2023, 09:51
Celeron222 написав:Wsad porównywałem - jest ok.

Rozumiem że są inne i pch zapisało dane w sekcjach regionu me?

Skoro po jakimś czasie masz jednak zasilania cpu to mało prawdopodobne że któreś z głównych sygnałów, przetwornic jest uszkodzony.
A po napięciach widać że zanika sygnał On/Of z pch post #4.
Pch próbuje zainstalować sterowniki i gdy jakiś nie odpowiada z czasem ignoruje dany układ przykładowo lan i proces startu jest możliwy.

#14 Re: Lenovo L570 - brak obrazu, dziwne zachowanie

ctro 9 Листопада 2023, 23:02
Zobacz na JAPS1 sygnały
PM_SLP_S0#
Po kolei aż do
PM_SLP_S5#

Mam gdzieś płytę sprawną, to mogę jutro zrobić jakieś pomiary referencyjne.

Re: Lenovo L570 - brak obrazu, dziwne zachowanie

Google Adsense [BOT] 9 Листопада 2023, 23:02
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 5 гостей