• Lenovo Ideapad 330-17ICH, brak napięcia CPU

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Lenovo Ideapad 330-17ICH, brak napięcia CPU

drill 4 Квітня 2023, 17:50
Witam serdecznie,
Lenovo Ideapad 330-17ICH.
Płyta EG530 NM-B671 Rev: 1.0
CPU: SR3Z0
GPU Nvidia 1812A1
Proszę o poradę. Historia płyty jest następująca: laptop przyszedł po próbie wymiany mosfeta w zabezpieczeniu przeciwsobnym przez bliżej nie określonego członka rodziny właściciela laptopa;)
Po oględzinach znalazłem następujące usterki:
- delikatnie upalony charger oraz dziura w KBC.
- brak drugiego mosfeta w zabezpieczeniu.
Po wymianie/uzupełnieniu powyższych elementów płyta startuje i daje oznaki życia w postaci wszystkich napięć prócz CPU

Po analizie schematu i boarview dotarłem do momentu gdzie okazało się iż linia CPUCORE_ON jest przywarta i napięcie na tym pinie wynosiło ok 0,4V.
Po wymianie PU2901 sytuacja się poprawiła o tyle, że linia CPUCORE_ON działa prawidłowo z napięciem 3,2V, niestety napięcia na CPU dalej brak.

Rezystancja cewek CPU (po odjęciu r kabli pomiarowych):
3 szt - 2,5 ohm - VCCCPUCORE
1 szt - 20 ohm - VCCSA
1 szt - 5,5 ohm - VCCGFXCORE

BIOS wgrałem nowy, bez efektu.
KBC jest także nowy z wgranym wsadem (autoprogramowanie).
Zastanawiają mnie sygnały PWM wychodzące z wymienionego drivera PU2901 i wchodzące na PU3102, PU3001, PU3002, PU3003 oraz PU3201(zasilane poprawnie) ponieważ nie ma spodziewanego sygnału PWM tylko oscyloskop pokazuje stałe napięcie 1,54V
Tutaj bardzo podobny problem.
brak-zasilania-cpu-lenovo-ideapad-330-17ich-plyta-nm-b671-t65944.html?hilit=nm%20b671

Re: Lenovo Ideapad 330-17ICH, brak napięcia CPU

Google Adsense [BOT] 4 Квітня 2023, 17:50

#2 Re: Lenovo Ideapad 330-17ICH, brak napięcia CPU

matic 11 Квітня 2023, 08:14
Hello!

Measure the following voltages to ground, when the machine is turned on (power LED is turned on):
- On pins 1, 3, 5, 7, 8, 14 of chips U13, UC4.
- On pins 1, 4, 8 of transistor Q5811.
- On all pins of transistor Q35.

Transistor Q35 pin count:
Зображення

#3 Re: Lenovo Ideapad 330-17ICH, brak napięcia CPU

drill 27 Жовтня 2023, 18:32
Udało się!
Dzień dobry:)
Zatem sprawa rysuje się następująco, jeśli sterownik przetwornicy procesora został wymieniony na nowy i wg datasheet jest on programowalny to trzeba ten sterownik zaprogramować :frustry: lub przeszczepić z identycznej płyty. W moim przypadku stary sterownik miał przywartą linie EN, natomiast blok z pamięcią był sprawny i dał się odczytać. Po zaprogramowaniu nowego sterownika zgranym wsadem laptop ożył!

#4 Re: Lenovo Ideapad 330-17ICH, brak napięcia CPU

Vogelek23 27 Жовтня 2023, 20:47
Jakim programatorem odczytałeś ten uszkodzony sterownik?

#5 Re: Lenovo Ideapad 330-17ICH, brak napięcia CPU

drill 28 Жовтня 2023, 08:17
Programator to SVOD 3, nie mam teraz dostępu do boardview ani schematu płyty ale trzeba było wylutować rezystor podciągający linię "SDA_P" układu żeby nie "gadał" z płytą (ponieważ zasilałem płytę przez gniazdo zasilania a nie sam układ) oraz podciągnąć sygnał wysoki do nogi PE układu (na płycie głównej brak rezystora podciągającego jako zabezpieczenie przed zapisem) No i linie SDA, SCL i GND do programatora.

Co ciekawe mam inną płytę z układem MP2884A, który steruje zasilaniem GPU, niestety SVOD nie ma do niego "MAPY", z datasheet układu wklepałem ręcznie te wszystkie dane i teraz da się pamięć odczytać ale zapisać już nie. W tym układzie nie ma pinu PE jest natomiast pod adresem 13H bit o wartości 0x00 (zapis możliwy) lub 0x63 (zabezpieczenie przed zapisem), próbuję rozgryźć jak go zapisać, póki co nie wychodzi. Zamówiłem również programator dedykowany EVKT-USBI2C-02, jeśli zbiorę jakiś zestaw cennych wskazówek opisze je w osobnym poście w dziale warsztat.

#6 Re: Lenovo Ideapad 330-17ICH, brak napięcia CPU

ADAMK101 28 Жовтня 2023, 10:45
PE=H to warunek podstawowy
MPS software jest bardzo dziwny i jeśli układu nie ma na liście, to skan wychodzi negatywny.
SVOD3/SVOD4 radzą sobie z tym , bo nie maja pętli sprawdzania ID.
Po prostu skanuje PMbus , oczekując ACK
SVOD potrafi również przeprogramować ID w przypadku gdy układ jest podróbką , ale wysyła ACK i ma aktywny adres(niekoniecznie zgodny ze schematem).
Trudno powiedzieć czy jest to EEPROM czy programowalne rejestry NVM ?
Utrudnienia ze strony producentów płyt są w ciągłej ewaluacji :)
Być może można programować bez manewrowania drugim rezystorem , ale w ST-BY - do sprawdzenia.
W bibliotekach softu nie ma jawnej listy układów

Re: Lenovo Ideapad 330-17ICH, brak napięcia CPU

Google Adsense [BOT] 28 Жовтня 2023, 10:45
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 5 гостей