• HP Compaq CQ61 OP6 po 2 sek się wyłącza.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Compaq CQ61 OP6 po 2 sek się wyłącza.

przez ozox 14 maja 2011, 11:45
Witam posiadam na stole płytę z HP CQ61 DA0OP6MB6D0 REV: D na Intelu z grafiką: N10M-Ge2-S.
Laptop ładuje normalnie baterię, lecz przy próbie włączenia uruchamia się tylko na 2 sekundy i wyłącza (na ekranie ciemność).
Na żadnej głównej cewce nie mam zwarcia (sprawdzane również próbą zwarciową i prądy OK).
Napięcia startowe 5V i 3.3V są tylko troszkę zawyżone.
Procek i RAM sprawne, nie widać żadnych przepaleń czy uszkodzeń mechanicznych.
Jakieś pomysły ?

Re: HP Compaq CQ61 OP6 po 2 sek się wyłącza.

przez Google Adsense [BOT] 14 maja 2011, 11:45

#2 Re: HP Compaq CQ61 OP6 po 2 sek się wyłącza.

przez wab 14 maja 2011, 13:59
Bios wgrany? Jakie napięcie jest na procesorze? Jaki pobór prądu przez płytę z pamięcią i procesorem czy widać zmiany poboru prądu? Jeśli możesz to sprawdź oscyloskopem czy napięcia są stabilne.

#3 Re: HP Compaq CQ61 OP6 po 2 sek się wyłącza.

przez ozox 14 maja 2011, 15:55
Bios będę dopiero wgrywał.
Pobór przez płytę w STBY 0.12A. Przy uruchomieniu prąd wzrasta do 0.44A i płyta się wyłącza.
Na VCPU jest 1.05V na te 2 sekundy, 5V = 5.7V a 3.0V = 3.8V (zawyżone).

#4 Re: HP Compaq CQ61 OP6 po 2 sek się wyłącza.

przez wab 16 maja 2011, 08:08
Sprawdź czy kontroler przetwornicy 3,3 i 5V wystawia odpowiednie sygnały. Napięcia są zdecydowanie za wysokie i to może powodować wyłączanie się płyty.

#5 Re: HP Compaq CQ61 OP6 po 2 sek się wyłącza.

przez ozox 17 maja 2011, 14:17
Po paru zabiegach sytuacja się zmieniła. Wymieniłem ENE KB3926QF D2 na ENE KB3926QF A1 i wgrałem nowy BIOS.
Widocznie te ENE nie są kompatybilne bo teraz laptop się nie uruchamia lecz świeci dioda z TouchPada.
Wcześniejszy ENE D2 przebiło bo zaczął laptop pobierać w STBY 0.5A i zaczął się grzać.
Mam jeszcze jedną taką płytę sprawną i tam też napięcia 5V i 3V są zawyżone.
Sprawdziłem całą przetwornicę wszystkie napięcia OK, brak zwarć na cewkach.
Podgrzane GPU i mostki. Podmieniony RAM, CPU, bateria RTC. Nadal nie ładuje baterii.
Jakieś pomysły co to może być ?

#6 Re: HP Compaq CQ61 OP6 po 2 sek się wyłącza.

przez wab 17 maja 2011, 17:54
Zacznij od wstawienia sprawnego ENE KB3926QF D2

#7 Re: HP Compaq CQ61 OP6 po 2 sek się wyłącza.

przez ozox 17 maja 2011, 23:42
Jutro wlutuje wersje D2 zobaczymy co będzie ciekawi mnie ze z innym KBC świeci w STBY dioda z TouchPad.
Jak to jest z tym firmware dla KBC ? Wlutowałem KBC z DV6000. Da się KBC jakoś programować ?
Można zamienić np ENE ta sama wersja z DV6000 np. do Acera czy trzeba zaktualizować FW ?

#8 Re: HP Compaq CQ61 OP6 po 2 sek się wyłącza.

przez wab 18 maja 2011, 12:11
Nie wiem czy można je programować. Może być z innej płyty ale musisz znaleźć D2

#9 Re: HP Compaq CQ61 OP6 po 2 sek się wyłącza.

przez Maxur 20 maja 2011, 03:56
Miałem podobny przypadek, u mnie kontroler z C0 chodzi równie bez awaryjnie jak ten originalny z D2.

#10 Re: HP Compaq CQ61 OP6 po 2 sek się wyłącza.

przez ozox 24 maja 2011, 12:56
Wymieniłem na oryginalny D2 i nadal to samo świeci się dioda z touchpada laptop pobiera 0.04A.
Nowy układ KBC jest w pełni sprawny tak samo jak poprzednie wersje z REV A1 lecz ta sama reakcja.

#11 Re: HP Compaq CQ61 OP6 po 2 sek się wyłącza.

przez wab 24 maja 2011, 15:00
Wymień kontroler ładowania baterii.

#12 Re: HP Compaq CQ61 OP6 po 2 sek się wyłącza.

przez ozox 24 maja 2011, 17:07
Wymieniony układ ładowania ISL6251. Nadal bez zmian baterii nie ładuje.

Re: HP Compaq CQ61 OP6 po 2 sek się wyłącza.

przez Google Adsense [BOT] 24 maja 2011, 17:07