• Macbook A1466 - przestaje działać klawiatura pod systemem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Macbook A1466 - przestaje działać klawiatura pod systemem

przez lock99 25 września 2023, 12:37
Płyta główna: 820-00165-A

Cześć
Proszę o pomoc w naprawie laptopa, jak w temacie.
Macbook po dostarczeniu do mnie nie uruchamiał się. Miał ślady wilgoci na płycie głównej - zaznaczyłem na zdjęciu.
Odnowiłem ścieżki (zaznaczyłem na czerwono), bo brak było połączenia, wymieniłem skorodowane elementy.
Teraz już się uruchamia, jest obraz, na ekranie logowania działa zarówno klawiatura (wszystkie klawisze) jak i touchpad.
Gdy pojawi się pulpit, przestaje działać i klawiatura i touchpad. Próbowałem włożyć nowy dysk i uruchomić laptopa w trybie odzyskiwania systemu (Command -R) ale tutaj równiez klawiatura i touchpad nie działają.
Czy ktoś miał podobny problem i może pomóc?
Obrazek
Obrazek

Re: Macbook A1466 - przestaje działać klawiatura pod systemem

przez Google Adsense [BOT] 25 września 2023, 12:37

#2 Re: Macbook A1466 - przestaje działać klawiatura pod systemem

przez lock99 27 września 2023, 09:11
Mam druga taką samą płytę, czy przekładanie SMC w takim przypadku ma sens?

#3 Re: Macbook A1466 - przestaje działać klawiatura pod systemem

przez ado 27 września 2023, 19:50
lock99 napisał(a):czy przekładanie SMC w takim przypadku ma sens?

Moim zdaniem nie a przynajmniej nie na tym etapie.
Pewności nie mam ale smc łączy się z układem od klawiatury jedynie szyną danych, (pomijam lid)

Touchpad podstawiłeś?
Resety smc przeprowadziles?
Usb klawiatura, mysz w trybie odzyskiwania działa?

#4 Re: Macbook A1466 - przestaje działać klawiatura pod systemem

przez lock99 29 września 2023, 10:01
Resety SMC nie pomagają. Zewnętrzna myszka i klawiatura działają i w trybie odzyskiwania i normalnie w systemie. A wbudowana działa do momentu wpisania hasła. W tracie wgrywania systemu przestaje działać i kursor znajduje się w lewym górnym rogu. Niestety zauważyłem też, że laptop się losowo wyłącza. :frustry:
Touchpada na razie nie podstawiałem.

#5 Re: Macbook A1466 - przestaje działać klawiatura pod systemem

przez Vogelek23 29 września 2023, 10:34
lock99 napisał(a):Touchpada na razie nie podstawiałem.
To podstaw - w tej konstrukcji brak działania trackpada = brak działania klawiatury, która jest obsługiwana właśnie przez trackpad. Jedyne, co działa wtedy z klawiatury, to włącznik. Sprawdź także stan taśmy trackpada na obu końcach - jakiekolwiek ślady korozji, zaciemnienia czy wżery miedzianych pól stykowych itd. klasyfikują taśmę do wymiany.

#6 Re: Macbook A1466 - przestaje działać klawiatura pod systemem

przez ADAMK101 1 października 2023, 18:31
Problem zmiany trybu pracy jest skomplikowany, ale w 99% przypadków problemem jest obszar zalania. Kiedyś miałem identyczny problem i mimo kilkunastu godzin na pomiarach , nie udało się go rozwiązać

#7 Re: Macbook A1466 - przestaje działać klawiatura pod systemem

przez lock99 3 października 2023, 14:16
Dotarł nowy trackpad, po podpięciu działa klawiatura i trackpad pod systemem :D
Teraz zostalo mi tylko wyłaczanie laptopa pod systemem.
Macbook ma zainstalowanego macOS Monterey i na nim wyłącza się. Założyłem inny dysk, ze starszym systemem (macOS Mojave) i tutaj się nie wyłącza. Gdy na tym samym dysku system proponuje mi aktualizację do macOS Monterey i ją robi laptop znowu zaczyna się wyłączać, tak do 10min pracy

#8 Re: Macbook A1466 - przestaje działać klawiatura pod systemem

przez lock99 7 listopada 2023, 16:38
Wracam po dłuższym czasie do naprawy tego Macbooka.
Mam w nim jeszcze problem z ładowaniem baterii.
Przed naprawą bateria trzymała dosyć krótko ok.40min, teraz w ogóle.
Mam drugą oryginalną baterię do tego laptopa i na jednej i drugiej pod systemem pokazuje 81%, jest ikonka podpiętego zasilacza ale nie ładuje.
Po odpięciu kabla zasilającego wyłącza się natychmiast.
Pomiary jakie zrobiłem na układzie ładowania i złączu baterii:
U7100 (bez baterii) (V)
1 - 0
2 - 16
3 - 4,3
4 - 0
5 - 1,5
6 - 0
7 - 1,4
8 - 1,4
9 - 0
10 - 3,4
11 - 3,4
12 - 3,4
13 - 3,4
14 - 3,4
15 - tutaj cięzko zmierzyć, skacze od 1 do 2.8
16 - 8,5 po trzech sek. spada do 0.9 i po trzech sekunach znowu 8.5 i ta w kółko
17 - 8,6
18 - 8,3
19 - 5
20 - 5
21 - 1,4
22 - 0
23 - 8,6
24 - 10
25 - 12
26 - 0
27 - 16
28 - 16

Z baterią zmienia się tylko na:
n.16 - 8.5V jest cały czas

J6950 (bez baterii)
1, 2 i 3 - 8.6V po 3 sek. spada powoli do 0.9 i wzrasta ddo 8.6V i zapętla się
4 - 3.4V
5 - 3.4V
6 - 0

J6950 (z baterią)
1, 2 i 3 - 0,25V
4 - 3.4V
5 - 3.4V
6 - 2.5V
Czy ktoś może podpowiedzieć, trochę utknąłem :frustry:
Obrazek

#9 Re: Macbook A1466 - przestaje działać klawiatura pod systemem

przez ado 10 listopada 2023, 21:15
Samą baterię możesz sprawdzić poza układem.
Wstaw rezystor 10k miedzy piny masy i iSYS_DETECT_L, dokonaj pomiaru napięcia na p. 1,2 lub 3 i masą.
W sprawnej uzyskasz PPVBAT_G3H, a w przypadku tych napięć co podałeś „J6950 (z baterią)
1, 2 i 3 - 0,25V” wygląda na zablokowaną.

Re: Macbook A1466 - przestaje działać klawiatura pod systemem

przez Google Adsense [BOT] 10 listopada 2023, 21:15
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).