• Programowanie Kości SPI & DMI & ME Region Kilka pytań i moja aktualna walka z ACER

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Programowanie Kości SPI & DMI & ME Region Kilka pytań i moja aktualna walka z ACER

Zaczku 22 Вересня 2023, 23:35
Witam.
Dopiero co dołączyłem do waszej społeczności i mam nadzieję, że zawitam na dłużej :D
Od roku interesuje się retro laptopami (odnawiam je) sprawia mi to frajdę, jest to moja pasja i chciałbym to rozwinąć na tyle żeby móc się z tego utrzymć.
Cały czas jestem na etapie nauki, kupuje zepsute sprzęty i staram się je naprawić.

Aktualny pacjent na szkolnej ławce Acer F5-573G-762J

Objawy pacjenta: Włącza się, zapala się podświetlanie klawiatury. Wentylator startuje po czasie jak się zagrzeje układ. Ekran jest cały czas czarny.
-rezystancję w normie, napięcia na cewkach i liniach zasilania ok.

Moja diagnoza to pamięć w BIOS
Na razie mam tani programator SPI ale kiedyś dał radę przy czyszczeniu ME i "ożywiłem laptopa" ale to była jedyna jego robota na ten moment :?

A więc znalazłem wsad z niby sprawnego laptopa o oznaczeniu F5-573G-524K ( trochę inny od mojego ale płyta gówna ma takie same oznaczenia .
Nie mogłem znaleźć informacji jak zlokalizować DMI ale w końcu natrafiłem na genialny komentarz, chyba nawet na ty forum że trzeba szukać po numerach z płyty. Od razu zlokalizowałem takie numery, nie wiedziałem jeszcze ile przenieść danych ale orientacyjnie skopiowałem duży kawałek danych.
Dla pewności sprawdziłem wszystkie numery z płyty i obudowy czy przypadkiem nie występują dalej w kodzie. Pusto.
Wydaje mi się, że zrobiłem to bardzo dokładnie.
Me czyściłem programem tym samym co przerzucałem DMI czyli HxD. Przerzuciłem do wsadu Kod czystego CSM ME w miejsce długości tego kodu
Program ME analyzer pokazał file system state : Unconfigured - nie wiem czy to ok ?

Podsumowanie:
Laptop nadal nie wyświetla obrazu :|
Jak na ten moment porażka chociaż nie taka do końca bo wiedza, którą dzięki temu przyswoiłem będzie bardzo cenna w przyszłości.

Aktualne dywagację:
1.Czy zawsze muszę czyścić ME po wgrywaniu nowego wsadu nawet ja jest taka sama wersja w obu wsadach ?
2.Czy wsad zgrany z kości W25Q64CV będzie ok do 25B64CSIG ?
Płyta ta sama:ZAA X32(ZAAA) DAZAAMB16E0 REV: E
Czy musi być zawsze dokładnie ta sama kość ?
3. file system state : Unconfigured - czy to dobrze przygotowany ME ?

Re: Programowanie Kości SPI & DMI & ME Region Kilka pytań i moja aktualna walka z ACER

Google Adsense [BOT] 22 Вересня 2023, 23:35

#2 Re: Programowanie Kości SPI & DMI & ME Region Kilka pytań i moja aktualna walka z ACER

Vogelek23 23 Вересня 2023, 20:54
Zaczku написав:1.Czy zawsze muszę czyścić ME po wgrywaniu nowego wsadu nawet ja jest taka sama wersja w obu wsadach ?
Tak. Jednak w przypadku, gdy oryginalny wsad BIOS zawiera nieuszkodzony region ME, zalecane jest najpierw skopiowanie tego regionu do nowego wsadu. Gdy to nie zadziała, wtedy można region "wyczyścić", czyli wgrać nieskonfigurowany region.

Zaczku написав:2.Czy wsad zgrany z kości W25Q64CV będzie ok do 25B64CSIG?
To zależy, czy BIOS pozwala na stosowanie danego układu. Wiele BIOSów ma tzw. białą listę układów (Device ID), które można zastosować - układy spoza tej listy nie będą działały poprawnie, BIOS nie zostanie załadowany do pamięci i płyta nie uruchomi się.

Zaczku написав:3. file system state : Unconfigured - czy to dobrze przygotowany ME?
To zależy, jaka jest wersja regionu ME. Dla wersji 11.x (a ta płyta powinna mieć ME w wersji 11.x) File System State jest "Initialized" gdy region jest "brudny", natomiast w przypadku "czystego" regionu File System State powinien być "Configured". Coś musiałeś źle zrobić podczas kopiowania regionu. Tutaj masz działający wsad z czystym regionem: acer-f5-573g-dazaamb16e0-rev-e-t59042.html

#3 Re: Programowanie Kości SPI & DMI & ME Region Kilka pytań i moja aktualna walka z ACER

Zaczku 25 Вересня 2023, 11:00
Dobra pobrałem wsad pod ten konkretny Bios z tego linku i laptop ożył. Czyli chodziło o to, że wcześniejszy wsad był nie pod tą kość bo próbowałem też odpalać bez ingerencji w ME i było to samo. Fajnie, że DMI już umiem przerzucać. Dzięki za odpowiedź na moje pytania ! :P

--

Laptop się załączył, działał na kości 4gb ram. Wrzuciłem kości 2x 8 GB nie działa, czarny ekran jak ostatnio.
Próbowałem z 1x 8 gb nie działa. wrzuciłem druga kość nie działa, zmieniłem slot i tą drugą 8 gb, laptop się załączył ale zaraz wywaliło blue screen po załadowaniu windowsa. Wróciłem do tej 4 Gb i nie działa. Masakra jakaś teraz cały czas czarny ekran. Sloty RAM w super stanie bez uszkodzeń. Wszystkie kości testowane na inny laptopie i są sprawne.

--

Udało mi się z powrotem odpalić laptopa na tej kości 4 GB. Zacząłem instalować Windowsa 10, podczas tego lekko szturchnąłem laptopa i sie zawiesił instalator. Przy drugiej próbie laptop był nie ruszany i instalacja przeszła bez problemu. Laptop pobrał wszystkie sterowniki.
Zacząłem skręcać laptopa z myślą, że to może pomoże z zawiechami. Po skręceniu dołożylem ram 8gb i laptop nie wstaje. usunąłem tą kość i mruga klawiatura a raz się tylko świeci. Totalny meksyk laptop teraz w ogólnie nie wstaje. Na cewce od zasiania RAM mam 1.02v nie za słabe napięcie ?

--

Walczę ale nie mogę pojąć co się dzieje.
Laptop zawiesza się jeśli się go ruszy oraz nie czyta sprawnych pamięci DDR4 8GB chociaż raz odpalił się z taką pamięcią ale zaraz wywaliło bluescreen.
Na kości DDR4 4Gb odpala i działa do póki się go nie ruszy.
Jakiś układ BGA się odlutował ?

#4 Re: Programowanie Kości SPI & DMI & ME Region Kilka pytań i moja aktualna walka z ACER

Vogelek23 25 Вересня 2023, 23:58
Zaczku написав:Jakiś układ BGA się odlutował ?
W tym modelu powinieneś mieć dwa główne układy BGA: CPU oraz GPU (+ pamięć VRAM). Każdy z nich może być źródłem takiej usterki.

Zaczku написав:Na cewce od zasiania RAM mam 1.02v
Za mało - tutaj powinno być 1,2V. Zmierz to napięcie, gdy płyta jest uruchomiona do BIOSu - raz na module 4GB a drugi raz na module 8GB. A przy okazji jak będziesz w ustawieniach BIOSu to sprawdź, czy poruszanie płytą powoduje, że laptop zawiesza się w BIOSie.

#5 Re: Programowanie Kości SPI & DMI & ME Region Kilka pytań i moja aktualna walka z ACER

Zaczku 28 Вересня 2023, 10:52
Sory myślałem ze to cewka od RAM ale jednak to inna niższa linia. Mam już schemat
Ram ma 1.2v.
Vram grafiki ma odpowiednie napięcie chociaż rezystancja na cekach to tylko 9Ω
Jak włoże Ram do DIM2 to mruga klawiatura w zapętleniu, napięcie na ramach jest i go nie ma, gpu napiecia brak, cpu tez bez napięcia.
Jak włożę w DIM 1 to standardowo bez obrazu ale napięcia są.
Co mogę jeszcze zmierzyć ?

#6 Re: Programowanie Kości SPI & DMI & ME Region Kilka pytań i moja aktualna walka z ACER

Zaczku 29 Вересня 2023, 17:11
Зображення
Mój miernik Unit nie może naładować i zmierzyć tych kondensatorów a inne z tej płyty bez problemu mierzy. Te co nie mogę zmierzyć odpowiadają za GPU.
Może to być ich problem czy może mój miernik za 100zł UNIT jest nieodpowiedni >?

#7 Re: Programowanie Kości SPI & DMI & ME Region Kilka pytań i moja aktualna walka z ACER

Vogelek23 29 Вересня 2023, 21:32
Zaczku написав:Może to być ich problem czy może mój miernik za 100zł UNIT jest nieodpowiedni >?
Raczej to drugie. Jaki jest konkretnie model tego miernika? Może być tak, że Twój miernik po prostu nie mierzy tak dużych pojemności (tutaj sumarycznie 660uF, bo masz 2x 330uF podłączone równolegle). Niektóre UNI-Ty mają możliwość pomiaru pojemności do 4000uF, ale trzeba mieć na uwadze, że w gałęzi zasilania GPU jest do masy bardzo mała rezystancja, maksimum 10Ω (przy nowoczesnych GPU zwykle dużo mniejsza - poniżej 1Ω, co czasami jest mylnie brane za zwarcie do masy), toteż miernik musiałby mieć bardzo - podkreślam: BARDZO - wydajne źródło prądowe, aby przy takiej rezystancji obciążenia przeładować do pomiaru pojemność 660uF. Z oczywistych względów miernik za 100zł (ani nawet taki za 1000zł) nie będzie miał tak wydajnego źródła prądowego. Dlatego pojemności mierzy się poza układem (czyli do pomiaru kondensator powinien być wylutowany).

Zaczku написав:Jak włożę w DIM 1 to standardowo bez obrazu ale napięcia są.
A czy masz obraz na zewnętrznym monitorze? Do sprawdzenia tego musisz odłączyć wbudowany ekran od płyty. Sprawdź też, czy płyta się uruchomi za każdym razem, gdy mechanicznie dociśniesz moduł pamięci w slocie. Jeśli tak, to szukaj zimnych lutów na pinach złączy RAM (zwłaszcza tego, oznaczonego literką A).

#8 Re: Programowanie Kości SPI & DMI & ME Region Kilka pytań i moja aktualna walka z ACER

Zaczku 4 Жовтня 2023, 13:23
Na HDMI nie ma obrazu. Zakupiłem mikroskop i obejrzałem dokładnie luty RAM i są okej. Odpalałem też laptopa dociskając układy BGA po kolei, bez efektu :?
Mogę jakoś wymusić, żeby laptop odpalił się na integrze ? W ten sposób chciałbym wykluczyć usterkę NVIDI z pamięciami vram bo ogólnie geforce się delikatnie nagrzewa więc wnioskuje ze się na nim odpala system.

-- Posty scalono --

Ggdy Pamieć RAM jest w DIMM1 to mruga co 4sekundy podświetlanie klawiatury wraz z delikatnym podświetlaniem matrycy. Gdy włożę tą samą kość RAM (4GB) do DIMM2 to laptop włącza się tak jak bez ramu.
Docisnąłem mocno mocowanie ram do płyty podczas tego mrugania i odpalił się laptop z ramem w DIMM1. Gdy stukałem ram nawet go lekko odciągałem od płyty to laptop nie zawiesił się. Nie czaje to jakiś koszmar...
Dołożyłem 8 gb do drugiego gniazda i laptop reaguje jakby nie miał ramu.

#9 Re: Programowanie Kości SPI & DMI & ME Region Kilka pytań i moja aktualna walka z ACER

Vogelek23 12 Жовтня 2023, 12:39
Zaczku написав:Zakupiłem mikroskop i obejrzałem dokładnie luty RAM i są okej.
A co z pinami wewnątrz slotów? Wystarczy zabrudzenie lub niewielka korozja, żeby piny nie sprężynowały i przestały dotykać do pól stykowych na module RAM. Zainwestuj w taki tester pamięci RAM i sprawdź oba gniazda tym testerem.
Зображення

Re: Programowanie Kości SPI & DMI & ME Region Kilka pytań i moja aktualna walka z ACER

Google Adsense [BOT] 12 Жовтня 2023, 12:39
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість