• La-e321p nie dziala na baterii, dell precision 7720

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 La-e321p nie dziala na baterii, dell precision 7720

przez kolikolikoli 21 września 2023, 19:55
Witam.
Mam następujący problem z PG la-e321p.
Laptop trafił do mnie z niedziałającą bateria i wolna pracą. Laptop po odłączeniu od zasilania wyłączał się zazwyczaj od razu, ale zdarzało się że dopiero po kilku minutach, stan naładowania baterii wskazywał około 97%.
Klient mial dwie baterie, oba zamienniki, identyczne objawy.

Na pierwszy strzał poszła wymiana zasilacza (brak pinu ID) z racji braku grubych kabli klient otrzymał uzywany, ale oryginalny zasilacz Della. Prędkość pracy wróciła do normy.

Następnie zaproponowaliśmy oryginalna baterie Della gdyż spodziewaliśmy się problemu właśnie tu. Niestety na oryginalnej baterii objawy identyczne.

Został więc wymieniony charger bq24780s, po wymianie Laptop zaczął działać na nowej baterii przez kilka godzin, w związku z czym postanowiliśmy sprawdzic zamienniki klienta. Pierwszy jak sie okazało również działał, a na drugim Laptop się wyłączył i znów nie działał na baterii.

Po raz kolejny wymieniliśmy charger, przetestowaliśmy laptopa z nową oryginalna bateria przez kilka godzin w ciągu 2 dni. Wydaliśmy klientowi i jeszcze tego samego wieczora dostaliśmy informację że już nie dziala na baterii....

Brakuje mi pomysłów już, co jeszcze mogę sprawdzić? Elementy dookola chargera wydają się być sprawne po pomiarach.

Re: La-e321p nie dziala na baterii, dell precision 7720

przez Google Adsense [BOT] 21 września 2023, 19:55

#2 Re: La-e321p nie dziala na baterii, dell precision 7720

przez Vogelek23 21 września 2023, 20:11
Do sprawdzenia w pierwszej kolejności rezystor PR717 (10Ω).

#3 Re: La-e321p nie dziala na baterii, dell precision 7720

przez kolikolikoli 22 września 2023, 09:52
Jest 10 Ohm

#4 Re: La-e321p nie dziala na baterii, dell precision 7720

przez Vogelek23 22 września 2023, 10:59
Przelutuj charger do rozpływu lutowia i sprawdź, czy komputer zacznie normalnie pracować - jeśli tak, to problem najpewniej nie leży w samym układzie, lecz albo któryś z elementów w otoczeniu chargera jest uszkodzony, albo problem jest w PCB (delaminacja). Jeśli sytuacja nie ulegnie poprawie, zmierz napięcia do masy na pinach 3, 5, 6, 7 i 8 złącza baterii (podłączona sama bateria, bez zasilacza).

#5 Re: La-e321p nie dziala na baterii, dell precision 7720

przez kolikolikoli 22 września 2023, 11:29
To od razu odpowiem, że wykonałem taką próbę na samym początku i faktycznie charger ruszył na chwilę, tj. działał na baterii, a później był problem taki, że nie działał na zasilaczu - działał tylko na baterii. Dlatego też postanowiłem charger wymienić i pominąłem to w poście.

#6 Re: La-e321p nie dziala na baterii, dell precision 7720

przez Vogelek23 22 września 2023, 11:44
Jeśli pomijasz jakiekolwiek informacje, to my nie mamy pełnego obrazu sytuacji do analizy - przez to możemy iść z diagnostyką w niewłaściwą stronę, a to spowoduje, że nie dostaniesz szybkiej pomocy, lecz będziesz brnął w dziesiątki niepotrzebnych pomiarów przez kilka długich dni, a efekt będzie mniej niż marny. Przy naprawach zdalnych opieramy się bowiem niemal wyłącznie na informacjach, które są przekazywane, wykonywanych pomiarach oraz analizie tych informacji w oparciu o wiedzę i (jeśli dostępna) dokumentację.

Jeżeli na chwilę obecną płyta nie uruchamia się na samej baterii, to wykonaj pomiary napięć, o które poprosiłem w poście #4.

#7 Re: La-e321p nie dziala na baterii, dell precision 7720

przez kolikolikoli 22 września 2023, 12:26
Ok, przepraszam za brak informacji.
3 noga 4,6v, reszta 0v.

#8 Re: La-e321p nie dziala na baterii, dell precision 7720  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 22 września 2023, 16:10
kolikolikoli napisał(a):3 noga 4,6v, reszta 0v.
Odłącz baterię i zmierz rezystancje do masy na podanych w poście #4 pinach złącza baterii.

#9 Re: La-e321p nie dziala na baterii, dell precision 7720

przez kolikolikoli 6 października 2023, 22:16
Laptop naprawiony, zabrnąłem w ślepy zaułek. Okazało się, ze złącze baterii było żle wlutowane - pojawił się zimny lut na 6 pinie gniazda baterii, który powinien być zwarty do masy, aby bateria działała. Po przelutowaniu złącza sprzęt działa poprawnie. Dziękuję za naprowadzenie na problem.

Re: La-e321p nie dziala na baterii, dell precision 7720

przez Google Adsense [BOT] 6 października 2023, 22:16