• Lenovo L340 płyta NM-C361 - nie wchodzi do systemu

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

#1 Lenovo L340 płyta NM-C361 - nie wchodzi do systemu

Napisal/-a serwisant2 21 September 2023, 09:59
Model: Lenovo L340-15IRH
MB: NM-C361
CPU: SRG26
GPU: N17P-G0-K1-A1
PCH: SR40B
KBC: IT8586E FXS
BIOS: 25Q128JVSQ

Witam, laptop nie wchodzi do żadnego systemu, instalacji windows czy np. DLCD. Próbowałem już bootować z różnych dysków z samego USB z instalacją Windows, itp. Za każdym razem kiedy dochodzi do momentu wyświetlenia logo Windows i zaczyna kręcić kółkiem to po kilku sekundach się zawiesza i tak stoi. Dioda power cały czas miga.

Laptop trafił do mnie z grzebanym już biosem, ktoś nie przeniósł DMI i w biosie wszystkie numery były INVALID, wgrałem najnowszy bios programatorem i uzupełniłem dane, wyczyściłem ME REGION ale dalej to samo.

Podmieniałem kość RAM na inną bez efektów, na tej płycie nie ma wlutowanych pamięci.
Sprawdzałem różne konfiguracje w bios, secure boot włączony/wyłączony, UEFI/Legacy- bez zmian.

W momencie bootowania z oryginalnego dysku na którym jest system, laptop się nie zawiesza tylko wyrzuca BSOD.
W biosie działa cały czas poprawnie, nie zawiesza się.

Sprawdzone również bez klawiatury, touchpada, podświetlenia klawiatury, itp. podłączone były tylko wentylatory i matryca.

Laptop jak się zawiesi stoi na prądzie 1.553A

Przy okazji, ma ktoś może jakiś sprawdzony pewny sposób na ten czarny klej w Lenovo pod układami BGA? Jest coś co to zmiękczy/usunie przed demontażem układu? Czy trzeba po prostu rwać na czuja?

Re: Lenovo L340 płyta NM-C361 - nie wchodzi do systemu

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 21 September 2023, 09:59

#2 Re: Lenovo L340 płyta NM-C361 - nie wchodzi do systemu

Napisal/-a carrneiro 21 September 2023, 11:23
Spróbuj z systemem na live USB. Zawęzisz poszukiwania jeśli wystartuje.

#3 Re: Lenovo L340 płyta NM-C361 - nie wchodzi do systemu

Napisal/-a serwisant2 21 September 2023, 11:41
carrneiro napisal/-a:Spróbuj z systemem na live USB. Zawęzisz poszukiwania jeśli wystartuje.

Tak jak napisałem wyżej, próbowałem włączyć z DLC Boot i tak samo nie bootuje.

#4 Re: Lenovo L340 płyta NM-C361 - nie wchodzi do systemu

Napisal/-a scarman20 22 September 2023, 15:15
serwisant2 napisal/-a:Przy okazji, ma ktoś może jakiś sprawdzony pewny sposób na ten czarny klej w Lenovo pod układami BGA? Jest coś co to zmiękczy/usunie przed demontażem układu? Czy trzeba po prostu rwać na czuja?

Czasami pomaga nagrzanie płyty do rozpływu kulek pod bga; następnie ostudzenie płyty i ponowne nagrzanie, drugim razem powinno zejść już łatwiej.

#5 Re: Lenovo L340 płyta NM-C361 - nie wchodzi do systemu

Napisal/-a LukaszBsKrakow 22 September 2023, 19:29
Cześć,

Miałem podobnie w tym modelu też się właśnie zawieszał przy logo, wszystkie pomiary prawidłowe.
Okazało się że problemem była pamięć RAM, pamięci DDR4 z oznaczeniem 12800s nie działały.
Dopiero przez przypadek włożyłem ostatnią kość która miała oznaczenie 8500 i laptop nagle działać poprawnie.
Myślałem podmieniać PCH, jednak klient nie był zainteresowany żeby dokładać skoro na innych pamięciach laptop zadziałał.

#6 Re: Lenovo L340 płyta NM-C361 - nie wchodzi do systemu

Napisal/-a serwisant2 28 September 2023, 16:54
LukaszBsKrakow napisal/-a:Okazało się że problemem była pamięć RAM, pamięci DDR4 z oznaczeniem 12800s nie działały.
Dopiero przez przypadek włożyłem ostatnią kość która miała oznaczenie 8500 i laptop nagle działać poprawnie.

Jesteś pewny. że chodzi o oznaczenie 12800S? Czy to nie jest oznaczenie do pamięci DDR3?
Raczej nie to jest powodem, sprawdzałem na różnych pamięciach o różnych taktowaniach.

Re: Lenovo L340 płyta NM-C361 - nie wchodzi do systemu

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 28 September 2023, 16:54
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov