• XBOX ONE S nie startuje

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 XBOX ONE S nie startuje

da bazant82 5 settembre 2023, 12:03
Witam, mam problem z konsolą XBOX ONE S
Trafiła do mnie "po czyszczeniu nie włącza się"
Nie raguje na włącznik, po wymontowaniu płyty i podpięciu zasilacza mam poniższe napięcia.
Dokonałem pomiarów rezystancji - zaznaczone na zdjęciu (bez zasilacza)
Płyta po wpięciu zasilania (bez płytki z włącznikiem) tak jakby startowała.
Pojawiają się napięcia 3V i 5 V.
Cpu zaczyna robić się ciepły 40 topni.
Na pinach 2,4,5,7 wtyku do płytki sterującej mam napięcia 3.3V - natomiast po wpięciu płytki spadają do 0.5V oraz napięcia na cewkach 1 (5V) i 2 (3V) spadają do 0,5V
Jak można uruchomić płytę bez płytki starującej ?
Immagine
Załączam pomiary i będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Re: XBOX ONE S nie startuje

da Google Adsense [BOT] 5 settembre 2023, 12:03

#3 Re: XBOX ONE S nie startuje

da bazant82 5 settembre 2023, 14:51
Immagine

Immagine

#4 Re: XBOX ONE S nie startuje

da Vogelek23 5 settembre 2023, 14:56
Zmierz rezystancje na kondensatorach C21, C42 i C78 na tej płytce.

#5 Re: XBOX ONE S nie startuje

da bazant82 6 settembre 2023, 11:03
C21 - 180 kΩ
C42 - 5 Ω
C78 - 5 Ω

#6 Re: XBOX ONE S nie startuje

da Vogelek23 6 settembre 2023, 16:23
Wykonaj próbę zwarciową na kondensatorze C42 lub C78 - upewnij się najpierw, który pin jest połączony z masą (0Ω) i plus zasilacza przyłóż do drugiego, plusowego pinu (minus zasilacza połącz z masą płytki, np. do tulejki MTG1). Napięcie próby 3V, ograniczenie prądu ustaw na początku na 0,5A. Szczegółowy opis próby zwarciowej i wszelkie istotne uwagi techniczne, dotyczące jej wykonywania, znajdziesz tutaj: post5699.html#p5699

Podczas wykonywania próby zwarciowej, zwróć szczególną uwagę na temperaturę układu scalonego U1 oraz na modułu WiFi.

#7 Re: XBOX ONE S nie startuje

da bazant82 8 settembre 2023, 14:23
Napięcie podałem do C78 oraz C42 druga próba - 3V 0,5A lekko grzeje się tylko U1 osiąga 30 stopni
Zwiększając natężenie do 1A grzeje się U1 do 35 stopni

#8 Re: XBOX ONE S nie startuje

da Vogelek23 8 settembre 2023, 15:18
bazant82 ha scritto:Zwiększając natężenie do 1A grzeje się U1 do 35 stopni
Wylutuj U1 i zmierz jeszcze raz rezystancję na kondensatorze C78 - jeśli rezystancja wzrośnie do kΩ, to U1 wymaga wymiany.

#9 Re: XBOX ONE S nie startuje

da bazant82 11 settembre 2023, 10:51
Po wylutowaniu U1 rezystancja na C78 oraz na C42 pozostała bez zmian...
C42 - 5 Ω
C78 - 5 Ω

#10 Re: XBOX ONE S nie startuje

da Vogelek23 11 settembre 2023, 11:39
Zatem raz jeszcze (z wylutowanym U1) wykonaj próbę zwarciową na kondensatorze C42 lub C78 - napięcie dla tej próby ustaw na 3,5V a ograniczenie prądu na 1A.

#11 Re: XBOX ONE S nie startuje

da bazant82 11 settembre 2023, 14:12
Kolejna próba na C42 - mocno grzeje się C78 i okolica (R24 i R27)

#12 Re: XBOX ONE S nie startuje  [RISOLTO]

da Vogelek23 11 settembre 2023, 14:18
Tak przyglądam się teraz jednemu ze zdjęć i coś mi się bardzo nie podoba. Czy możesz zamieścić wyraźne foto kondensatora C76 (ten na lewo od C78, nieco mniejszy od niego)? Wygląda, jakby jego obudowa była mechanicznie uszkodzona - jeśli tak jest, to wymień ten kondensator na jakiś pasujący wielkością 100nF/16V. I zmierz rezystancję na C78 - jeśli wzrośnie znacząco, zalutuj układ U1 z powrotem i sprawdź, czy konsola działa z podłączoną płytką.

#13 Re: XBOX ONE S nie startuje

da bazant82 13 settembre 2023, 15:06
Tak dokładnie jest tak jak napisałeś, podmieniłem ten kondensator (rezystancja wzrosła) wszystko wróciło do normy, konsola uruchamia się,
Dzięuję za pomoc

Re: XBOX ONE S nie startuje

da Google Adsense [BOT] 13 settembre 2023, 15:06