• Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Tema mora vsebovati kratek opis problema.
  2. Objava mora vsebovati razširjen opis problema in vprašanje.
  3. Ni dovoljeno objavljati prilog s popolno dokumentacijo ali datotekami BIOS -a niti povezav do spletnih mest tretjih oseb, ki gostijo te datoteke. Dovoljeno je objavljati le majhen del dokumentacije (do ene strani na objavo).
  4. Na posamezno temo lahko opišete le en problem. Za vsak drug problem morate odpreti novo temo.
  5. Strogo prepovedano je zahtevati kakršno koli dokumentacijo ali datoteke BIOS -a. Za take zahteve uporabite podforum ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

#1 Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

Napisal/-a soks 9 September 2023, 01:01
Hej,
Przepraszam jeśli watek jest w złym dziale, ewentualnie jeśli wyda się "glupi".
Od razu zaznaczę, ze nie zajmuje się serwisem komercyjnie, tylko amatorsko/hobbystycznie staram się naprawić laptopy i oddaje/sprzedaje po kosztach dalej aby komuś służyły.

Mam na wyposażeniu z większych sprzętów:
Suguna 212
"Mikroskop" z kamera c-mount
Zasilacz 5A, KA3005D

Postanowiłem z czasem powiększyć wyposażenie o inne elementy. Teraz nadszedł ten czas. Mam pytanie, z waszego na pewno bogatego doświadczenia, co jest bardziej przydatne?

Programator typu SVOD - okrutnie drogi :(, obecnie mam CH341A
Skopometr, typu Owon HD242S?

A moze przy moim profilu to w zasadzie nic mi sie nie przyda:

Budżet - im niej tym lepiej, ale tak do ceny SVODA w Polsce, czyli 1600 max.

Re: Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 9 September 2023, 01:01

#2 Re: Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

Napisal/-a ctro 9 September 2023, 07:20
Napiszę sam, jako amator.

Svoda jak poczekasz i poszukasz to nawet za 900zł kupisz. Non stop go rozwijają i zrobisz tym znaczną część sprzętów. Ciągle dodają obsługę nowych układów KBC itd.
Ja kupiłem TL866 i mimo rozwoju brakuje ogromnej ilości układów. Jak pokombinujesz, to prawdopodobnie je ogarniesz, ale sporo czasu się na to traci (chyba, że lubisz się uczyć pinoutu i ryzykować, że coś nie pyknie).
Sporo awarii siedzi w EC i chyba największy będziesz miał pożytek ze Svoda.
W Ch341 będziesz miał problemy z niektorymi ukladami. Z 1.8V kombinacje i dostawki..

Oscyloskop rzadziej się przydaje i też musisz potrafić sobie odpowiedzieć, czy np. ciąg siedmiu zer i jedynek (stan niski i wysoki) dla danego układu jest OK na danej nodze.
Tu już trzeba mieć duże doświadczenie.

#3 Re: Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

Napisal/-a soks 9 September 2023, 11:43
Dziękuję za merytoryczny komentarz :) W Polsce SVODa widzę tylko na kocham-basie, a ze strony svod-project tez wcale dużo taniej nie jest :/

Mówiąc o 900zl, masz na myśli używane programatory ver 3?

#4 Re: Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

Napisal/-a Vogelek23 9 September 2023, 12:16
Tutaj masz opisane podstawowe narzędzia, potrzebne przy diagnostyce i naprawach: post287333.html#p287333

Re: Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 9 September 2023, 12:16
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov