• Stacja do BGA - 3 czy 4 promienniki w dolnym podgrzewaczu?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Stacja do BGA - 3 czy 4 promienniki w dolnym podgrzewaczu?

Pitok12e 4 Вересня 2023, 12:47
Siema. Buduję stację BGA i zastanawiam się, jak wykonać dolny podgrzewacz. Do jego budowy chciałem wykorzystać dwa podgrzewacze Puhui T-8280. Z tym, że wymienię oryginalne promienniki na mocniejsze. Stacja ma naśladować Jovy RE-8500, więc mam zamiar wykorzystać 3 promienniki po 1000W każdy. Z tym, że środkowy będzie zajmował prawie całą szerokość podgrzewacza, a nie jak w Jovy (około połowy szerokości). Moją koncepcję przedstawia rysunek z trzema promiennikami. Wszystko fajnie, tylko boję się tego, że są za duże luki między promiennikami, bo aż 36 mm. Czy to nie za dużo? W Jovy środkowy kwadratowy promiennik ma 125 mm, przy czym szerokość dolnego podgrzewacza to 280 mm, co daje 77,5 mm luki z góry i dołu promiennika, a mimo tego nikt nie narzeka, że stacja nie dogrzewa czy coś. Czy może jest to czymś rekompensowane? Może przez obudowę promienników działającą jako odbłyśnik? Jeżeli tak, czy tutaj też muszę go zastosować, czy nie jest on konieczny?
Żeby zrekompensować luki i maksymalnie wypełnić przestrzeń, postanowiłem wrzucić 4 promienniki. Boczne mają po 1000W, a dwa środkowe po 500W, tak aby nie przekroczyć 3000W. Pytanie tylko, jak będzie wyglądał rozkład mocy i temperatur? Bo te boczne mają po 1000W, a środkowe są dwa po 500W, a nie jeden, co ma 1000W. Niby środkowe będą połączone razem równolegle jako jeden 1000W i niby środkowy będzie pobierać w teorii i praktyce 1000W, ale to będą fizycznie dwa oddzielne promienniki, z których każdy ma po 500W, przez co wydaje mi się, że środek będzie słabiej dogrzewany. A wy co sądzicie? Tą koncepcję przedstawia rysunek z 4 promiennikami.
Jak widać, praktycznie całe pole podgrzewacza jest wypełnione na długość, jak i na szerokość. Jak sądzicie, którą koncepcję wybrać? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Зображення
Зображення

Re: Stacja do BGA - 3 czy 4 promienniki w dolnym podgrzewaczu?

Google Adsense [BOT] 4 Вересня 2023, 12:47
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей