• Projektor Acer P7290 - nie działa HDMI.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Projektor Acer P7290 - nie działa HDMI.

przez poster 1 września 2023, 23:27
Sprzęt: Acer P7290
Płyta: 00.8FA01H001 rev C
chip1 (procesor): DDP3020
chip2: MST3369M-LF-170

Projektor nie wyświetla obrazu przez HDMI, gdy jest podłączony do komputera. Komputer w ogóle nie wykrywa projektora.
Gdy podłączyłem do projektora przez HDMI kamerkę z mikroskopu (yizhan) - obraz jest wyświetlany.
Świadczy to o tym, że projektor nie jest wykrywany przez urządzenia typu komputer/laptop i tu mam przyczynę problemu.
Prosiłbym o pomoc w naprawie.

W jaki sposób urządzenia podłączane przez HDMI są wykrywane przez komputery? Komunikacja SCL/SDA czy coś jeszcze?
Do płyty oczywiście nie ma schematu. Pinout MST3369M-LF-170 znalazłem w serwisówce od telewizora Samsung.
Gniazdo HDMI jest sprawne - to pierwsze co sprawdziłem (podłączyłem płytę z projektora do płyty od laptopa i przedzwoniłem miernikiem wszystkie wyprowadzenia).
Poprawiłem luty na gnieździe oraz układzie MST3369M-LF-170, jednak nie przyniosło to żadnego efektu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Projektor Acer P7290 - nie działa HDMI.

przez Google Adsense [BOT] 1 września 2023, 23:27

#2 Re: Projektor Acer P7290 - nie działa HDMI.

przez matic 2 września 2023, 14:08
Hello!

Set your multimeter to the diode test mode and measure the voltage drops to ground on pins 1, 3, 4, 6, 7, 9, 10, 12, 13, 15, 16, 18, 19 of HDMI connector with the red (positive) probe connected to the ground.
HDMI connector pin count:
Obrazek

It's best to use a HDMI test board:
Obrazek

#3 Re: Projektor Acer P7290 - nie działa HDMI.

przez poster 2 września 2023, 14:58
HDMI pins diode values:
1 = 0,558V
3= 0,558V
4= 0,558V
6= 0,558V
7= 0,559V
9= 0,559V
10 = 0,558V
12= 0,559V
13 = OL
15 = 0,529V
16= 0,583V
18= 1,028V
19 = 0,560V

#4 Re: Projektor Acer P7290 - nie działa HDMI.

przez matic 2 września 2023, 22:25
Check if any copper trace is connected to pin 13 of the HDMI port at all.

#5 Re: Projektor Acer P7290 - nie działa HDMI.

przez poster 3 września 2023, 00:00
Looks like N/C

#6 Re: Projektor Acer P7290 - nie działa HDMI.

przez matic 4 września 2023, 20:07
Test the projector on a different PC and with a different HDMI cable.

#7 Re: Projektor Acer P7290 - nie działa HDMI.

przez Vogelek23 5 września 2023, 01:41
Sprawdź napięcie na pinie 19 złącza HDMI po stronie projektora (włączonego) w trzech przypadkach:
1. gniazdo HDMI puste (nic nie jest podłączone)
2. kabel HDMI podłączony do projektora, ale niepodłączony nigdzie z drugiej strony
3. kabel HDMI podłączony do projektora oraz do komputera/laptopa

poster napisał(a):15 = 0,529V
16= 0,583V
Zważywszy na to, że jest to jedna magistrala, ta niewielka rozbieżność jest nieco niepokojąca. Jeśli masz oscyloskop, zamieść oscylogramy z obu pinów, gdy projektor jest włączony i podłączony kablem HDMI do komputera/laptopa.

#8 Re: Projektor Acer P7290 - nie działa HDMI.

przez poster 11 września 2023, 23:22
Dziękuję za zainteresowanie tematem, w koncu znalazłem czas żeby wrócić do tematu projektora.

pin 19 złącza HDMI:
1. gniazdo HDMI puste (nic nie jest podłączone) = 0V
2. kabel HDMI podłączony do projektora, ale niepodłączony nigdzie z drugiej strony = 0V
3a. kabel HDMI podłączony do projektora oraz do komputera/laptopa = 5V ("no signal", komputer nie wykrywa projektora)
3b. kabel HDMI podłączony do kamery mikroskopu = 4,78V (jest obraz)

#9 Re: Projektor Acer P7290 - nie działa HDMI.

przez Vogelek23 12 września 2023, 00:02
Zakładam, że nie masz oscyloskopu, bo nie zamieściłeś oscylogramów, o które pytałem w poprzednim poście. Zmierz zatem napięcia do masy na pinach 15 i 16 złącza HDMI w trzech przypadkach:
2. kabel HDMI podłączony do projektora oraz do komputera/laptopa (brak sygnału)
3. kabel HDMI podłączony do projektora oraz do kamery (jest obraz)

#10 Re: Projektor Acer P7290 - nie działa HDMI.

przez poster 12 września 2023, 23:58
Niestety nie posiadam oscyloskopu.
pin 15 = 4,95V
pin 16 = 4,95V

2. kabel HDMI podłączony do projektora oraz do komputera/laptopa (brak sygnału)
pin15 = 5,01V
pin16 = 5,01V

3. kabel HDMI podłączony do projektora oraz do kamery (jest obraz)
pin15 = 4,91V
pin16 = 4,91V

Edit:
Projektor działa poprawnie po wymianie układu MST3369M-LF-170. 2 miesiące czekałem na wysyłkę z chin...

Re: Projektor Acer P7290 - nie działa HDMI.

przez Google Adsense [BOT] 12 września 2023, 23:58