• HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Napisal/-a rommar 17 Avgust 2023, 18:09
Witam. Szukam jaki jest model przetwornicy 3.3 V w tym laptopie. Odczytanie oznaczenia nie jest możliwe bo było zalanie i wypaliło układ. Model płyty to 0P5J. DA0P5JMB6E0 rev;E

Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 17 Avgust 2023, 18:09

#3 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Napisal/-a rommar 18 Avgust 2023, 17:19
Witam.Może wiecie jakie mają wartości te kondensatory?Przez przypadek usunąłem rezystor czy on jest ten samej wartości co ten obok?Macie jakiś sprawdzony sposób jak dobrać dany kondensator bez schematu?
Slika
Slika

#4 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Napisal/-a Vogelek23 18 Avgust 2023, 17:34
rommar napisal/-a:jakie mają wartości te kondensatory?

Slika
Slika

rommar napisal/-a:Przez przypadek usunąłem rezystor czy on jest ten samej wartości co ten obok?
Nie. Zmierz wartość rezystora, zaznaczonego powyżej w czarnym kółku i sprawdź, czy którykolwiek jego pin jest połączony z masą - jeśli nie, to sprawdź, czy któryś z padów po zgubionym rezystorze jest połączony z masą. W ten sposób ustalimy, jaka dokładnie jest wartość tego brakującego rezystora.

rommar napisal/-a:Macie jakiś sprawdzony sposób jak dobrać dany kondensator bez schematu?
Zwykle korzysta się z innych, podobnych i dostępnych na forum schematów. Ja korzystam ze schematu płyty 0P5B. Można także spróbować zmierzyć wartość elementu, o ile pady nie są całkowicie "zjedzone" przez korozję.

#5 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Napisal/-a rommar 18 Avgust 2023, 18:53
Rezystor ma 80kΩ.Z jego lewj strony jest masa.Ten zgubiony nie jest połączony z masą.

#6 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Napisal/-a Vogelek23 18 Avgust 2023, 19:10
Brakujący rezystor możesz zastosować z przedziału 220kΩ-470kΩ.

#7 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Napisal/-a rommar 19 Avgust 2023, 06:30
Ok dzięki.Jeszcze jedno masz jakiś szybki sposób żeby dobrać kondenasatory z dawcy żeby pasowały do biorcy?

#8 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Napisal/-a Vogelek23 19 Avgust 2023, 12:19
Jedyny sposób, aby dobrać kondensatory z płyty-dawcy, to upewnienie się, w jakiej linii na płycie-dawcy są kondensatory, które chcesz z niej zabrać i porównanie z poziomem napięcia, występującym w danej linii na płycie-biorcy. Jeśli są to kondensatory filtrujące główną linię zasilania, to najczęściej są one na napięcie 25V lub wyżej, więc można je zastosować w płycie-biorcy w każdej linii zasilania czy sygnałowej - wtedy jedynym kryterium jest tu pojemność kondensatora. Kondensatory w głównej linii zasilania płyt-dawców mają najbardziej uniwersalne zastosowanie z uwagi na relatywnie duży margines napięcia pracy - kondensator o tej samej pojemności na napięcie 25V będzie pracował bezproblemowo w miejsce takiego na 10V czy nawet 6,3V.

#9 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Napisal/-a rommar 22 Avgust 2023, 15:40
A ten rezystor 80kΩ mogę zastąpić np 100kΩ?Pytam bo jakimś cudem się uszkodził a takiego samego nie mogę znaleść w moich gratach.Na schemacie od innego laptopa z tą samą przetwornicą widziałem że jest tam 150kΩ a ten drugi 499k.

#10 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Napisal/-a Vogelek23 22 Avgust 2023, 19:33
Możesz, o ile zachowasz podział dzielnika rezystorowego równy około 3,33/1. Czyli przy dolnym (połączonym z masą) rezystorze 100kΩ górny (połączony z + zasilania) powinien mieć wartość 330kΩ.

#11 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Napisal/-a rommar 22 Avgust 2023, 20:01
ok.Dzięki.Już działa,znalazłem odpowiednie rezystory i śmiga(są tylko rozmiaru 0402 zamiast 0201 bo takich nie miałem).Po wlutowaniu i drutowaniu nużek do przetwornicy 3.3V laptop wstał.Ale okazało się żę wi-fi dostało i się bardzo mocno nagrzewa-parzy nie można dotknąć.I problem z dzwiękiem tzn. na słuchawkach jest wszystko ok a z głośników systemowych cisza....Macie jakiś pomysł co należy sprawdzić?Nużki od kodeka były zalane,wyczyściłem i pobieliłem cyną.Czy lepiej zdjąć układ i na nowo go wlutować?

#12 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Napisal/-a Vogelek23 24 Avgust 2023, 11:23
Jeśli kodek był zalany i skorodowany, to należy go wymienić na nowy.

#13 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Napisal/-a rommar 24 Avgust 2023, 12:21
To lipa bo dostępny jest tylko z chin..A może wiesz czy jest jakiś zamiennik Realtek alc3247?

#14 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Napisal/-a Vogelek23 24 Avgust 2023, 12:35
Ten układ nie ma bezpośredniego zamiennika, natomiast można go znaleźć na innych płytach, np. DAX8JMB16E0, LA-G07DP i podobnych.

#15 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Napisal/-a rommar 25 Avgust 2023, 16:08
Ok.Pisałem że padł moduł od wi-fi i BT Realtek rtl8822ce (był bardzo gorący nie dało się go dotknąć).Z racji tego że w kraju go nie mogłem dostać (tylko Chiny i 2 tyg czekania) znalazłem na znanym portalu aukcyjnym Intel 8260NGW NGFF i go zakupiłem.Po podłączeniu nieznane urządzenie.Ale skoro ta karta jest combo to chyba powinny być 2 nieznane urządzenia?Sterowników od wifi nie przyjmuje(kod 10),a od BT tak.Tylko jak zainstaluje sterowniki od BT to już nie ma dodatkowego urządzenia.Czy ten laptop nie działa z tą kartą?Podłączyłem tą kartę do innego laptopa i śmiga bez problemu.A z tego co karta była sprawna do tego i to samo BT działa wifi brak.

#16 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Napisal/-a Vogelek23 26 Avgust 2023, 10:35
Bardzo prawdopodobne jest, że zakupiona karta WiFi nie jest na tzw. "białej liście" w BIOSie - HP, Dell i Lenovo stosują tego typu "zabezpieczenia" (oczywiście chodzi o to, żeby kupować oryginalne części producenta). Jeśli to jest przyczyną problemu, to masz dwa wyjścia: albo zakupić kartę dla Twojego modelu laptopa, albo wyczyścić "białą listę" w BIOSie.

#17 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Napisal/-a rommar 26 Avgust 2023, 13:26
A wiesz może jakie modele są dostępne do tego laptopa?Podłączyłem Realteka rtl 8822be a ten tutaj jest z końcówką "ce".i też była lipa.

Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 26 Avgust 2023, 14:04

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov