• Naprawa płyty głownej [ogólnie]

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Naprawa płyty głownej [ogólnie]

от Yahoo 17 Май 2011, 09:23
Witam
Mam pytanko związane z Płyta główną PC
Często sa wszystkie elektrolity uszkodzone (wybrzuszone)
a czasem jest tylko kilka sztuk - wymieniacie wszystkie w ciemno czy te uszkodzone
No i czy zasilacz tez sie kwalifikuje do naprawy czy wymiany
Nowy zasilacz ozna juz kupić coś w okolicy 50zł wiec chyba naprawa nie jest opłacalna

Re: Naprawa płyty głownej [ogólnie]

от Google Adsense [BOT] 17 Май 2011, 09:23

#2 Re: Naprawa płyty głownej [ogólnie]

от arvika 17 Май 2011, 09:48
Wymieniasz wszystkie.
Polecam również wymieniać zasilacz.
Zasilacz za 50zł jest nic nie warty.

#3 Re: Naprawa płyty głownej [ogólnie]

от simek10 17 Май 2011, 10:02
Jeśli np. w przetwornicy uszkodzony jest jeden elektrolit to powinno się wymienić i pozostałe. Nigdy nie wiadomo jakie ESR ma dany kondensator. Co do zasilacza przeważnie nie ma potrzeby wymiany w nim elektrolitów, choć czasami i tam są wybrzuszone. W kilku zasilaczach powymieniałem elektrolity i już kilka lat działają. Co do nowych zasilaczy tych za 50 zł to wolę jednak naprawić stary, ale lepszej klasy zasilacz.

#4 Re: Naprawa płyty głownej [ogólnie]

от Keli 17 Май 2011, 10:05
W zasilaczach za 50 zł często napięcia nie są stabilne. Mało tego. Są robione prawie w domowych warunkach i wielokrotnie miałem w rękach takie zasilacze, w których kondensatory były spuchnięte. Zasilacze te miały po kilka miesięcy licząc od daty kupienia. Markowe zasilacze opłaca się naprawiać.

#5 Re: Naprawa płyty głownej [ogólnie]

от Yahoo 17 Май 2011, 12:48
Ja zasilacze kupuję tutaj :

https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=4683

i jestem z nich bardzo zadowolony - cena to naprawdę 50zł.
Są bardzo ciche i na oscyloskopie widać, że są OK.

#6 Re: Naprawa płyty głownej [ogólnie]

от ozox 17 Май 2011, 14:22
Posiadam ten sam zasilacz lecz 550W z tej właśnie firmy i także jestem zadowolony.
W środku jest naprawdę pusto widać że nie ma większości filtrów i zabezpieczeń (bo już go zdążyłem rozebrać).

#7 Re: Naprawa płyty głownej [ogólnie]

от simek10 17 Май 2011, 17:03
Starzy wyjadacze od audio powiadają, że dobry głośnik musi odpowiednio do swojej mocy ważyć. W zasilaczach komputerowych chyba jest podobnie, jak jest lekki to wiadomo, że w środku niewiele jest. Osobiście wolę kupić używany markowy zasilacz, niż nowy za 60 zł.

#8 Re: Naprawa płyty głownej [ogólnie]

от arvika 18 Май 2011, 09:59
Ostatnio wywoziłem do utylizacji około 200 zasilaczy "markowych" za 60zł ;) Piszę z ironią, bo te zasilacze są puste w środku i psują się maks po 2-3 latach.

#9 Re: Naprawa płyty głownej [ogólnie]

от dawidd 4 Август 2011, 06:20
Brak zabezpieczeń w tych tanich zasilaczach może spowodować przy awarii zasilacza uszkodzenie znacznie droższych komponentów komputera.

Re: Naprawa płyty głownej [ogólnie]

от Google Adsense [BOT] 4 Август 2011, 06:20