• HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

przez rommar 17 sierpnia 2023, 19:09
Witam. Szukam jaki jest model przetwornicy 3.3 V w tym laptopie. Odczytanie oznaczenia nie jest możliwe bo było zalanie i wypaliło układ. Model płyty to 0P5J. DA0P5JMB6E0 rev;E

Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

przez Google Adsense [BOT] 17 sierpnia 2023, 19:09

#3 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

przez rommar 18 sierpnia 2023, 18:19
Witam.Może wiecie jakie mają wartości te kondensatory?Przez przypadek usunąłem rezystor czy on jest ten samej wartości co ten obok?Macie jakiś sprawdzony sposób jak dobrać dany kondensator bez schematu?
Obrazek
Obrazek

#4 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

przez Vogelek23 18 sierpnia 2023, 18:34
rommar napisał(a):jakie mają wartości te kondensatory?

Obrazek
Obrazek

rommar napisał(a):Przez przypadek usunąłem rezystor czy on jest ten samej wartości co ten obok?
Nie. Zmierz wartość rezystora, zaznaczonego powyżej w czarnym kółku i sprawdź, czy którykolwiek jego pin jest połączony z masą - jeśli nie, to sprawdź, czy któryś z padów po zgubionym rezystorze jest połączony z masą. W ten sposób ustalimy, jaka dokładnie jest wartość tego brakującego rezystora.

rommar napisał(a):Macie jakiś sprawdzony sposób jak dobrać dany kondensator bez schematu?
Zwykle korzysta się z innych, podobnych i dostępnych na forum schematów. Ja korzystam ze schematu płyty 0P5B. Można także spróbować zmierzyć wartość elementu, o ile pady nie są całkowicie "zjedzone" przez korozję.

#5 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

przez rommar 18 sierpnia 2023, 19:53
Rezystor ma 80kΩ.Z jego lewj strony jest masa.Ten zgubiony nie jest połączony z masą.

#6 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

przez Vogelek23 18 sierpnia 2023, 20:10
Brakujący rezystor możesz zastosować z przedziału 220kΩ-470kΩ.

#7 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

przez rommar 19 sierpnia 2023, 07:30
Ok dzięki.Jeszcze jedno masz jakiś szybki sposób żeby dobrać kondenasatory z dawcy żeby pasowały do biorcy?

#8 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

przez Vogelek23 19 sierpnia 2023, 13:19
Jedyny sposób, aby dobrać kondensatory z płyty-dawcy, to upewnienie się, w jakiej linii na płycie-dawcy są kondensatory, które chcesz z niej zabrać i porównanie z poziomem napięcia, występującym w danej linii na płycie-biorcy. Jeśli są to kondensatory filtrujące główną linię zasilania, to najczęściej są one na napięcie 25V lub wyżej, więc można je zastosować w płycie-biorcy w każdej linii zasilania czy sygnałowej - wtedy jedynym kryterium jest tu pojemność kondensatora. Kondensatory w głównej linii zasilania płyt-dawców mają najbardziej uniwersalne zastosowanie z uwagi na relatywnie duży margines napięcia pracy - kondensator o tej samej pojemności na napięcie 25V będzie pracował bezproblemowo w miejsce takiego na 10V czy nawet 6,3V.

#9 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

przez rommar 22 sierpnia 2023, 16:40
A ten rezystor 80kΩ mogę zastąpić np 100kΩ?Pytam bo jakimś cudem się uszkodził a takiego samego nie mogę znaleść w moich gratach.Na schemacie od innego laptopa z tą samą przetwornicą widziałem że jest tam 150kΩ a ten drugi 499k.

#10 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

przez Vogelek23 22 sierpnia 2023, 20:33
Możesz, o ile zachowasz podział dzielnika rezystorowego równy około 3,33/1. Czyli przy dolnym (połączonym z masą) rezystorze 100kΩ górny (połączony z + zasilania) powinien mieć wartość 330kΩ.

#11 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

przez rommar 22 sierpnia 2023, 21:01
ok.Dzięki.Już działa,znalazłem odpowiednie rezystory i śmiga(są tylko rozmiaru 0402 zamiast 0201 bo takich nie miałem).Po wlutowaniu i drutowaniu nużek do przetwornicy 3.3V laptop wstał.Ale okazało się żę wi-fi dostało i się bardzo mocno nagrzewa-parzy nie można dotknąć.I problem z dzwiękiem tzn. na słuchawkach jest wszystko ok a z głośników systemowych cisza....Macie jakiś pomysł co należy sprawdzić?Nużki od kodeka były zalane,wyczyściłem i pobieliłem cyną.Czy lepiej zdjąć układ i na nowo go wlutować?

#12 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

przez Vogelek23 24 sierpnia 2023, 12:23
Jeśli kodek był zalany i skorodowany, to należy go wymienić na nowy.

#13 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

przez rommar 24 sierpnia 2023, 13:21
To lipa bo dostępny jest tylko z chin..A może wiesz czy jest jakiś zamiennik Realtek alc3247?

#14 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

przez Vogelek23 24 sierpnia 2023, 13:35
Ten układ nie ma bezpośredniego zamiennika, natomiast można go znaleźć na innych płytach, np. DAX8JMB16E0, LA-G07DP i podobnych.

#15 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

przez rommar 25 sierpnia 2023, 17:08
Ok.Pisałem że padł moduł od wi-fi i BT Realtek rtl8822ce (był bardzo gorący nie dało się go dotknąć).Z racji tego że w kraju go nie mogłem dostać (tylko Chiny i 2 tyg czekania) znalazłem na znanym portalu aukcyjnym Intel 8260NGW NGFF i go zakupiłem.Po podłączeniu nieznane urządzenie.Ale skoro ta karta jest combo to chyba powinny być 2 nieznane urządzenia?Sterowników od wifi nie przyjmuje(kod 10),a od BT tak.Tylko jak zainstaluje sterowniki od BT to już nie ma dodatkowego urządzenia.Czy ten laptop nie działa z tą kartą?Podłączyłem tą kartę do innego laptopa i śmiga bez problemu.A z tego co karta była sprawna do tego i to samo BT działa wifi brak.

#16 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

przez Vogelek23 26 sierpnia 2023, 11:35
Bardzo prawdopodobne jest, że zakupiona karta WiFi nie jest na tzw. "białej liście" w BIOSie - HP, Dell i Lenovo stosują tego typu "zabezpieczenia" (oczywiście chodzi o to, żeby kupować oryginalne części producenta). Jeśli to jest przyczyną problemu, to masz dwa wyjścia: albo zakupić kartę dla Twojego modelu laptopa, albo wyczyścić "białą listę" w BIOSie.

#17 Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

przez rommar 26 sierpnia 2023, 14:26
A wiesz może jakie modele są dostępne do tego laptopa?Podłączyłem Realteka rtl 8822be a ten tutaj jest z końcówką "ce".i też była lipa.

Re: HP 15s-eq2152nw Identyfikacja elementu.

przez Google Adsense [BOT] 26 sierpnia 2023, 15:04