• SONY VAIO SVT131A11M - PŁYTA RAZ STARTUJE A RAZ NIE (BRAK OBRAZU)

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

#1 SONY VAIO SVT131A11M - PŁYTA RAZ STARTUJE A RAZ NIE (BRAK OBRAZU)

Napisal/-a arq2002 27 Julij 2023, 13:44
Platforma: Wistron S2203-1 Z31UL MB 48.4XM01.011 MBX-265

Cześć.
Dostałem za darmo laptopa jak w temacie, z usterką, a jako że wizualnie
prezentuje się bardzo ładnie i wygląda praktycznie jak nowy, to
postanowiłem go naprawić i podarować dzieciom ze znajomej biednej rodziny (o ile go naprawię).

Problem w zasadzie identyczny jak w archiwalnym wątku:
sony-vaio-svt131a11m-plyta-startuje-brak-obrazu-t62950.html?hilit=VT1323SF
Z tą różnicą, że po wyjęciu baterii i odczekaniu kilku godz (jak płyta jest zimna), to czasami startuje normalnie i do wyłączenia chodzi normalnie. Ale wystarczy zrobić shutdown albo wyciągnąć wtyczkę zasilania i objawy identyczne jak w cytowanym wątku archiwalnym. Tzn. brak napięcia na cewce PL4401, na wszystkich pozostałych cewkach napięcia są takie jakie powinny być.

Na układzie VT1323 napięcie 5V_S5 jest (5V) oraz zasilające VCC i VDD też jest (1,8V). TS_FAULT# też zmierzyłem i też jest 1,8V. Brak natomiast sygnału PWM.
Jak płyta się uruchamia to sygnał PMW jest (ok 12~18kHZ. )
W związku z tym jestem prawie pewien, że układ VT1323 jest sprawny.

Natomiast moje podejrzenia padają na regulator napięcia PU4201 VT1318MF.
Proszę o rady co posprawdzać w pierwszej kolejności, żeby ruszyć dalej.

Slika

Powyższy schemat różni się minimalnie od mojej płyty.
Moja płyta ma tylko jedną sekcję z układem VT1323, sterowaną sygnałem PWM2_1. Nie ma rezystora PR4218 (na płycie są puste pady w tym miejscu),
natomiast sygnał PWM2_2 zamiast rezystora PR4212 jest zwarty do masy.

Dodam jeszcze, że jestem elektronikiem amatorem, ale mam na koncie już dwa naprawione laptopy.

Proszę o wyrozumiałość i liczę na waszą pomoc,
Pozdrawiam serdecznie, Arek

Re: SONY VAIO SVT131A11M - PŁYTA RAZ STARTUJE A RAZ NIE (BRAK OBRAZU)

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 27 Julij 2023, 13:44

#2 Re: SONY VAIO SVT131A11M - PŁYTA RAZ STARTUJE A RAZ NIE (BRAK OBRAZU)

Napisal/-a matic 31 Julij 2023, 13:05
Hello!

Try to reflow the CPU power supply controller chip PU4201.

#3 Re: SONY VAIO SVT131A11M - PŁYTA RAZ STARTUJE A RAZ NIE (BRAK OBRAZU)

Napisal/-a arq2002 2 Avgust 2023, 13:19
Kontroler PU4201 przelutowany wraz z całą drobnicą dookoła (lutownicą, nie hotem).
Trochę to pomogło, ale niewiele. Teraz objawy są takie, że za pierwszym razem płyta startuje zawsze, a zaraz po wyłączeniu już nie. Ale wystarczy odczekać 2 minuty i znowu wystartuje. Czy jest możliwe że kontroler PU4201 nie dostaje jakiegoś sygnału sterującego? Albo gdzieś jest uszkodzony rezystor lub kondensator? Co sprawdzić? Ja osobiście obstawiał bym uszkodzony lut pod mostem, ale niestety nie mam maszyny do reballingu BGA, dlatego najpierw chciałbym wykluczyć inne możliwości.
Pod mikroskopem nie widać korozji na elementach smd.

#4 Re: SONY VAIO SVT131A11M - PŁYTA RAZ STARTUJE A RAZ NIE (BRAK OBRAZU)

Napisal/-a Vogelek23 2 Avgust 2023, 13:41
arq2002 napisal/-a:Kontroler PU4201 przelutowany wraz z całą drobnicą dookoła (lutownicą, nie hotem).
Powinieneś przelutować ten układ hot-airem do całkowitego rozpływu lutowia - lutownicą nie zawsze skutecznie można polutować układ w obudowie QFN, zwłaszcza układ o tej ilości pinów.

#5 Re: SONY VAIO SVT131A11M - PŁYTA RAZ STARTUJE A RAZ NIE (BRAK OBRAZU)

Napisal/-a arq2002 2 Avgust 2023, 19:51
Przelutowałem go raczej prawidłowo, robiąc minifalę ze świeżej cyny pb, usuwając na końcu jej nadmiar. Potem sprawdziłem pod mikroskopem. Wszystkie nóżki z eleganckim świeżym lutowiem, bez zwarć.

#6 Re: SONY VAIO SVT131A11M - PŁYTA RAZ STARTUJE A RAZ NIE (BRAK OBRAZU)

Napisal/-a Vogelek23 3 Avgust 2023, 10:11
Wymień ten układ na nowy.

#7 Re: SONY VAIO SVT131A11M - PŁYTA RAZ STARTUJE A RAZ NIE (BRAK OBRAZU)

Napisal/-a arq2002 4 Avgust 2023, 16:59
Układ wymieniony na nowy. Objawy bez zmian

#8 Re: SONY VAIO SVT131A11M - PŁYTA RAZ STARTUJE A RAZ NIE (BRAK OBRAZU)

Napisal/-a matic 14 Avgust 2023, 13:04
Try to reflow the VT1323 chip.

Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov