#1 SONY VAIO SVT131A11M - PŁYTA RAZ STARTUJE A RAZ NIE (BRAK OBRAZU)
Napisal/-a arq2002 • 27 Julij 2023, 13:44
Platforma: Wistron S2203-1 Z31UL MB 48.4XM01.011 MBX-265
Cześć.
Dostałem za darmo laptopa jak w temacie, z usterką, a jako że wizualnie
prezentuje się bardzo ładnie i wygląda praktycznie jak nowy, to
postanowiłem go naprawić i podarować dzieciom ze znajomej biednej rodziny (o ile go naprawię).
Problem w zasadzie identyczny jak w archiwalnym wątku:
sony-vaio-svt131a11m-plyta-startuje-brak-obrazu-t62950.html?hilit=VT1323SF
Z tą różnicą, że po wyjęciu baterii i odczekaniu kilku godz (jak płyta jest zimna), to czasami startuje normalnie i do wyłączenia chodzi normalnie. Ale wystarczy zrobić shutdown albo wyciągnąć wtyczkę zasilania i objawy identyczne jak w cytowanym wątku archiwalnym. Tzn. brak napięcia na cewce PL4401, na wszystkich pozostałych cewkach napięcia są takie jakie powinny być.
Na układzie VT1323 napięcie 5V_S5 jest (5V) oraz zasilające VCC i VDD też jest (1,8V). TS_FAULT# też zmierzyłem i też jest 1,8V. Brak natomiast sygnału PWM.
Jak płyta się uruchamia to sygnał PMW jest (ok 12~18kHZ. )
W związku z tym jestem prawie pewien, że układ VT1323 jest sprawny.
Natomiast moje podejrzenia padają na regulator napięcia PU4201 VT1318MF.
Proszę o rady co posprawdzać w pierwszej kolejności, żeby ruszyć dalej.

Powyższy schemat różni się minimalnie od mojej płyty.
Moja płyta ma tylko jedną sekcję z układem VT1323, sterowaną sygnałem PWM2_1. Nie ma rezystora PR4218 (na płycie są puste pady w tym miejscu),
natomiast sygnał PWM2_2 zamiast rezystora PR4212 jest zwarty do masy.
Dodam jeszcze, że jestem elektronikiem amatorem, ale mam na koncie już dwa naprawione laptopy.
Proszę o wyrozumiałość i liczę na waszą pomoc,
Pozdrawiam serdecznie, Arek
Cześć.
Dostałem za darmo laptopa jak w temacie, z usterką, a jako że wizualnie
prezentuje się bardzo ładnie i wygląda praktycznie jak nowy, to
postanowiłem go naprawić i podarować dzieciom ze znajomej biednej rodziny (o ile go naprawię).
Problem w zasadzie identyczny jak w archiwalnym wątku:
sony-vaio-svt131a11m-plyta-startuje-brak-obrazu-t62950.html?hilit=VT1323SF
Z tą różnicą, że po wyjęciu baterii i odczekaniu kilku godz (jak płyta jest zimna), to czasami startuje normalnie i do wyłączenia chodzi normalnie. Ale wystarczy zrobić shutdown albo wyciągnąć wtyczkę zasilania i objawy identyczne jak w cytowanym wątku archiwalnym. Tzn. brak napięcia na cewce PL4401, na wszystkich pozostałych cewkach napięcia są takie jakie powinny być.
Na układzie VT1323 napięcie 5V_S5 jest (5V) oraz zasilające VCC i VDD też jest (1,8V). TS_FAULT# też zmierzyłem i też jest 1,8V. Brak natomiast sygnału PWM.
Jak płyta się uruchamia to sygnał PMW jest (ok 12~18kHZ. )
W związku z tym jestem prawie pewien, że układ VT1323 jest sprawny.
Natomiast moje podejrzenia padają na regulator napięcia PU4201 VT1318MF.
Proszę o rady co posprawdzać w pierwszej kolejności, żeby ruszyć dalej.
Powyższy schemat różni się minimalnie od mojej płyty.
Moja płyta ma tylko jedną sekcję z układem VT1323, sterowaną sygnałem PWM2_1. Nie ma rezystora PR4218 (na płycie są puste pady w tym miejscu),
natomiast sygnał PWM2_2 zamiast rezystora PR4212 jest zwarty do masy.
Dodam jeszcze, że jestem elektronikiem amatorem, ale mam na koncie już dwa naprawione laptopy.
Proszę o wyrozumiałość i liczę na waszą pomoc,
Pozdrawiam serdecznie, Arek