• HP OMEN 17-AN, DAG3BDMBAC0 - bootloop, brak PM_SLP_S4#

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1HP OMEN 17-AN, DAG3BDMBAC0 - bootloop, brak PM_SLP_S4#

gzb90 16 Травня 2023, 11:13
Cześć koledzy,

Platforma: DAG3BDMBAC0 rev: C, model: G3BD
CPU: SR3Z0
GPU: N17P-G0-A1
PCH: SR40B
KBC: IT8987E - BXS
Charger: BQ738H

Trafił do mnie laptop z objawem jak w temacie - po uruchomieniu zapala się biała dioda, po chwili gaśnie i tak w kółko. Po wstępnych pomiarach wytypowałem zwarcie do masy na linii 5V, a dokładniej na kondensatorze zaznaczonym na zdjęciu poniżej. Po usunięciu kondensatora przetwornica 5V działa poprawnie (wystawia napięcia na pinach SW oraz LDO), niestety zachowanie płyty się nie zmieniło. Wgrałem wsad z BIOS(po uzupełnieniu DMI oraz wyczyszczeniu ME) oraz EC z tematu: hp-omen-17-an135nd-mb-quanta-g3bd-dag3bdmbac0-rev-c-bios-plus-ec-kbc-t67967.html?hilit=DAG3BDMBAC0

Z powodu braku efektu podmieniłem PCH.

Nadal bez zmian. Na termowizji widać że startują przetwornice od napięć 3,3V, 5V, 1,05V, mostek PCH oraz KBC. Brak innych napięć. Wstępne pomiary załączam poniżej w postaci obrazka z powodu braku schematu.
Зображення

Edit:
Sugerując się schematem od płyty G3AA zrobiłem pomiary procedury startowej na KBC, mam wątpliwości co do sygnału DNBSWON# - nie powinien on utrzymywać się w stanie wysokim podczas trzymania przycisku?

NBSWON1# - działa poprawnie, jest 3.3V po wcisnieciu przycisku spada do 0,3V a po puszczeniu wraca do 3.3V
DNBSWON# - po nacisnieciu przycisku power pojawia sie impuls 3.3V, i od razu spada do 0.02V, również podczas trzymania przycisku power jest tylko impuls.
RSMRST# - ok
SUSC# - s4 brak
SUSB# - s3 brak

Edit 2:
Nagroda za rozwiązanie: 20 punktów lub równowartość paypal/blik.

Re: HP OMEN 17-AN, DAG3BDMBAC0 - bootloop, brak PM_SLP_S4#

Google Adsense [BOT] 16 Травня 2023, 11:13

#2 Re: HP OMEN 17-AN, DAG3BDMBAC0 - uruchamia się i wyłącza w kółko

gzb90 22 Травня 2023, 08:00
Wymieniony KBC i ponownie zaprogramowany wsadem z forum, niestety zachowanie się nie zmieniło. Koledzy, proszę o jakieś sugestie ponieważ nie mam już pomysłów.

#3 Re: HP OMEN 17-AN, DAG3BDMBAC0 - uruchamia się i wyłącza w kółko

clops35 23 Травня 2023, 00:52
Cześć,
znajdź przetwornicę 3/5V i sprawdź czy wystawia PG, to samo z przetwornicą 1,05V.
Jeśli sterowniki przetwornic wystawiają PG znajdź przetwornicę RAMu i podaj jej symbol.

W jakim obwodzie znajduje się uszkodzony kondensator?

#4 Re: HP OMEN 17-AN, DAG3BDMBAC0 - uruchamia się i wyłącza w kółko

gzb90 23 Травня 2023, 07:47
clops35 написав:Cześć,
znajdź przetwornicę 3/5V i sprawdź czy wystawia PG, to samo z przetwornicą 1,05V.
Jeśli sterowniki przetwornic wystawiają PG znajdź przetwornicę RAMu i podaj jej symbol.

W jakim obwodzie znajduje się uszkodzony kondensator?

Sygnał HWPG(podciągnięty do 3v przez pulup) na tej płycie jest wspólny dla wielu przetwornic (3v, 5v, 1.05v, 1.8v ram itp) część z nich uruchamia się dopiero na sygnał MAINON a on sam powinien pojawić się dopiero gdy sygnały SUSC# oraz SUSB# będą w stanie wysokim. Także brak jest tego sygnału, natomiast żadna z pracujących przetwornic nie ściąga go do masy.

Kondensator znajduje się bezpośrednio na linii 5v.

Przetwornica ram to: APW8868B

#5 Re: HP OMEN 17-AN, DAG3BDMBAC0 - uruchamia się i wyłącza w kółko

clops35 23 Травня 2023, 08:07
gzb90 написав:Sygnał HWPG(podciągnięty do 3v przez pulup) na tej płycie jest wspólny dla wielu przetwornic (3v, 5v, 1.05v, 1.8v ram itp)
Nie pisałem o sygnale HWPG tylko o pojedynczych sygnałach PG przetwornic. Nigdy PG przetwornicy zasilania RAM nie jest wspólny dla z 3V, 5V, 1,05V gdyż jest on wystawiany w innym stanie "S3".
gzb90 написав:Przetwornica ram to: APW8868B
Zmierz napięcia po wciśnięciu włącznika na n.4, 7, 8, 9, 10, 11, 15, 17, 18, 19 tego sterownika.

gzb90 написав:część z nich uruchamia się dopiero na sygnał MAINON a on sam powinien pojawić się dopiero gdy sygnały SUSC# oraz SUSB# będą w stanie wysokim.
Czy posiadasz schemat tej płyty? Jeśli tak to wrzuć do do bazy forum będzie łatwiej. Jeśli nie, to nie ma pewności jakie sygnały generuje płyta, więc zakładam ogólnie przyjętą kolejność załączania napięć.

#6 Re: HP OMEN 17-AN, DAG3BDMBAC0 - uruchamia się i wyłącza w kółko

gzb90 23 Травня 2023, 09:23
clops35 написав:Nie pisałem o sygnale HWPG tylko o pojedynczych sygnałach PG przetwornic. Nigdy PG przetwornicy zasilania RAM nie jest wspólny dla z 3V, 5V, 1,05V gdyż jest on wystawiany w innym stanie "S3".

clops35 написав:Czy posiadasz schemat tej płyty? Jeśli tak to wrzuć do do bazy forum będzie łatwiej. Jeśli nie, to nie ma pewności jakie sygnały generuje płyta, więc zakładam ogólnie przyjętą kolejność załączania napięć.

No właśnie w tym przypadku tak jest, wszystkie pojedyncze sygnały PG są podpięte pod linie HWPG. Wyjście PG przetwornicy 3V oraz przetwornicy RAM jest połączone. Jak pisałem wyżej sugeruje się schematem od płyty G3AA, jednak empiryczne pomiary potwierdzają wszystko co w nim jest.

clops35 написав:Zmierz napięcia po wciśnięciu włącznika na n.4, 7, 8, 9, 10, 11, 15, 17, 18, 19 tego sterownika.

Tak jak wspominałem wyżej nie ma sygnału MAINON ani tym bardziej SUSON ale podaje pomiary:
4 -0v
7 - 0v
8 - 0v
9 - 2.11v
10 - 0v
11 - 5v
15 - 0v
17 - 0v
18 - 4.77v
19 - 0v

#7 Re: HP OMEN 17-AN, DAG3BDMBAC0 - uruchamia się i wyłącza w kółko

clops35 23 Травня 2023, 09:36
gzb90 написав:No właśnie w tym przypadku tak jest, wszystkie pojedyncze sygnały PG są podpięte pod linie HWPG. Wyjście PG przetwornicy 3V oraz przetwornicy RAM jest połączone.

Przejrzałem schemat którym się sugerujesz (G3AA) i faktycznie na tej płycie tak jest - rzadko spotykane, ale już na tej naprawianej płycie nie.
Na n.10 APW8868B jest 0V, a z tego co piszesz na innych działających przetwornicach HWPG jest w stanie wysokim.
Nie jest możliwe by na tej samej linii w jednym miejscu był stan niski, a innym wysoki (chyba że jest uszkodzona ścieżka).

Spróbuj znaleźć z którym pinem KBC łączy się n.8 APW8868B.
Zmierz rezystancję do masy na tej linii.
Spróbuj znaleźć przetwornicę generującą napięcie 2,5VSUS (na schemacie G3AA jest to PU3002) i zmierz rezystancję do masy na wyjściu tego układu n.6.

Możesz spróbować zdjąć z płyty sterownik lan i kartę dźwiękową.

#8 Re: HP OMEN 17-AN, DAG3BDMBAC0 - uruchamia się i wyłącza w kółko

gzb90 23 Травня 2023, 10:20
clops35 написав:Przejrzałem schemat którym się sugerujesz (G3AA) i faktycznie na tej płycie tak jest - rzadko spotykane, ale już na tej płycie nie.
Na n.10 APW8868B jest 0V, a z tego co piszesz na innych działających przetwornicach HWPG jest w stanie wysokim.
Nie jest możliwe by na tej samej linii w jednym miejscu był stan niski, a innym wysoki (chyba że jest uszkodzona ścieżka).

Jest na płycie fizyczne połączenie pomiędzy tymi pinami. Wyjścia PG działających przetwornic są typu "open drain" także ściągają sygnał do masy gdy nie pracują - nie interesuje ich stan tej linii podczas pracy. Także na przetwornicach 3V i 5V sygnał HWPG jest w stanie niskim podczas pracy - sprawdzone empirycznie.

clops35 написав:Spróbuj znaleźć z którym pinem KBC łączy się n.8 APW8868B.
Zmierz rezystancję do masy na tej linii.

pin 35(również zgadza się ze schematem od G3AA), 84k ohm

clops35 написав:Spróbuj znaleźć przetwornicę generującą napięcie 2,5VSUS (na schemacie G3AA jest to PU3002) i zmierz rezystancję do masy na wyjściu tego układu n.6.

Przetwornicy nie namierzyłem, natomiast rezystancja na 259 pinie złącza DDR4 to 2,2M ohm.

clops35 написав:Możesz spróbować zdjąć z płyty sterownik lan i kartę dźwiękową.

Sprawdzę, generalnie to skłaniam się ku teorii że coś blokuje start PCH.

#9 Re: HP OMEN 17-AN, DAG3BDMBAC0 - uruchamia się i wyłącza w kółko

clops35 23 Травня 2023, 13:29
gzb90 написав:Także na przetwornicach 3V i 5V sygnał HWPG jest w stanie niskim podczas pracy
Że co? To właśnie brak tego sygnału zatrzymuje procedurę startową.

#10 Re: HP OMEN 17-AN, DAG3BDMBAC0 - uruchamia się i wyłącza w kółko

gzb90 23 Травня 2023, 14:25
clops35 написав:Możesz spróbować zdjąć z płyty sterownik lan i kartę dźwiękową.

Zdjąłem LAN, kartę dzwiękową, mux usb-c oraz zabezpieczenia USB z portów USB - bez zmian.

clops35 написав:Że co? To właśnie brak tego sygnału zatrzymuje procedurę startową.

Jesteś kolego pewny że na tym etapie? Ja też tak myślałem na początku, jednak jeśli weźmiesz pod uwagę że HWPG jest również podłączony do przetwornicy od napięcia VCCIO. (PU7003 - pin 1). Ja przecież nawet nie mam z PCH sygnałów PM_SLP_S4#(SUSC#), PM_SLP_S3#(SUSB#).
Moim zdaniem normalnym jest że na tym etapie sekwencji startowej ten sygnał jest w stanie niskim, dopiero po uruchomieniu wszystkich przetwornic których PG jest podłączone do niego pojawi się stan wysoki.

#11 Re: HP OMEN 17-AN, DAG3BDMBAC0 - uruchamia się i wyłącza w kółko

clops35 23 Травня 2023, 16:05
gzb90 написав:Jesteś kolego pewny że na tym etapie?
W życiu pewna jest tylko śmierć :D
Według mojej wiedzy kolejność załączania napięć wygląda następująco:
S5 - "podstawowe"3/5V, 105V (PCH), czasami 1,8V,
S4 - zasilanie dysku (w nowszych konstrukcjach zasilanie dysku jest już w S5),
S3 - zasilanie SUS (stan uśpienia) pamięci RAM oraz częściowo PCH,
S1 - zasilany jest procesor,
S0 - pełne uruchomienie
Spójrz na stronę 10 schematu "For HWPG Sequence" (nie wrzucam screena ze względu na znaki wodne w moim schemacie).
Zainteresuj się sygnałem FB przetwornic na których są napięcia bo gdzieś na początku występuje problem (3V, 5V, 1,05V) dlatego sekwencja załączania kolejnych sygnałów i napięć zostaje przerwana.
Jeżeli faktycznie HWPG jest podłączony do wszystkich przetwornic to pierwsza przetwornica która znajduje błąd zrzuca go do masy, mimo że napięcie na jej cewce zostaje, a kolejne sygnały nie są wystawiane.

Zmierz napięcie na n.89 i 90 KBC.

Jak sytuacja wygląda z poborem prądu po podłączeniu zasilacza i po wciśnięciu włącznika?

#12 Re: HP OMEN 17-AN, DAG3BDMBAC0 - uruchamia się i wyłącza w kółko

gzb90 23 Травня 2023, 19:55
clops35 написав:Jeżeli faktycznie HWPG jest podłączony do wszystkich przetwornic to pierwsza przetwornica która znajduje błąd zrzuca go do masy, mimo że napięcie na jej cewce zostaje, a kolejne sygnały nie są wystawiane.

Przykład z dwóch datasheetów(APW8868B i AOZ226) że wystarczy aby układ był zasilony aby zrzucił PGOOD do masy:
ЗображенняЗображення
Także podtrzymuje to co myślałem wcześniej że wszystko podłączone do lini HWPG musi pracować żeby była w stanie wysokim.

Niemniej jednak sprawdzę to o czym pisałeś wyżej i dam znać.

Edit:
clops35 написав:Zmierz napięcie na n.89 i 90 KBC.

Pomiary na KBC podczas gdy płyta jest "uruchomiona"

pin 11 +3V - 0.02V
pin 26,50,92,106,114,121 +3VPCU_KBC - 3.35V
pin 74 +3V_ECACC - 3.36V
pin 127 +3V_VSTBY - 3.36V
pin 90 SLP_SUS#_EC - 3.3v
pin 89 SLP_SUS_ON - 3.3v
pin 87 DSWROK_EC - 3.3v
pin 48 EC_RTC_RST - 3.3v
pin 18 SUSC# - 0v
pin 19 AC_PRESENT_EC - 3.35v
pin 20 EC_PWROK - 0v
clops35 написав:Jak sytuacja wygląda z poborem prądu po podłączeniu zasilacza i po wciśnięciu włącznika?

Po podłączeniu zasilacza 10mA, po uruchomieniu 30-50mA, spada do 10mA i tak w kółko.

#13 Re: HP OMEN 17-AN, DAG3BDMBAC0 - bootloop, brak PM_SLP_S4#

smtv4 18 Червня 2023, 12:30
Na pinie 11 KBC powinno pojawić się również 3.3V , którego brak u ciebie. Jest jakiś pik na n11 KBC po zwolnieniu PWRBTN?

#14 Re: HP OMEN 17-AN, DAG3BDMBAC0 - bootloop, brak PM_SLP_S4#

gzb90 8 Серпня 2023, 19:52
smtv4 написав:Na pinie 11 KBC powinno pojawić się również 3.3V , którego brak u ciebie. Jest jakiś pik na n11 KBC po zwolnieniu PWRBTN?

Z tego co pamiętam to nic nie było, ponieważ nie startowała główna linia 3.3V. Płyta poszła na scrapy, skończyło się na wymianie także na dzień dzisiejszy tego nie sprawdzę.

Re: HP OMEN 17-AN, DAG3BDMBAC0 - bootloop, brak PM_SLP_S4#

Google Adsense [BOT] 8 Серпня 2023, 19:52

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей