• Toshiba A300 - płyta PT10S

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Toshiba A300 - płyta PT10S

djmichas 10 Травня 2011, 20:49
Witam
Mam problem z "podniesieniem" układu SLA5V.
Klej oczywiście ściągnięty.
Czy macie jakiś sposób na takie układy?

Re: Toshiba A300 - płyta PT10S

Google Adsense [BOT] 10 Травня 2011, 20:49

#2 Re: Toshiba A300 - płyta PT10S

delp 10 Травня 2011, 21:02
Od siebie mogę dodać, wydłużyć profil o ok. 40-60sek./na poziomie 225st/ oraz ten klej jest pod układem nie tylko po rogach.
Musisz podlać go dobrze topnikiem, a następnie "oderwać", układ na pewno nie będzie pływał bo klej trzyma pod układem.
Robisz na własne ryzyko ;) . Piszę Ci z własnego doświadczenia, w pierwszej takiej płycie urwałem duuużo padów.

#3 Re: Toshiba A300 - płyta PT10S

arvika 10 Травня 2011, 21:18
Możesz spróbować docisnąć układ przed podniesieniem aby rozruszać klej. Wg moich obserwacji jest mniejsza szasa na urwanie padów niż zwyczajne rwanie układu do góry ;)

#4 Re: Toshiba A300 - płyta PT10S

oneeye 10 Травня 2011, 22:10
Przy 230 stopniach i pływającej całej okolicy nie powinieneś mieć problemu z poderwaniem takiego układu. Pech, jeśli pad odejdzie razem z klejem, bo i tak bywa. Osobiście wydłubuję tyle kleju ile się da by pod mikroskopem widzieć wszystkie kulki. Taki zabieg w zasadzie gwarantuje sukces. Oczywiście wpadki się zdarzają.

#5 Re: Toshiba A300 - płyta PT10S

delp 10 Травня 2011, 22:35
oneeye написав:Przy 230 stopniach i pływającej całej okolicy nie powinieneś mieć problemu z poderwaniem takiego układu. Pech, jeśli pad odejdzie razem z klejem, bo i tak bywa. Osobiście wydłubuję tyle kleju ile się da by pod mikroskopem widzieć wszystkie kulki. Taki zabieg w zasadzie gwarantuje sukces. Oczywiście wpadki się zdarzają.

Uważam że przy 230st. tak ja oneeye, jak wszystko pływa nie powinno być problemów z ściągnięciem układu.
Testuje, próbuje sobie na płytach "złomach' z desktopów przede wszystkim, że temperatura na każdym z rogów układów jest inna.
Temperatury mogą odbiegać o ok.10-15, nawet 20st, jeśli w "tych" super stacjach ACHI...itp, termopara zostanie przyłożona z rogu gdzie temperatura osiąga ok. 225st. w innym nawet spoiwo nie puści. Dlatego właśnie pisałem o wydłużeniu profilu.

#6 Re: Toshiba A300 - płyta PT10S

Usunięty Użytkownik 402 10 Травня 2011, 22:56
W trudnych sytuacjach , delikatnie podważam każdy narożnik i dopiero podrywam układ do góry.

#7 Re: Toshiba A300 - płyta PT10S

delp 10 Травня 2011, 22:59
LAZY написав:W trudnych sytuacjach , delikatnie podważam każdy narożnik i dopiero podrywam układ do góry.

No właśnie ja osobiście nie wiedziałem jak to napisać. Kolega LAZY mnie wyręczył. Dziękuje.

#8 Re: Toshiba A300 - płyta PT10S

djmichas 16 Травня 2011, 20:27
Po lekkim "podważeniu" układ ściągnięty ;)
Dzięki i pozdrawiam.

Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей