Pravila foruma: Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu
- Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
- Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
- Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
- Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
- V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
- Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.
Re: Re: Dell 5770 CAL53 LA-F611P brak reakcji na zasilaczu, brak ładowania baterii
Napisal/-a Google Adsense [BOT] • 27 Julij 2023, 09:30
#62 Re: Dell 5770 CAL53 LA-F611P brak reakcji na zasilaczu, brak ładowania baterii
Napisal/-a LukaszBsKrakow • 27 Julij 2023, 10:35
Zwarcie występuje od strony mostu niestety...od strony cewki jest w kOhm
Grzeje się most w prawym górnym rogu, 35stopni pobór 0,4A
Czyli co GAME OVER?
Co mogło uszkodzić MOST?
Edit; Nie wiem czy to coś zmienia, ale most na początku się nie grzeje pobór ok 0.1A po chwili nagrzewa się agresywnie do 35stopni i wyłącza się. Proces trwa w koło.
EDIT2: Obejrzałem okolice mostu, zrobiłem jeszcze raz próbę zwarciową i pobór mam 0,14A i nic się nie nagrzewa od kilku minut, na termowizji mam tylko zaznaczone miejsce YH2 (35stopni)
Grzeje się most w prawym górnym rogu, 35stopni pobór 0,4A
Czyli co GAME OVER?
Co mogło uszkodzić MOST?
Edit; Nie wiem czy to coś zmienia, ale most na początku się nie grzeje pobór ok 0.1A po chwili nagrzewa się agresywnie do 35stopni i wyłącza się. Proces trwa w koło.
EDIT2: Obejrzałem okolice mostu, zrobiłem jeszcze raz próbę zwarciową i pobór mam 0,14A i nic się nie nagrzewa od kilku minut, na termowizji mam tylko zaznaczone miejsce YH2 (35stopni)
#63 Re: Dell 5770 CAL53 LA-F611P brak reakcji na zasilaczu, brak ładowania baterii
Napisal/-a clops35 • 27 Julij 2023, 15:15
LukaszBsKrakow napisal/-a:Co mogło uszkodzić MOST?Nie wiem, płyta od początku zachowywała się dziwnie, dlatego tak trudna była jej diagnoza, być może od początku był uszkodzony PCH i dlatego nie działał na zasilaczu i uszkadzały się klucze, być może miał na to wpływ wlutowany 95522, niedolutowana przelotka, lub coś zupełnie innego, to tylko domysły tak w 100% nikt Ci nie da na to pytanie odpowiedzi.
LukaszBsKrakow napisal/-a:termowizji mam tylko zaznaczone miejsce YH2 (35stopni)Zdejmij ten kwarc i ponownie zmierz rezystancję do masy na rozlutowanej zworce.
#64 Re: Dell 5770 CAL53 LA-F611P brak reakcji na zasilaczu, brak ładowania baterii
Napisal/-a LukaszBsKrakow • 27 Julij 2023, 16:48
#65 Re: Dell 5770 CAL53 LA-F611P brak reakcji na zasilaczu, brak ładowania baterii
Napisal/-a LukaszBsKrakow • 29 Avgust 2023, 20:29
Cześć, laptop po wymianie mostu I usunięciu kulki cyny która przypadkiem kapnęła mi w okolicach chargera wstaje i uruchamia się oraz ładuje baterie.
Problem polega na tym teraz że wyskakuje komunikat jak na zdjęciu.

BIOS aktualizowany, sterowniki, system lecz TPM nie jest wykrywany ani w Biosie ani e systemie.
Jak mogę zweryfikować TPM? Czy jest na płycie i działa poprawnie?
Windows 10.
Problem polega na tym teraz że wyskakuje komunikat jak na zdjęciu.
BIOS aktualizowany, sterowniki, system lecz TPM nie jest wykrywany ani w Biosie ani e systemie.
Jak mogę zweryfikować TPM? Czy jest na płycie i działa poprawnie?
Windows 10.
#67 Re: Dell 5770 CAL53 LA-F611P brak reakcji na zasilaczu, brak ładowania baterii
Napisal/-a LukaszBsKrakow • 4 September 2023, 22:54
Most z płyty dawcy.
Po wymianie Biosu próbowałem ruszyć na tym wsadzie co było oryginalnie, jednak błąd występował od razu.
W logach BIOS błąd z TPM występował już od marca b.r. więc uznałem że zrobię downgrade BIOS i wyczyszczę ME Region tak jak podpowiedziałeś.
Po tym zabiegu laptop ruszył już bez błędów i działa prawidłowo.
Dzięki kolego Clops35 za cierpliwość i pomoc w namierzeniu winowajcy awarii!
Po wymianie Biosu próbowałem ruszyć na tym wsadzie co było oryginalnie, jednak błąd występował od razu.
W logach BIOS błąd z TPM występował już od marca b.r. więc uznałem że zrobię downgrade BIOS i wyczyszczę ME Region tak jak podpowiedziałeś.
Po tym zabiegu laptop ruszył już bez błędów i działa prawidłowo.
Dzięki kolego Clops35 za cierpliwość i pomoc w namierzeniu winowajcy awarii!
Re: Dell 5770 CAL53 LA-F611P brak reakcji na zasilaczu, brak ładowania baterii
Napisal/-a Google Adsense [BOT] • 4 September 2023, 22:54
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov
_______________________________Vse pravice pridržane. Nepooblaščeno kopiranje vsebine te spletne strani ali njenega dela je strogo prepovedano.
Vse blagovne znamke, izdelki ali storitve, objavljene na tej spletni strani, pripadajo njihovim zakonitim lastnikom, so avtorsko zaščitene in se uporabljajo samo v informativne namene.